Blog Orang Selangor

28/02/2017

Nasi goreng je .. Kuey Teow Je, ? hahah semua nya da kat ChaCup cafe area denai alam. Semalam kami pergi selebrate besday isteri, yehaaa. Anak anaklah nak makan area sedap, nak makan kat cafe, lepas cod barang dekat taman bukit subang. Jawabnya, tersinggahlah sini. takde cakelah pulak, tapi takpa, layan je kedai nih, ada resepi biasa biasa. biasa je. nasi goreng je, sedap .. hehehe


nasi goreng sedap area denai alam


Cafe ni sempoi design warna merah, lampu kuning, tak best untuk ulang kaji, tapi semalam ada je orang lepak lepak bincang business, macam macam business, sambil tuh pasang telinga, hahaha, layan jelah diorang cerita. Apapun cafe ni, ok bagus bersih, dan layan je, tapi kat belakang tuh ada kedai mamak, yang tu kalau nak makan roti nan, hahaha.


chacup cafe denai alam

BAGAIMANA NAK UKUR PENUAAN ?

Macam mana kau nak ukur penuaan ? Macam mana kau nak ramal umur orang tuh ? Hahhaa ada oranf kata tengok body composition, ada kata tengok muka orang tuh, kalau berkedut , sah sah dah tua. Ada orang kata tengok itu ini bla bla bla. .. Ok saintis pun tak nak kalah, bila diorang discover TELOMERE .


bagaimana nak ukur  penuaan

TELOMERE

Telomere, satu cap kecil dihujung chromosom, itulah pelindung sel , hahhaa, saintis mendapati kalau makin pendek telomere ni, sel terdedah kepada kerosakan, dan boleh membahayakan kita kepada penyakit kritikal yang lain. Ok memang hebat. Saintia gunakan panjang telomere untuk mengkaji perilaku yang boleh menyebabkan seseorang itu cepat tua , cepat sakit, paling gila guna panjang telomere untuk predict jangka hayat seseorang , uish gile tuh. Contohlah, satu kajian menunjukkan orang yang buat yoga, boleb pelihara panjang telomere dari yang tak buat langsung. Sebab tuh kau kena solat, barulah kau akan nampak muda dari biasa. Bukanlah magik, tapi itulah ilmu Allah ni sangat luas.

VIVIX SHAKLEE

Nak best lagi, kau makanlah VIVIX SHAKLEE. ok aku terua direct depa ada pleminary result, dah publish, memang dapat prevent dari telomere ni pendek bila ambil vivix shaklee. Hhahahhaha , boleh refer kajian tuh di google sana. Jadi kau minum vivix oh sedap. Nak lagi cerita best, kau bacalah lagi blog aku nih, yeah !!!

26/02/2017

MESEJ SEBENAR UPIN IPIN JENG JENG JENG ....

Hari tuh tah macam mana , sepatutnya nak tengok kat wayang, dari tahun lepas lagi, hahah, bebudak nak tengok upin ipin nih. Oklah, sebab best katanya. Tapi masa tuh terpengaruh dengan disney Moana , hahhaa itu pun layan jugak, orang putih punya cerita. Lepas tuh berbulan sudah tak tengok, jumaat lepas baru tengok filem Les' Copaque Production Sdn. Bhd. nih, feewit, akhirnya. Tengok punya tengok, last sekali barulah mesej sebenarnya filem ni sampai ke kepala otak aku.


mesej tersirat filem upin ipin jeng jeng jeng

CARILAH KEBAHAGIAN YANG SEBENAR

Hhahaha, kalau korang tengok betul betul, last sekali, bila part upin dan ipin tegur aqish tuh, aku baru faham, oh ye, budak aqish ni sebenarnya terlampau obses, ye, penyakit obses dia nih yang memakan kebahagian dia. Upin dan Ipin kata , diorang terpaksa cari budak lain pulak, sebab aqish dah jumpa family dia yang sebenar, dah rasa kebahagian yang sebenarnya, iaitu bersama kawan kawan dia di rumah pengasih, abang awie dan bo, kak noreen dan abang jahat Zaman. Hhahaaha, korang nampak tak elemen nih ?

OBSES GAJET DAN KARTUN

Aku rasalah cerita nih nak bagitahu mak bapak, sebenarnya, anak anak kita perlu cari kebahagian, kegembiraan di luar sana, di dunia nyata, dan bukannya dalam dunia gajet , yang dipenuhi kartun kartun. Kita memang boleh tengok upin ipin, tapi jangan sampai OBSES, ye, itu yang terjadi pada aqish, terlampau obses sampai kawan dia kata dia macam gila cakap sorang sorang. Betul tak ? Kalau kita pun sebagai mak bapak, jangan biarkan diorang ni tertumpu pada kartun, jangan gantikan gajet sebagai kawan mereka, biarkan mereka cari kebahagian sebenar diluar sana. Nak tengok boleh je, tapi kena kawal dan jangan sampai jadi terasing, yang ni yang terjadi pada aqish dalam cerita nih. Ok, aku rasa mesej ni memang budak budak confirm tak faham, tapi aku rasa Hajah Ainon dan Erma Fatima nak kita faham mesej cerita nih, jangan OBSES dengan WATAK ANIMASI. Carilah KEGEMBIRAAN di DUNIA NYATA.

TEKNIK PENCERITAAN YANG KURANG KEMAS

Yang ni memang aku sentuh bab penceritaan. Jalan cerita dia bagus, ada beberapa mesej sampingan yang aku nampak, contohnya jangan terlibat dengan along, sayangi anak-anak yatim, jangan putus asa waluapun dah jadi artis tua, dan lain-lain yang korang perasanlah. Apapun memang jalan cerita dia nih, sebab nak gabungkan elemen 3D, nak buat kelakar, akhirnya tak berapa kemas, sampai orang kata jadi bosan, orang kata upin ipin ni watak sampingan, orang kata cerita nih cepat bosan dan macam-macam. Takpa, benda benda ni kita boleh belajar dan terus belajar. Aku rasa ada satu cerita obses kartun ni kat hollywood, korang tahu cerita apa ? hmmm. Kalau perhalusi lagi, tekankan elemen OBSES aqish tuh, mesti mesej cerita nih sampai. Hahhaa.

UPIN IPIN THE MOVIE

Lepas tuh ada trailer pulak, hahhaha, yang ni tak perlu kot. Tapi tengok trailer tuh, ok, back to 3D animasi, biasa jelah, confirm bebudak suka punya, sebab watak watak ihsan, fizi , mail ,jarjit, mei mei semuanya ada balik. Tapi aku rasa Upin Ipin Jeng Jeng Jeng ni barulah best, sebab lain dari yang lain. Hahaha, sebab mungkin aku sorang je perasan elemen obses nih, aku bagi 5/5 pada idea jalan cerita. Tapi story line kurang kemas, bintang berkurang menjadi 3/5 . Yang paling penting, aku suka elemen "JENG JENG JENG !!! "

25/02/2017

AYAT KESUBURAN

Kalau orang tanya pada aku, eh, apa ayat quran yang boleh dijadikan panduan untuk dapatkan anak ? Ada tak nasihat dari quran tentang tips kesuburan ? Hahha, apa benda nak jawab nih ? Memang ada pun, tapi mungkin kita tak perasan.


tips kesuburan dalam al-quran

KEBUN TANAMAN KAMU

"Isteri-isteri kamu adalah sebagai kebun tanaman kamu, oleh itu datangilah kebun tanaman kamu menurut cara yang kamu sukai dan sediakanlah (amal-amal yang baik) untuk diri kamu; dan bertaqwalah kepada Allah serta ketahuilah sesungguhnya kamu akan menemuiNya (pada hari akhirat kelak) dan berilah khabar gembira wahai Muhammad) kepada orang-orang yang beriman." (QS. Al-Baqarah: Ayat 223)

Kalau aku seorang peladang, nak jual buah anggur contohnya, aku mesti jaga kebun aku tuh baik baik. Benih tentu sekali, aku pilih yang terbaik. Itu belum bab kebun lagi. Kebun nih, mesti aku bagi dia lembap tak kering, lepas tanam tuh aku selalu siram, aku kasi baja, aku halang semua perosak serangga kacau. Sebab aku nak kebun ni hasilkan buah yang organik, aku taknak guna bahan kimia yang boleh rosakkan kebun aku. Hhahaah, jaga punya jaga, baru dapat hasil baik punya.

ANALOGI KESUBURAN

Samalah juga dengan kesuburan nih , ianya sama macam kebun tadi, bermula dengan benih terbaik seorang lelaki. Lepas tuh kebun tuh seorang perempuan. Kena jaga makanan dan minuman dia, tak boleh makan sembarangan, kalau badan perempuan tuh kotor dengan toksin, kena detoks dulu. Nutrisi dia pulak mesti cukup, tuh kena tambah ekstra makanan tambahan. Kalau semua benda jaga, insyaallah ada hasilnya kebun tuh.

JANGAN PUTUS ASA

Janganlah putus asa, teruskan menjaga kebun tuh. Kalau rasa nak putus asa, bacalah surah maryam, kisah nabi zakaria yang mendapat anak walaupun isterinya dah tua. Berdoalah , berusahalah,yang terbaik untuk kita. Kebun kebun itu, jagalah baik baik, insyaallah hasilnya memang terbaik !!!

24/02/2017

Alhamdulillah, hari jumaat nih, syukur, dah bangun, solat subuh, terus update blog, dan lepas tuh, terbaca pulak kisah bekas cikgu sekolah yang dituduh kerana pecah amanah wang pelaburan. Memang sukar betul kehidupan bekas jutawan uptrend . Hahaha, hari jumaat ni cumanya nak doa, semoga dua orang rakan fb saya join buat business.


2 orang rakan fb yang hebat


Dua orang ni memang minda tahap super,kalau baca je pemikiran diorang ni memang sangat best. Sangat analitik, dan memang bijak. Hhahaha, kerja ditempat yang bagus bagus.

Dua orang ni memang power english, memang kalau aku baca tulisan english diorang, memang bestlah. hahaha, terbaik dua orang rakan fb aku nih.

Paling cool, tak sangka dua orang ni pakai spek mata. Hahhaa, kebetulan ke ? lagi pulak dua orang ni sportsman yang berjaya jugak. Memang hebat.

Hhahaha, doa doa kan, mana tahu satu hari nanti depa buat business, memang akan excellent kaw kaw punya. Sebab aku tahu dua orang rakan fb aku nih, memang hebat. Amin ...
Dear Helen Lam

I'm writing this status just to say thank you for your fantastic event, great ideas, with FLC shaklee members, bring BLC program to the next level of MLM field. Its just a fantastic way to do MLM, fun and most importantly, sustainable and consistent. Oh, yes, my name is Faiz, my fb name Joe Labu, you can call me joe, avarage and normal SID. Hahaha, you can remember me, the guy with curly hair and with beautiful wife.


presiden shaklee malaysia 2017


Firstly , i just want to start with this famous quotes, from the late Dr Forrest C. Shaklee .

"Follow the laws of nature, and you’ll never go wrong."

Thanks to you, to stress the most important point in BLC. That is "DO THE RIGHT THING" . yes. If we wanna go for BUILT TO LAST attitude, we should do the right thing. I just remember some points of your speech last BLC.

1. BUSINESS LIKE A TREE - its just we follow the nature of law, to grow a tree , we should nourish the tree, it takes time to grow, protect it, and organically, the tree should grow bigger and bigger. Not too fast, like mee maggie. This is one example we follow the law of nature. Sames goes apply to my business as well. Best part you never mention we should go fast, achieve higher ranks as fast as we can.

2. KLCC STUFF - from the last NC, you always said this KLCC stuff, 3 years of building the base, then start do lift up the main blocks of KLCC.

3. NEW STARTER KIT and PNR - new starter kit, more hipster than before, minimalis design, change 100% from old school of MLM to the new era of how we should do MLM. I have read the business guide and its shows BUILT TO LAST philosophy. Some points in pnr, likes 70% rules and maximum 250 uv, no quick sale make me thinking back how I should do my business, the most important , do the right thing.

4. RESPECT EACH OTHER - last point, maybe, its about getting harmony with the family of shaklee. I like your points; to say thank you to your upline, respect others group, stay in your group.

Thanks again bring shaklee home office back to the ground, with new HQ. Last word from you, that will make this business BUILT TO LAST is NEVER NEVER NEVER GIVE UP.

thank you Helen .

(ps: english not good, just read it, hahhaha, so that roger also can understand)

22/02/2017

CERITA TENTANG SOYA DAN INSTANT PROTEIN

Bila nak bercerita tentang produk yang penuh kontroversi di malaysia nih, memang gilelah. Semalam orang berebut beli, kerana kehabisan stok haritu. OKlah, kali ni, bestnya pasal protein shaklee nih, bukan sekadar non gmo, tapi banyak jugak cerita lain.


protein soya shaklee berbeza dengan air soya biasa


SOYA DI USA

Satu sebab soy protein ni dulu sebab isu makanan kat usa. Katanya produk soya ni mendapat tempat di amerika sana. Hhaha,jadi kat sana semua orang sibuk pasal soya. Jangan tak tahulak, henry ford pernah ada gile nak buat "kereta soya" hahhaha. Bila nak buat isolate protein ni , ramai je dah buat, tapi diorang buat tuh tak berapa bagus.

KELEBIHAN SHAKLEE

Dr Shaklee datang buat instant protein nih, dengan cara COLD EXTRACTION, special supaya 9 acid amino yang penting masih ada. kalau extract pakai air panas, pakai alkohol, tuh yang habis nutrisi yang ada dalam soya. Nak tambah lagi, shaklee pulak sangat pentingkan kualiti produk mereka. Lagipun Dr Shaklee ada history kanser, jadi sumber protein dari tumbuhan ni sangat membantu beliau, dan jugak orang lain.

SOYA BAHAYA ?

Kalau korang baca pasal kajian tentang soya, terlampau banyak, ada banyak jurnal yang kata soya ni selamat, ada jugak kata tak selamat, jadi result tuh sehaluan. Kalau pembenci soya, mereka guna jurnal kata soya bahaya. Tapi mereka lupa zaman mak pak mereka, lagi orang asia dah lama makan soya, lagi lagi orang jawa makan tempe, tuh soya jugak, hahaha.

BUKTI SHAKLEE SELAMAT

Kalau nak bukti soya ni bagus ke dak, selamak ke dak, bacalah LandMark Study. Itu kajian yang membuktikan, produk shaklee berkesan dan selamat. 50 tahun lebih dah protein shaklee nih.Selamat je orang lain ambil. Memang best, itulah resepi puan Ainul untuk suami tersayang, hahahha.

21/02/2017

MEMANG MAHAL SATAY STATION

hahaha mula mula kalau cerita bab ekonomi, inflasi, korupsi, majusi, hahha itu memang boleh salahkan agenda yahudi, makin lama makin mahal , itu biasalah. Tapi dia punya mahal tuh, aku ingat ada sebab lah, hahhaa.


satay mahal gila

SATAY GEMUK

Semalam lepaa cod vitamin kat Nur Syaza Badruddin, kami singgah satay station, sebelum tuh layan selera anak anak makan kat organic fried chicken hehehe. Nak cakap satay dia dan nasi dia jenis besar besar punya. Hahhaha, kalau kau nak makan, order sikit pun kenyang dah. Tapi kalau jenis nafsu besar, makan bestlah. Gemuk gemuk besar nyuk nyum, harga pun nyum nyum. Ok bab tempat, memang cool cantik bersih ada tempat aircond. Jadi jawabnya mungkin boleh up sikit harga.


tempat cantik satay station

NASI LEMAK 3 RINGGIT

oklah ni ada sikit side dishes yang boleh tahan sedap. Tempat ni pulak dekat dengan fountain berlampu, habis bebudak ni main, sampai basah kuyup. Gembira tak terkata, huhuhu. Memang layan jelah. Hooo yeah, oh satay, oh gemuk, nyum nyum

20/02/2017

SHAKLEE: DIBUKTIKAN DENGAN KAJIAN, DISOKONG DENGAN TESTIMONI

Semalam gua menjadi orang terakhir, eh selamba kodok je gua, sebab dia nak gerah dah, sebab semua orang dah sibuk bergambar dengan formality, gua pulak dengan gaya ASB, ini semua skill maut Amer Roslan menyelamatkan keadaan dan mengabadikan kenangan bersama insan hebat , Dr Bruce Daggy,tq bro, janji dicapati yeah !!! Terima kasih jugak kepada Faizah Nur yang sudi bagi tiket, hanglah orang paling cun sekali semalam, yehaaa.


selamat ke makan shaklee sebab ada landmark study


LANDMARK STUDY ITS ABOUT SAFETY

Hhahaha, paling penting bila kau nak tahu, bila orang tanya, "Apa benda landmark study tuh ?" kami jawab senang je. Ni kajian klinikal, supplement ni berkesan ke makan, paling penting selamat ke ? SAFETY ni bukan saje saje je boleh claim. Kalau dia letak precaution tuh, maknanya belum ada data yang cukup yang diakui pihak ketiga yang memang pakar yang top notch, hahhaa. Jadi biasanya, kita makan ikut keperluan, hehehe. Lagipun semua kita sangat unik, ada orang makan lebih, ada yang makan sikit pun dah ok. Bak kata bruce daggy, produk shaklee dibuktikan oleh kajian dan disokong dengan testimoni.

POSTPARTUM DEPRESSION

Alhamdulillah, soalan Ainul Fadzilah Mustafa terpilih untuk dijawab oleh Dr bruce. Ikut kan pengalaman, ye dia sendiri tengok orang yang depress nih, hahaha, jadi dia galakkan ibu ibu ni, jaga diet dan makan supplement supaya dapat kurangkan risiko meroyan. Tambahan lagi, dr bruce bagi 4 vitamin yang yang memang ada bukti bagus untuk orangmeroyan nih. Korang boleh search sendiri kajian tentang Omega-3, Vitamin B, Magnesium dan Zink. Hehehe, dia saintis, mesti membaca banyak, Aku baca gossip je, hehehe.

TULANG BUKAN SEKADAR KALSIUM

Nak lagi best, ada seorang insan hebat bertanya tentang osteoporesis. Masyarakat awam biasanya kaitkan tulang dengan kalsium,magnesium dan vitamin D. Tapi bak kata pakar, Shaklee dah buat kajian klinikal, pada tahun 1980 lagi, orang yang makan multivitamin dengan kalsium lebih bagus tulang dia dari yang hanya makan kalsium sahaja. Hahha, jadi tulang sihat ni, perlukan multivitamin jugak, dan bukan sekadar kalsium magnesium vitamin D je. Sib baik promo pun ostematrix, tambah lagi vitalea, yehaaa, power siut.

MLM H$R@M J#D@H

Bukan nak cakap lakonan ni sekadar lakonan, tapi itulah hakikat yang kami pernah lalui, saya cuba melakonkan seorang watak yang kecewa dengan MLM yang macam nih, dulu pernahlah join satu tuh, tapi biarkanlah, itu pengajaran. Hahaha, hutang pulak satu hal lain, dan salah satunya hutang buat MLM yang tak hapa hapa, jadi beban , hadoi.


mlm haram jadah hutang banyak

MODAL RENDAH

Ye, paling penting, pilihlah pelan pemasaran MLM yang sepatutnya kenakan yuran sahaja, dan stok boleh ambil selepas dapat duit. Jadi gila nih, bila ada orang nak cepat naik pangkat, buat gile gile sampai 20 hingga 30 ribu lesap, semata mata nak naik pangkat. Hahhaha, ayat memang kaw kaw punyalah. Ini pun pengalaman sendiri. Kami nak duplicate cara tuh, kami fikir, kenapa susah nak closed , rupanya nasib baik takde orang join kami masa tuh. Kalau tak merana keberkatan kami, sebab suruh orang buat RIBA. Jangan main main riba nih, kalau Allah declare PERANG, maknanya bukan dosa biasa. Macam kerajaan malaysia PERANGI DADAH, haahha.

PRODUK BERKUALITI

Jangan kerana nak untung, jual produk tah hapa hapa, end up merana lagi adalah. jadi buat penelitian sikit tentang produk MLM tersebut, ada kajian sains tak, ada peer review tak , ada bukti tak. Jangan hanya sekadar testimonial je, sebab testimonial nih boleh menipu. Nak lagi bagus, kita sebagai pengguna produk tersebut, barulah bagus kita kongsikan kepada orang luar. Kalau kita jual je, tapi tak guna produk tuh, itu memang kerja nak jual dan cari untung, memang tak best.

TEKNOLOGI MEMUDAHKAN

Ye , memang satu lagi best, bila dah ada teknologi, ianya patut dimanfaatkan, dari yang jauh , dekat, yang sukar nak keluar malam, lagi lagi golongan mak, yang memang sukar, ataupun tak dapat lagi keizinan suami nak jumpa prospek ke, customer ke, kelas ke. Tapi sekarang dengan teknologi, fb, blog,ig, mudah untuk menjual, lagi satu pulak, kita ni yang dulu dulu malu, boleh belajar perlahan-lahan buat sharing, lepas tuh belajar pulak bercakap, dengan adanya fb live. Hhahaha, jadi kalau rasa gugup, tak biasa cakap, tak pandai cakap, teknologi ni sangat membantu nak buat sales. Lagilah sekarang online banking, customer masuk duit, kita ambil stok, dan pergi pos barang. Nak lagi best, company tuh yang poskan untuk kita. Best tak ?

GAGAL BUKAN BERMAKNA GAGAL SELAMANYA

naik turun, hidup, itu semua pemberian Allah, bukan sebab apa pun, sebab Allah sayang kita. Ujian kita berbeza beza, setiap yang kita dah lalui, banyak pengajarannya. Ada keputusan yang sukar kita buat, dah lepas jangan dikenang. Ada je masa nak restart balik, bina balik kejayaan, dari bawah, toksah malu. Hehehe, saya pun setiap hari, bermula dari bawah, bak kata seorang otai, setiap hari adalah hari pertama kita mula join sesuatu business. Jadi pilihlah business, buatlah yang korang suka. Tapi mesej penting dalam video nih, janganlah buat hutang melarat larat sampai menjerat, sampai nak bunu diri. Yeah !!!!


KERANA BUDI KU JATUH HATI, KERANA LANDMARK STUDY BRUCE DAGGY JOIN SHAKLEE.

Ni bukan cerita kosong punya, sebab dr bruce daggy membaca dan tertarik dengan labdmark study shaklee, akhirnya dia tertarik untuk join shaklee. Hahaha harini pulak dia sendiri akan ceritakan kehebatan pasal landmark study.


kenapa bruce  daggy  join shaklee

KENAPA LANDMARK STUDY ?

Kenapa ada landmark study nih ? Panjang persoalannya, kalau baca memang banyak debate, tapi, ada satu paper sebelum landmark study shaklee kata makan supplement bagus untuk kesihatan. Hahhaa sampai keluar publication dan ramai orang ambil kesempatan, dan promote vitamin diorang hahhaa.

TESTIMONIAL ITU PENIPU ?

Hahhaa tapi betul ke berkesan ? Testimonial boleh tipu , betul tak ? Yang penting mesti ada bukti klinikal yang diakui oleh pakar. Itulah kerja seorang wanita bernama Dr gladdys block dari universiti berkely california. Dia nak uji betul ke makan supplement ni bagus, hahhaha. Jadi dia nak tahu long term result. Cuma dia nampak Shaklee je ada consumer yang makan shaklee lebih dari 20 tahun. Hahhaha. Hebat tak ? Memang setia sungguh pengguna shaklee nih.

19/02/2017

MEGADOSE SHAKLEE SELAMATKAN BLC GUA

Gua nak cakap semalam dah rasa sakit kepala, tapi gagahkan jugak nak p cod, lepas tuh layan kelas public speaking Irda Bay yang supercool, ceria je, semalam pulak ngeteh lagi, dengan pasangan ni dari jb nih, hahhaa jawabnya tidur kul 12 lebih. Hahahha pening pala nak tidur, bantai vitamin c 2 biji, ostematrix dan bcomplex.


megadose shaklee untuk demam pening kepala


MUNTAH-MUNTAH

Pagi tadi bangun kul 5 pagi, alamak terus pening pala sampai banyak kali muntah, hahaha, oh terus sejuk seram, sib baik semalam borong cinch tea, Ainul Fadzilah Mustafa buatkan satu gelas panas, oklah, rasa lega sikit, lepaa tuh seram sejuk jugak. Ainul tanya jugak, boleh tak pergi ? Aku jawab pergi jelah, ok je, hahhaa. Angkat jugak bebudak tuh pergi rumah opah mereka kat seksyen 24. Hahaha, itu pun still rasa panas, sebab pakai baju baru, rasa panas, pening kepala lak kaw kaq lagi. Boleh ke nih ? Adui.. Teruskan jelah

COVER SIKIT

Sampai sana, muladah sesi amek gambar, macam biasa dah jumpa kawan tuh, bajet cover pk, padahal dalam kepala otak dah weng kaw kaw, adui. Masuk je, layan speech mula dah penyakit ngantuk, campur pening lagi ,campur lak tetiba seram sejuk adui. Nasib baik sesi pagi dapat bertahan . pergi lunch pun tengok lauk rasa tak larat nak makan, adui hahhaa ambil sikit je, sempat jugak berborak dengan ratu vivix R.u. Adyani Ab Rahman.

CINCH TEA 2 SACHET

Ainul kata nak minum air apa ? Sib baik kitorang bawak cinch tea, ni semua nasihat baik Zainul Anuar , bajet kalau mengantuk dengar talk bruce daggy dan les wong. Hooo palo dah pening nih, apa nak buat, hahhaa sekali ainul sediakan resepi cinch tea dua sachet, vitalea, bcomplex 4 biji, vita C 2 biji dan peppermint 3 biji, telan bersama sama cinch tea pekat 2 sachet. Lepas solat tuh , masuk balik dewan, ok rasa tak mengantuk dan tetiba badan dah sedap balik, tak seram sejuk demam. Hahhaa, feel pulak berborak dengan Hairus Izman teman sagitarius gua. Hahhaa layan kan saje, sampai termasuk pasal 3 idiots , sempat pulak main kuiz dengan Najihah Razali dan macam macam sembang. Hahhaa alhamdulillah berjaya habiskan sesi petang, tak rasa ngantuk dan fresh sikit.

BEST GILE BLC

Balik habis je, sempat buat gambar gile gile dengan IsMa Lyeza dan Farhanah Omar, lepas tuh minta gambar dengan Munzir Rahim abam sony, hahhaa, oklah rasa happy pulak, badan dah ok sikit, walaupun kepala ada sikit pening. Alhamdulillah , sib baik bantai shaklee bersungguh sungguh, kasi megadose teknik, dapat lah feel BLC ni, memang terbaik, rugi sapo tak datang. Jahhaha, memang best , amalkan megadose bila rasa badan dah mula tak sedap. Hahhaa . apapun, kena mula balik habit baik nak sihat, diet, senaman dan supplement. Hooi yeah !!! Hohohi

15/02/2017

EEEEE USAHAWAN

Bunyi program ni nama dia eUsahawan, hahaha, tapi kalau kau salah baca, jawabnya kau cakap usahawan ni macam busuk lah, golongan ni busuk gila, sampai member kau cakap, "eeee, usahawan (sama macam eeee busuknya ). Hhahaa kalau kau rasa kekentalan tak cukup kuat, kau boleh masuk kelas eusahawan nih.


eusahawan salwa salleh memang best


Sebab aku pergi ni pun, sebab ada member cakap geng shaklee. Lepas tuh bini aku ajak pergi, yooo, punyalah alasan. Cikgu dia sapa lagi, orang yang suka masuk tv puan Salwa Mohd Saleh, yang sungguh popular dengan projek beg sekolah, dan macam macam lagi. Sebab aku terjoin ni, lupakanjelah, tapi bila dah terjoin nih, aku ternampak.

1. TAK DETAIL TAPI BANYAK KESEDARAN

Ye, dia ajar banyak benda, tapi yang dia ajar tuh, bagi kau sedar balik, supaya kau tak syok sendiri. Contoh paling gile pasal pelanggan, pasal harga jualan, kos, belum tambah lagi pasal semua marketing tools yang ada dalam dunia. Ticer salwa ni betulkan balik salah faham kau tentang facebook, wassap, page, blog, instagram. sebab tuh tak detail, sebab kalau detail, kau pergi belajar berguru dengan dialah detail, hahaha. Aku paling kagum teknik hilangkan shadow edit gambor, wow wow.

2. BACA STRATEGI

Hahahha, yang ni kalau kau buat sorang, kau follow orang, kau follow je semua, end up, kau pun tak tahu siapa kau nak follow orang yang bagus. Tapi kalau duduk dalam kelas ticer salwa, dia guide kau macam mana belajar strategi big big player dalam business, hahahaha, lagi lagi tudung itik tuh, dan pemiliknya. Hhahahha, lepas tuh aku rasa dia perjelaskan semua golongan nih, hipster, mipster, profesional, makcik tua, sinarfm, kilauan mas, kilauan tembaga.

3. UNDANG-UNDANG DAN ETIKA

Sebab dia berpengalaman, kaw kaw dia banyak kali tegur pasal etika dan undang-undang dalam business. Ini specialnya ticer salwa nih, hahaha, satu bab spamm wassap, bab ambil gambar dalam google, bab pengiklanan kkm, ikut rules company masing masing, dan macam macam lagilah. Last sekali, dia bertazkirah, jadi ustazah salwa, hahhaa.

Hahha, sebab last , dan dia sangat cool, ok dia layan je kau punya celoteh, hahaha, ok, best gile, so kau datang je, ada praktikal, masa ni kau buat salah banyak banyak, nanti banyak benda dia tegur, lepastuh kau dapat kesedaran, hahahha. Kalau kau ada produk sendiri yang best, ataupun tetiba macam tersesat, ataupun lost jap buat business, nak kukuhkan kembali asas business, kau rekomen kau belajar dengan ticer salwa program eUsahawan nih. memang tak detail, tapi cukup kau tahu dan retune balik business kau. Yehaaa !!!

Faiz Saaid (ulasan seksi tapi sopan)

13/02/2017

PROGRESIF TERUS MAJU

Kalau korang rasa setiap hari isnin tuh macam penat, hahah, jawabnya korang tak enjoy, hhaah, tak enjoy apa yang korang buat. Kalau johor, kelantan kedah tuh, hari ahad. Ada terfikir tak, masuk hari baru, masuk minggu baru, rasa penat ?


enjoy buat business shaklee

NIAT KITA MEMANG CARI DUIT

Hahhaha, kerja standardlah, nak cari duit, hahhaa, mana ada kerja ikhlas nih, yang kerja ikhlas kita tak panggil kerja tapi sumbangan, cikgu sekolah kerja, ajar budak kasi pandai, semuanya kerja. Tapi masalah dia bila dah mula mengeluh nih, syaitan berbisik suruh jadi malas, hahha. Sifat kemalasan ni bisikan syaitan, ataupun memang kau dah malas tahap teruk punya.

KALAU KAU SUKA, MESTI BUAT BERSUNGGUH

betul betul, takda orang suka buat main main, hahaha, apa sahaja korang buat, ingat tuh, enjoy yoo, tak kisahlah, makan gaji, minum gajji, tidur gaji, buat gaji, orang gaji, kalau enjoy, suka, mesti buat yang terbaik. Lagi orang kerja sendiri, lagi mesti sungguh sungguh. Selalu yang tak bersungguh ni, bila dah takda minat dah, bila dah selesa, bila dah banyak merungut dan macam macam lagi cas negatif dah melekat.Bahasa mudah dia, kalau kau enjoy, kau mesti bersungguh-sungguh, kalau tak suka, pergilah cari benda yang kau suka !!!

PASUKAN WARNA WARNI CHROMATIC

Harini lain macam sikit, kami pergi kelaa berdua, rasa macam muda mudi kuda kudi zaman u, lecutere dia ialah salwa salleh , kelas e usahawan. Yehaaa, tulah, e usahawan ni bunyi macam dapat e dalam kelas.


pasukan chromatic jual shaklee business shaklee

BIASA BAWAK ANAK

Hahahha kami pun layan, sebab kami harini masuk kelas serius, jadinya kena belajar balik basic, hahahha mantop, ni baru start hoo. Pklah takpa, layan siut. Tetiba jadi budak baru. hahaha kita kerja fulltime wahd/wahm, so layan jelah kita buat bersama sama, sama belajar, utk memahami emosi emosi marketing, layan jelah, ok kita kena best kan diri. So kerja sama sama, hahahha.

MEROYAN SAMPAI TERJUN BANGUNAN

Memang banyak berita pasal meroyan sekarang nih. Terbaru pasal budak kena kelar adui, memang merana. Antara sebab merana sampai meroyan ialah disebabkan STRESS . hahhaha stress ni banyak sebab. Sebenarnya paling teruk ialah kurang nutrisi. Hahaha itulah pasal, bukan cerita kosonh, tapi dah banyak sangat kajian. Yehaaa. Hooo gile.


meroyan kena makan shaklee

MAKAN SHAKLEE

Betul ke makan shaklee boleh kurangkan meroyan ? Ada bukti ke ? Selain dari banyak testimonial, korang boleh baca pasal #landmarkstudy . satu benda yang kita boleh tahu tentang landmark study ialah, orang makan shaklee sepatutnya mempunyai peratusan creactive protein yang rendah. Memang creactive protein yang tingi boleh sebabkan stress, dan kalau ibu berpantang, jawabnya memang meroyan dan boleh menyusahkan orang lain.

SUAMI PUN MAKAN

Jadi makan lah bersama sama, hooo barulah kurang meroyan , suami pun tak meroyan jugak, suami pun kekadang boleh jadi tahap meroyan. Hooo yeah.

10/02/2017

Sebab menghadiri kenduri kahwin wife di kluang, jawabnya tempat paling cool untuk lepak ialah di stesen keretapi kluang. Kat sini sangat klasik, mana ada lagi nak jumpa keretapi lama, oh terjumpa orang ulu tiram, dia kata, biasalah orang johor jalan jalan jb naik keretapi. Hoo, sangat best, kalau kat KL, kito naik lrt, komuter, diorang still naik lagi keretapi nih. Hhahaha, memang feel, sambil tuh jugak jumpa anak shaklee kat kluang, dapat kawan baru lagi. Nanti kena pergi stesen keretapi lain pulak, yehaaa.


naik keretapi kluang


kawan baru dekat keretapi kluang


jumpa downline shaklee kluang


photoshoot tudung velria kluang


keretapi penjana ekonomi johor

UNCLE MUTU NYANYI LAGU RAYA

Hahhaa, jangan lupa, kenangan paling power uncle mutu ialah bersama kanak-kanak berjamming lagu suasana hari raya, yehaa. Sampai bebudak ni jadi gila. TAk sangka pulak bebudak nih bekerjasama dalam persembahan terakhir nih.


uncle mutu nyanyi lagu raya bersama budak budak shaklee

PERTAMA KALI

Kali ini persembahan memang lain gila, tak pernah uncle buat persembahan macam nih sebelum nih. Ini kerja gila. Lagi satu, uncle dibackup oleh Kamarul Borhan Alfarabiband, hahaha, uncle mambo akan keluar album baru nanti bersama Alfarabiband, stanby semua album baru lagu kaw kaw punya.


AKTIF

Banyak lagi video jamming bersama anak anak nih, tak kisahlah anak sedara, anak kandung, anak shaklee, budak budak nih memang selamba layan. Hahhaha, budak budak shaklee nih best, layan je, otak diorang gile sikit, mak diorang kasi makan omega guard, semua aktif.


BESARKAN NETWORK

Kata kata pakar orang kaya, orang biasa cari WORKS, orang kaya pulak cari dan besarkan NETWORKS. Hahahha, nampak tak penting network nih ? Lagi lagi kau buat business MLM, lagilah penting. TApi nak diceritakan, network ni nama glamer, ramai kenalan, jawabnya besarlah peluang dan cerita pasal kau dan produk kau orang akan tahu , ada peluang sales naik dan terus naik bila networks besar.


buka mulut barulah boleh besarkan networks

BUKA MULUT

Sebenarnya ada banyak cara nak besarkan network, hahhaa, cara paling best ialah BUKA MULUT, hahaha, itu je, kalau kau rajin buka mulut, rajin sembang, jawabnya kau boleh dapat prospek, tinggal nak follow up, dan lepas tuh dapatlah sales, samada member tuh beli shaklee, takpun kau dapat downline baru dalam MLM. Cerita best ni masa zaman haji roslan dapat downline haji hussin, hanya kerana haji roslan buka mulut dan cerita pasal business shaklee.

TEKNOLOGI

Zaman berubah ada je macam-macam teknologi. Itu pun masih ada yang malu lagi. Kalau nak ramaikan kenalan lagi, buka fb add ramai ramai orang dan share setiap kebaikan pasal produk dan business. Itu yang best, dan pantang larang adab, jangan pulak nak burukkan pesaing kau dalam business yang sama, hahaha.


REZEKI ALLAH 

Rezeki Allah luas, cuma kita berhijrah, berubah, ada harapan network nak besar, hahaha. Ada satu point lagi, pasal silaturahim, ini memang power, cara nak jaga network jangan sampai rosak. Sehingga ada satu hadith tentang rezeki dan silaturahim. Teruskan bergerak dan terus bergerak, teruskan berjumpa dan berjumpa, teruskan buka mulut. Insyaallah network kau BESAR !!!

09/02/2017

BERJIMAT CERMAT DAN TAMBAH INCOME

Setelah aku melayan facebook, mencari jawapan, padahal melayan newsfeed yang tetiba ada cerita pasal pemegang phd belum tentu dapat kerja, ah ada persoalan yang bermiang miang di minda ku ini. Ada ke upline aku tanya, zaman sekarang relevan ke berjimat ? ke zaman sekarang ni nak tak nak kena tambah income. Macam mana nak jawab ? Pening pala aku , hahahaha.


tambah income dengan shaklee

1. BERJIMAT NI AMALAN SAMPAI AKHIR HAYAT

Kalau kau kata kita ni kena berjimat cermat, ye kena sangat. Sebab lawan kepada berjimat cermat tuh ialah MEMBAZIR. Macam aku cakap harituh, membazir tuh amalan syaitan. Jadi nak tak nak, kita follow alquran sebagai panduan, jangan membazir, hahhaha.

"Sesungguhnya orang-orang yang membazir itu adalah saudara-saudara Syaitan, sedang Syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya." [Surah al-Israa : 27]

So belajarlah berjimat. Jadilah pembeli yang bijak. Pembeli yang bijak di sini bukanlah beli barang murah. Tapi beli barang yang berkualiti, hahahaha. So balik kepada pembaziran tuh, jawabnya kau kena belajar berjimat cermat, belajar jangan bazirkan makanan. Sebelum kau nak tambah income, nak saving, cuba kau detoks dulu amalan syaitan nih. Kalau budak budak shaklee cakap kena detoks baru boleh kurus, samalah macam income, kena detoks amalan pembaziran tuh, barulah boleh tambah income. Sama juga kau belajar ilmu, cahaya takkan melekat pada hati yang hitam, kena detoks dulu hati tuh. Ok clear tak soalan pertama ? jawapan aku, ye, sebab ni relevan sampai kiamat. Kalau kau jumpa orang kaya, kau mesti perasan diorang belajar berjimat dulu sebelum nak jadi kaya. Kalau tak jimat habis duit diorang tak terurus, dan habis tak jadi kaya sampai sudah.

2. REZEKI ALLAH LUAS, ALLAH MAHA PEMBERI,

Sekarang ni persoalan dia , adakah kau perlua cari income tambahan, kena ke tambah income, kena ke buat part time ? kena ke buat dua kerja dalam satu masa ? Cuba baca balik ayat ayat quran kat bawah nih:

Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing), dan carilah apa yang kamu hajati daripada limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan), supaya kamu berjaya (di dunia dan akhirat).” [ Surah al-Jumu’ah, ayat 10 ]

“Barangsiapa berhijrah di jalan Allah, nescaya mereka mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezeki yang banyak……. ” [ Surah An Nisaa’ : ayat 100 ]

ayat ayat pasal rezeki ni kalau nak diikutkan banyak, dari rezeki yang halal dan haram, sehinggalah Allah memberikan rezeki kepada mereka yang bertakwa. Jadi kau baca balik kat situ, rezeki Allah sangat luas , jika kau berhijrah kerana Allah. Bila Allah kata rezeki Allah ni sangat luas, bertebaran lah kamu mencari kurnia Allah. Hahha, maksudnya kat sini, dah jadi panduan kat kita, untuk pergi tambah income, cari rezeki, kerja, hijrah, bukan untuk saja saja, tapi kerana Allah.

Satu contoh mudahlah, kau tak tahu ke sekarang ni, kos naik haji makin naik ? Kau tak nak ke cukupkan rukun islam ke 5 tuh ? Kalau duduk malaysia, boleh tengok sendiri kos pergi haji, bukan makin turun, malah makin naik adalah. Lagi best pulak, subsidi kerajaan makin berkurang. Hahhaa, jadi kalau kau rasa duit gaji tuh dah habis jimat, tapi masih tak cukup, tahu tak nak buat apa ? Jawabnya carilah extra income, Hhahaa, takda yang mustahil.

NAK TAMBAH INCOME ?

Dalam bab tambah income nih, kau boleh buat banyak kerja, tapi kalau berminda orang kaya, kau kena bina NETWORKS. Lagi satu ada orang kata diversify income, tapi buat itu sikit ini sikit, last last tak jadi jugak. Tapi nak bagus, FOCUS kepada income yang boleh bertambah, hahhaha, So kat sini, fokus kepada income yang berganda, walaupun satu sumber, daripada buat banyak banyak, tapi hasilnya tak banyak. Fikir fikirkan.

08/02/2017

CANTIK DALAM DAN LUAR

Kalau nak rasa cantik di luar, jawapannya mesti kau jaga di dalam dulu. Itu prinsip kecantikan biologi manusia, yang sebaik baik ciptaanNya. Kalau rasa beli produk sekejap je cantik, kalau rasa beli produk rasa terus putih macam micheal jackson, jawabnya kena fikir betul betul tuh.


cantik dengan kolagen dan nutriwhite  shaklee

SET CANTIK SHAKLEE

Kalau produk shaklee ni, mahu cantiknya di dari dalam, tentu sekali paling ngetop ialah kolagen, kalau nak best tambah pulak dengan vivix, vitamin c, kalau nak best ambil omega guard pun boleh. Dari dalam di jaga, luar pun penting juga, kulit nak cantik jawabnya kena bedal nutriwhite, lagj banyak lagi set kulit luaran nih. Nak best boleh beli satu set, hoo itu memang best. Kena ukur pulak kelembapan kulit, hahha itu kwna pinjam alat pengukur sarah shaklee tuh. Hoo, memang cantik ni bukan perempuan je , lelaki pun silap silap lagi cantik , hahhaha.

JANGAN MEMBAZIR

semua orang dok canang, kos sara hidup makin tinggi, angkara dajal dan pengikut pengikutnya, ataupun sebenarnya kau yang makin malas, eh tak, mana ada. Hahhaha. Tapi tulah, dalam banyak banyak, kos sara hidup meningkat, kita komplen kuat, tapi kerja tak buat. Hanya menunggu duit dari langit.


jangan membazir kitar semula

JOIN BUSINESS

Ada orang best ajak join business, join insuran, join MLM. Memang terbaik buat kerja ekstra, kalau masih bujang, memang senang weih, kalau dah kahwin pun, takda masalah,hahahha, janji rajin, itu yang terbaik.

AMALAN SYAITAN

Tapi , dalam banyak kerja kerja kerja, ada satu perangai yang paling kita teruk, kita buat, ikut amalan syaitan, kita amalan yahudi takut, tapi amalan syaitan ni kita berani, iaitu MEMBAZIR. Mana taknya, makan tak habis, dikala makan dikedai yang mahal. Kata mahal , tapi membazir. Aku tertengok muka cleaner rnr pagoh, muka kebencian tahap dewa rasanya, mungkin dia stress gaji sikit, tapi tengok orang lain, makan tak habis, adui, aku pun stress. Lagi lagi tambah pulak jenis pengotor, ahhaha.

KITAR SEMULA

Lagi satu, persampahan pun orang dok membazir, buang sana sini, tanpa fikir, ada benda yang boleh dikitar semula. Hhahaha, jangan main buang je. Ada benda yang kitar semula nih, kau jaga kebersihan, asingkan sampah, silap silap kau dapat duit, seminggu belanja anak sekolah, hahahha kan best tuh. Nak best lagi, suruh dia simpan, dan amalkan kitar semula. Hhahaa, jangan membazir, ok ?

07/02/2017

RIBA PENGHALANG REZEKI

Kalau rasa sukar nak penuhkan rezeki, nak dapatkan keberkatan rezeki, kena tahu punca paling besar nih. Kalau korang rasa sales korang berjuta juta, claim macam macam, belum tentu keberkatan bonus tuh dapat rasa semua. Sebabnya ialah RIBA.


riba penghapus rezeki keberkatan


HALUS

RIBA ni sebenarnya dalam pelbagai bentuk, dan paling HALUS, sebab nak cakap, ianya memang tak nampak hina , tapi sebenarnya ianya menghancurkan dunia, keluarga, lagi keberkatan pada kita. Mula mula memang sedap hutang , personal loan, tapi akhirnya boleh memakan diri, memang sakit, diri sendiri pun dah rasa. gila woo.

HAPUSKAN RIBA

Jadi nak buka pintu rezeki seluas luasnya, mesti elak, hapuskan sistem RIBA dalam hidup kita. Alhamdulillah, kami dah ambil langkah terbesar, sebab kami tahu, cara ni memang mudah untuk setelkan semua hutang riba nih, memang gile. Orang kata kita tak betul, tapi itulah pasal, takpalah tak berharta miskin, kerana setelkan hutang riba nih dulu.

DUIT HILANG

Tapi bila decide dan buat tindakan nih, Alhamdulillah, Allah bagi rezeki dalam benda yang kami pun tak sangka, hahaha, betul ke nih ? Ye betul, sebab ni janji Allah dalam ayat seribu dinar nih. Jadi, kami pun semangat nak setelkan uhutang, tak mahu hutang, sebab kami tahu hutang ni yang sempitkan rezeki, patutnya bonus dapat RM 5,000, tapi bila banyak sangat riba nih, akhirnya merasa jadi RM 1000, RM 4000 hilang kerana riba sahaja. Itu contoh. Kalau bonus RM 100,000, tapi hutang RM 90,000, itu memang tak kemana, sebab riba.

SELESAIKAN HUTANG

Jadi kalau kami ada hutang tuh, kena usahakan setelkan hutang dulu, sebelum rasa nak pergi travel ke, nak beli itu ini dan ini. Stop kehendak dulu, setelkan hutang nih. Sebab mati tak pasti, kang tergantung roh pulak, huhuhu. Tapi kalau rasa nak rezeki tuh ada keberkatannya, salah satu caranya ialah hapuskan RIBA dalam kehidupan kita. 

JUAL HARGA RETAIL

Kalau nak business shaklee ni untung, first mesti jual harga retail, kalau jual harga ahli mesti jadi ahli, tapi ada je yang jual harga kasih sayang, bawah dari yang sepatutnya, untung ke tak untung ?


harga retail baru untung

MAKIN TAK SELAMAT KE NEGARA KITA ?

Sebut pasal penyakit nih, memang teruk, risiko penyakit yang sentiasa datang, tanpa henti, lepas tuh pulak, sikap kita sebenarnya yang menjemput penyakit ni datang, oh tidak, oh kebersihan oh pati, memang diluar jangkaan betul tak ?


risiko penyakit sistem imunisasi badan kita

02/02/2017

TAHUN KE-4 KERJA SENDIRI

Hahaha, 3 tahun sudah menempuh liku liku bila kerja sendiri, memang pening pala jugaklah, bila business up memang sedap , bila jatuh sikit, mula goyah keimanan dan ketakwaan dan kebijaksanaan.


kerja sendiri buat shaklee lagi best

TEMPAT IDAMAN PALING NAK DI TUJU SEBELUM TUTUP MATA

Pernah gua buat benda ni masa zaman tsunami satu dulu, tempat idaman gua ialah Jepun, tapi bukan tempat lain, tapi di sini. Ia, tempat paling cool yang pernah gua lihat, ialah tempat pemprosesan sisa pepejal di jepun nih. Antara yang terbaik di dunia, memproses sampah, tapi cantik gile macam disneyland pun ada.


destinasi impian ke jepun

01/02/2017

VIVIX

Terkenal dengan antioksidan yang tinggi, Antioksidan dalam Vivix membantu dalam perlindungan sel termasuklah sel di sekitar bahagian salur darah. Orang yang alami masalah kolestrol yang tinggi adalah disebabkan oleh plug atau kolestrol berlebihan dalam salur darah. Fungsi Vivix ini, ia melindungi salur darah kita, jadi salur darah kita akan dilindungi dari kerosakan. Kolestrol tidak boleh menempel pada salur darah yang boleh menyebabkan kolesterol berlebihan. Resveraterol terbukti berkesan mencegah pembekuan kolesterol dari melekat di saluran darah.


vivix shaklee kawal kolesterol