Blog Orang Selangor

06/05/2017

Solat Jumaat Kita GAGAL ?

Memang, gagal, tak sah, tak jadi langsung, insan yang bernama islam, yang bernama sejahtera, yang tiada otak, ok bila tengok pada kejadian yang berlaku, kita faham yang kita masih islam melayu, baru sikit orang kacau, dah jadi berlagak pukul orang. Malang sungguh nasib islam melayu.




Bukan nak cakap, tapi dari dulu lagi, kita tiada disiplin. Solat Jumaat di bandar utama misalnya, kita sesuka hati parking, sebab tak cukup tempat, kita double parking, orang yang nak keluar tuh, mungkin ada kerja, dah lambat, yang double parking  tuh selamba je lewat.

Susun selipar satu hal bersepah kaw kaw punya, ini pun satu budaya failed, makan free lepas tu tempat tuh jadi kotor, hahaha. Korang tahukan, kalau masjid UIA, dia punya parking sampai sempit jalan kat PJ tuh, sib baiklah tak kena hon. Bajet dah biasa, tapi itulah failed, padahal kat universiti, fikirlah sikit, kata kita Islam pembawa  kemajuan, tapi jadi bawa kepada kesesakan dan kemunduran.

bangsa lain tuh, agama lain tuh, nak buat oklak ?takpa, tuh agama mereka, mereka  tak tahu camana , kita orang islam lah tunjuk contoh terbaik untuk mereka. Tak susah pun kan ? cuma kena ada disiplin, parking jauh sikit pun takpa, janji tak ganggu jalan, betul kan ?

No comments:

Post a Comment