Blog Orang Selangor

27/09/2017



Oh, macam mana aku boleh nak terbuka linkedin ni, selalu nampak butang benda nih , oh power jugak ye. Aku baru discover yang linkedin ni dah macam facebook. Cumanya ialah yang ada dalam linkedin ni ialah orang profesional. Mereka ni siap ada institusi, diskus pasal kerjalah. Hal hal lain takdelah.

Ada satu peluang bagus aku tengok, eh kita boleh tengok siapa view kita. Oklah tuh, macam facebook page insights pun ada. Paling cool ialah yang buka ni memang golongan profesional. Jaranglah yang buka linkedin ni ialah budak sekolah, hahhaa. So tu satu point bagus untuk target pembaca blog korang. So rajin rajin connect lah.

Tapi macam biasa, orang profesional ada masa ke nak layan isu viral ? Lagi satu depa nih pun mostly on facebook. Tapi why not cuba share betul tak ? Jangan lupa, orang lompat ke instagram sebab facebook bosan gile, news feed hancur, asyik asyik orang yang sama je kita tengok. Hahhaa, mungkin lepas ni kau declare dirikau sebagai profesional bloggers. Eh, memang ada profile internet marketer kat linkedin. Bagus untuk explore.

25/09/2017

Semalam ada melawat kawan baru balik haji, Alhamdulillah, merasalah makan kurma ajwa, best pulak, kurma ni baru aku tahu  ada gmo jugak. Nampak sangat orang islam tak berapa nak faham makanan thoyiban, zakiyah nih. Takpalah, sambil pekena teh sihat takde gula, layan pulak member dok cerita pasal haji nih.


buat haji


1. Pergi haji niatlah betul betul, jangan pergi haji tuh sebab nak jaga mak, nak jaga orang tua, sebab kerja wartawan, kerja chef dan macam-macam lagi. niat pertama, sebab betul nak buat haji.

2.Haji bukan sekadar buat je, tapi lebih kepada penghayatan dan pengharapan, pergi sana tuh, kurangkanlah handphone, dan menghayati setiap makna perbuatan haji.

3. Ujian haji ni bermula dari sebelum naik kapal terbang lagi. Hahhaa, memang mencabar, dan setiap orang lain ujian dan cabarannya.

4. Setiap benda datang dengan pakerj, kalau kau kata solat kat masjidil haram tuh 100 kali ganda kebaikan, maka cabarannya pun 100 kali ganda jugak. hhaha percaya tak ?


5. Kalau rasa diuji , rasa nak komplen, cepat cepatlah istigfar, taubat. Sebab akhirnya kau patut bersyukur, setiap yang berlaku ada hikmahnya, pergh kesabaran level tinggi.

6. Sebenarnya, nak tahu ibadat haji kita ni diterima ke tak bukannya masa buat, tapi selepas balik haji. Macam puasa ,solat, ibadah kita tuh akan jadi bila selepas kita buat. Macam tulah pun Allah menilai.

7. Pergi Haji ni memang kena ready dan niat, kalau kau rasa lambat, tapi kau tengok ada yang cepat, kau kena faham, maksdunya Allah tahu kau tak READY LAGI !!!

8. Aku doalah, muda muda ni dapatlah kumpul duit  pergi haji, pepahal setel hutang bank dulu, lepas tuh pelan pelan kayuh.

23/09/2017

Macam mana pulak tiba tiba, terfikir, sebabnya jiwa ni terdesak jugak nak dapatkan duit cepat dan tepat, kalaulah tetiba takda duit, nak tunggu bonus shaklee nih, payah pulak. Jadi macam mana nak dapat duit  cepat , tanpa riba, jawabnya buatlah jual-beli. Jual shaklee dengan harga retail senang kan ? So apa faedahnya jual harga retail ?




1. Harga retail ni harga lebih sikit dari harga ahli, jadi senang ahli tuh nak dapat keuntungan cepat, dapatlah buat duit poket cepat, tanpa tunggu bonus.

2. Mudahnya tak payahlah nak suruh downline tuh skor beberapa point untuk layak dapat bonus, sebab untung retail dia lagi banyak dari bonus yang ikut harga ahli.

3. Jadi dia pun jual dengan keseronokan, walaupun kena bersaing dengan orang yang jual harga ahli, tapi sekali dapat jual, dia puas hati.

4. Customer harga retail biasanya orang yang ada kualiti, faham maksud perniagaan, dan tahu nilai sebenar produk yang kita jual.

5. Barulah menjadi ahli dengan harga lebih murah sikit ada nilainya, kalau tak, takyah join membership pun, dah boleh dapat harga ahli, ada lagi murah, pergi kedai kedai haram.


6. Kalau ada leader yang suruh jual ahli untuk kejar point, maknanya leader tuh kira menindas  jugak, sebab leader tuh confirm dapat point, tapi ahli dia terkial kial nak dapat point.

7. Kalau leader tuh ajar jual harga retail, ahli tuh senang buat duit extra, duit untung retail bukan sikit, tapi banyak. Leader tuh tak menindas downline dia semata mata nak uv.

8. Tapi dunia ni memang je tak adil (dalam quran dah sebut dunia ni tipudaya), sebab ada  je guna konsep sedekah untuk meghalalkan dia jual harga ahli kepada bukan ahli.

9. Sama jugaklah dengan jadi ajen produk, semua kena jual harga yang sama,  kalau tak habis persaingan tak seimbang, dan business tuh confirm cepat jatuh.

10. Terpulanglah kepada korang, tapi nak cakap, belajarlah ikut peraturan dan jual harga retail, banyak faedahnya, sebab ada je member jual harga retail sales banyak beribu-ribu, dengan teknik marketing yang betul

19/09/2017

Alhamdulillah, nampaknya bila tanya pasal P Ramlee, aku teringat pulak semalam pasal Ustaz Zulkifli Ahmad, yang membincangkan pasal neoplatonisme dalam kerajaan Islam Andalusia. Memang dia pun kata P Ramlee ni banyak jasa dia pada umat Islam. Dia suruh kita islamisasikan ilmu yang ada dalam dunia dan sucikan dengan Al-Quran.

Oklah cerita tuh nanti aku akan ulas lepas nih, tapi aku rasa, benda yang aku fikir pasal filem Pendekar Bujang Lapok, aku rasa aku kena terus menulis dan menulis, kerana tugas Khalifah untuk menegakkan Islam, dan Islam ini tegak bukan kerana pedang, tapi kerana ILMU. ahhaha so semangat motivasi nak menulis perlu diteruskan. Oklah, now topik kita pasal nasihat terakhir P Ramlee kepada kita. Hahha, apa nasihat dia ? Suruh tengok filem dia ke ? Agak agak apa ? Jawapan dia aku rasa adalam filem terakhir beliau Laksamana Do Re Mi.


nasihat p ramlee

LAKSAMANA DO RE MI

Filem nih berkisahkan pasal Do Re Mi, masa ni beza sikit dengan filem sebelum nih. Mereka ni duduk atas pokok, duduk dalam hutan, jadi orang biasa. Nak jadi cerita mereka menyelamatkan puteri buluh betung, dan mendapat senjata sakti. DO dapat tikar terbang, RE dapat teropong, dan MI dapat bangsi hikmat. Akhirnya mereka nak cari kerja dekat negara Pasir Berdengung. Lepas tuh mereka dapat jadi Laksamana sebab dapat makan ubat kuat kalahkan pahlawan pasir berdengung. Lepas tuh kena selamatkan puteri dari kekejaman Menteri PASOLA, hahhaa. Habis mereka dapat jugak lawan dan mengalahkan PASOLA. Jadi begitulah ceritanya. 

NASIHAT P. RAMLEE

Kalau korang tengok filem tuh macam tuh je, nampak tak nasihat dia ? Nampak tak apa yang nak dia ceritakan ? Last last hidup nih, takkan p ramlee tak nak buat kita semua fikir. Memang kesengsaraan dia masa balik Malaysia orang benci dia, tapi ingatlah, atas Rahmat Allah, P. Ramlee diberikan hidayah untuk memberikan nasihat. Nasihat itu ada, cumanya ianya berbentuk simbolisme. Nasihat tuh ada dalam senjata laksamana doremi, iaitu TIKAR, TEROPONG, dan BANGSI. Apa maksud senjata tersebut ?

  1. TIKAR ITU SOLAT - Ye tikar itu adalah simbolik SOLAT, kita jangan tinggal tikar kita. Sebab solat itu yang boleh bawa kita kemana mana. Sebab kita tak solat, kita jadi sesat, bila kita solat, barulah hidup ni berjaya dan jadi hebat. Solat tiang agama. Jadi tak boleh tinggal
  2. TEROPONG ITU AL-QURAN - tengok Re bila dia nak cari masalah kalahkan Pasola, dia tengok teropong. Hahha, itulah kita, p ramlee nak ingatkan kita, kalau ada masalah , buka Quran, kan quran tuh kitab panduan, petunjuk hidayah kita ? Bukan sekadar baca ikut tajwid sedap.
  3. BANGSI ITU DOA - Mi guna bangsi kalau dia nak sesuatu. Itulah simbolik kepada DOA. Allah kan pesan, berdoalah kepada aku dengan sabar dan solat. Lagi ulamak kata doa tuh senjata orang mukmin. Doa tuh tanda kita ni lemah, nak meningkatkan kebesaran Allah, tanda kita hamba kepadaNya.

JANGAN TINGGAL SOLAT, QURAN, DOA

Jangan tinggal solat, quran, doa, ini senjata orang islam, kena pegang, kalau nak lawan kezaliman macam dalam filem pendekar bujang lapok. Jadi nasihat p ramlee ni kita tak nampak dengan kata kata, tapi simboliknya pada senjata itu doremi, ahaha. Itulah pendapat aku , yang aku nampak. Mungkin korang ada nampak benda lain, jadi teruskan mengkaji dan mengkaji, dengan keilmuan  berpandukan quran.

18/09/2017

Aku sendiri baca muktahir ni keluar isu di mana semua orang salahkan mak bapak, salahkan sistem pendidikan, salahkan dadah dan syabu dan salahkan remaja tersebut. Hahhaha, ada yang best tuh, siapa diorang maafkan 7 suspek tersebut. Hahhaha, kenapa nak minta maaf ?

Sebabnya dalam berita kita kena sedar, mereka ni SUSPEK je, ok, baru SUSPEK, korang tak kesian ke kat mak bapak budak yang menanggung kemaluan mereka. Hahhaa, sebab kalau mahkamah tak buktikan mereka bersalah, mereka berhak untuk membela diri. Jadi kita jangan terburu-buru burukkan mereka, selagi kita tak tahu kes sebenar kebakaran yang melanda tempoh hari.


fitnah budak dadah


Tapi bila aku baca balik pasal tong gas bawak naik sampai tingkat 3, hahaha lepas tengok balik gambar suspek yang katanya layan dadah dan syabu, ponteng sekolah, hahaa, memang kelakar lah jugak. Sebab terbaca di status facebook, dibayangkan budak yang buat kerja ni sangat licik, hahaha. Kalau korang tengok muka budak budak tuh, macam budak tak bijak pun ada. Biasanya budak dadah ni jenis tak fikir mendalam macam tuh. Nak lagi best pulak, ada ke sanggup nak bawak tong gas sampai tingkat 3, budak bermasalah ni confirm jenis malasnya punya. Lepas tuh katanya boleh curi tong gas, aku tengok muka pun tak bijak, nak rancang kes pembakaran macam nih.

Tapi yang bestnya kan, kes ni terjadi selari dengan kes pelaburan KWSP, lepas kes maahad tahfiz tengah hot, lepas tuh ada sorang pulak bawak kes pesta arak, hahaha, apasal semua berlaku serentak je ? ke saje je nak alih perhatian nih ? Malaysia memang tak aman sungguh dari fitnah dajjal.

Sebab banyak sangat spekulasi, fitnah, kita sabarlah, bak kata khidir kepada musa, jangan marah marah, kalau tak cukup ilmu, hahaha. Bagi aku budak 7 orang tuh berhak bela diri. Mereka belum bersalah, hanya dapat gelaran SUSPEK je. Itupun kalau mereka bersalah , ianya hanya mahkamah dunia, belum mahkamah AKHIRAT lagi. Kita ni siapa nak judge orang tuh hina ke tak, masuk syurga ke tak.

Korang rajin baca berita spekulasi ? korang tahukan, bukti boleh diwujudkan , walapun sebenarnya bukti tuh takde dalam kes tersebut. Ingatlah lagi tak kes budak yang kena tembak polis ? Polis jumpa parang dalam kereta. Lepas tuh banyak kes polis, mesti jumpa parang. Hahaha, tapi kalau dah betul, nak buat macam mana. Jadi yang penting, mahkamah akan menentukan kesalahan mereka, bukan kita netizen yang kurang ilmu dan takda bukti.

16/09/2017

Hahaha, apa punya pendapat dah ? restoran pun aku kira terlampau kecil ? Ke korang ada yang dah pergi sana ? Ke korang jenis boikot makanan segera macam korang boikot mcdonald sebab penyumbang besar kepada Israel ? Tapi nak aku cakap, tempat dia memang kecil, hahaha, layan jelah.

Nak kata kecil tuh, ada lagi kecil, dekat petronas seksyen 7  Jackel, hadoi kau,  lagi sempit, adalah sebelah kedai mesra, ada A&W, bolehlah makan ayam goreng, nugget, fries, dan macam macam lagi yang ringan. Tapi restoran nih yang best tentu sekali lah root beer campur float tuh. weih kalau hari hari minum rosak buah pinggang kau brader.

restoran sunway geo avenue

Nak jadi cerita best,  sebab aku baru je shopping VIVIX dekat HQ shaklee yang baru, tempat sunway geo avenue ni baru lagilah, tapi dia ni betul betul dekat dengan sunway medical centre,, jadi bebudak sunway kolej pun dekat, jadi kalau rasa nak makan  tuh, bolehlah try root beer, hahaha.

air sedap

Aku pulak melayan karenah anak sulung arreessa zulaikha yang tak pasal pasal nak makan sini. Oklah, janji dengan dia nak makan je, lepas tuh dia komplen tak kenyang, hahaha, sib baik dia minta makan je, dia tak minta makan sampai kenyang, kalau tak habis duit, sekali sekala bolehlah bang, kalau jawabnya aku kena rempit adsense dengan buat  ayat  jual vivix berbotol-botol, apa lagi, layan jelah mereka nih. Tak boleh selalu. Jadi aku bagi diorang bedal curly fries dan nugget. Share dua tiga orang, gaduh lah jawabnya.

restoran a&w

Akhir kata nanti ada lagilah restoran lain yang akan buka kat sunway geo nih, tapi aku tengok banyak tak halal, jual arak, kaw kaw punya. Hadoi, tapi takpa, aku tunggu mamak buka, jangan sampai mamak tak sedap sudah. Tapi yang pasti harga confirm MAHAL, biasalah zaman era moden teknologi terkini. 

15/09/2017

Innalillah, itulah perkataan yang selayaknya kita cakap, bukan apa, kemalangan dah berlaku, kematian dan ditakdirkan, banyak jiwa muda meninggal,  bukan di keramat, tapi malapetaka maahad tahfiz ni berlaku tak kira masa, kes kena pukul, kebakaran, boleh kata banyak kali berlaku. Kenapa benda ni terjadi ? Ia, hari ini hari Jumaat, jawapan segala fitnah nih, ada, dalam Al-Quran, lagi lagi surah akhir zaman, Al-Kahfi.  Jangan pakai pendapat aku nih, confirm sesat korang baca.


fitnah akhir zaman


1. Dillaporkan dalam akhbar utama, akhbar utama, media viral, alternatif, wassap group keluarga, banyak yang meninggal, mati dalam kekejaman ni adalah budak bawah 12 tahun.

2. Dalam quran, ada ke Allah cerita pasal kematian budak-budak ? Ye , ada, dalam surah Al-kahfi, dalam bahagian dialog Musa dan Khidir.

3. Kalau kau baca, Khidir bunuh budak tuh, tapi Musa jenis kurang sabar, persoal kenapa Khidir bunuh budak tuh.

4. Khidir dah pesan awal awal, kalau ilmu tak cukup tinggi, kau akan hilang sabar. 

5. Musa dapat jawapan kepada pembunuhan budak tuh, selepas tiga kali gagal bersabar dalam tindak tanduk khidir.

6. Akhirnya Musa diberikan jawapan, budak itu terpaksa dibunuh, kerana takut dia akan menderhaka kepada kedua ibu bapanya, takut dia buat hal bila dah besar.

7. Kalau kita baca Quran guna mata khidir, baca guna teknik bertanya, atau kita ada terfikir tak, kenapa anak tuh boleh jadi jahat ?

8. Biasakan, kalau anak jadi jahat secara sengaja ? ke kita salahkan pengaruh luar ?

9. Bukanke dalam hadith berkata, anak itu agamanya fitrah islam, ibu bapa yang menentukan samada dia yahudi,nasrani atau najusi ?

10. Jadi Khidir ini buat atas alasan apa ? Khidir ni bunuh guna akal dia je ke, atau Allah yang ilhamkan kepada Khidir ? 

11. Jadi kalau fikir balik, kita nampak tak kaitan kisah ini dengan situasi sekarang ?

12. Bukan sekadar kebakaran, tapi juga kes pukul, kes rogol, kes cabul, semuanya jadi fitnah kepada maahad tahfiz.

13. Kenapa budak budak ni kena tinggal dalam asrama, sedangkan mak bapak yang patut didik mereka dengan kasih sayang ?

14. Kalau anak yatim takpa lagi, tapi ada juga anak orang kaya, kita ni sibuk cari harta ke, buat kerja mudah tinggalkan anak kita ?

15. Banyak lagi fitnah  yang berlaku, ada yang kata khianat, ada yang kata sistem pendawaian tak ikut standard, ada yang kata kutip derma tak ikut peraturan.

16. Ada juga yang kata budak-budak ini tiada masa depan, lagi kesian .

17. Ada yang kutuk juga, hafal saja quran, tapi tak faham, tak boleh tegur pihak berkuasa yang melakukan korupsi

18. Lagi sedih, peristiwa ini berlaku, selepas berlaku keputusan pelik pemimpin kita.

19. Apa yang berlaku, kita jawab Innalillah, tak cukup.

20. Kembali kepada Allah, bermakna, kembalilah kepada hukum yang Dia tentukan.

21. Kembalilah kepada Quran dan Sunnah.

22. Sesungguhnya Allah tidak menganiaya manusia sedikitpun, akan tetapi manusia jualah yang menganiaya diri mereka sendiri. (QS10:44)

23. Semua orang berganding bahu, pelbagai ilmu dan bidang, bersatu pada tali Allah,

24. Jadi kita tahu dah salah siapa sekarang ? tak perlu sebut dengan mulut, biarlah hati yang menghukum, sabarlah.

25. Baca yassin bagus, tapi hari Jumaat, bacalah alkahfi betul betul

26. Dajal itu membawa petanda akhir zaman.

27. Jadi Al-kahfi tuh juga adalah solusi masalah akhir zaman.

28. Aku cakap tak boleh pakai sebab ilmu terbatas.

29. Doakan maahad akan lebih maju

30. Sebab aku yakin, mereka akan mengubah nasib bangsa dan negara kita.

FaizSaaid 

14/09/2017

duit internet

Tajuk tak gempak, sebab ramai dah otai-otai bloggers luar sana, internet marketer, semua kaki buat duit online. USD kaw kaw, ada yang dah pencen dan sebagainya. untung sikit, untung besar, duit tetap duit, hahhaa, USD pulak tuh. Jadi memang jangan kecam kalau kawan kau tetiba kaki tulis blog artikel viral, lepas tuh buat duit, tak pergi kerja.

Ini cerita aku yang  paling kelakar, hajat nak apply adsense ni sebenarnya dari tahun 2013 lagi, bila orang kata power sangat adsense ni berbanding nuffnang dan pengiklan yang lain. Oklah, takpa, try apply guna blog dalam hosting blogger nih, banyak kali tak lepas, last last jadi fedup, hahhaha.

Tapi tah macam mana, tetiba nak try apply sekali lagi. Siap guna email lain, apply balik, bajet tentu kena reject,jadi malas nak bukak email. Tah macam mana, ada satu hari, nak buka email lagi satu. Hhahaha, sekali tengok, rupanya blog aku ni dah approved adsense. Alhamdulillah, kelakar gila, sebab dah lama tak blogging.

Jadi jawabnya memang lepas ni gila kencang menulis blog, promote shaklee sambil promote blog, buat kerja  dua dalam satu. Sebab kelakarknya, email yang kata dah approved tuh  dapat pada 18 julai, semalam baru nak bukak email. Hahhaa dan sebulan lebih, hampir dua bulan. Earnings pun dah dapat, sikit  jelah tak macam korang. Tapi blog ni sempoi, kalau selalu update nih, jawabnya duduk rumah ngadap laptop jelah jawabnya. hahaha. apapun, rezeki tetap rezeki, Allah yang bagi !!!

13/09/2017

bila aku baca cerita Musa dan Khidir,
aku ulang ulang ulang dan ulang,
setiap saat di hari jumaat,
nyata ada satu pendapat,
Musa jangan sombong di dunia,
kerana Kau menegur Musa,
bukan Israel yang terpandai,

quran

tapi juga ilmu kesabaran musa,
yang terbatas juga ,
sebabkan hanya kegopohan,
3 perkara itu sahaja yang Khidir ajarkan
kalaulah Musa sabar dan terus sabar,
tentu bukan 3 ,
malah banyak lagi ilmu yang Khidir diajarkan.

bila melihat senario dunia,
memangnya orang biasa,
melihat dengan mata Musa,
mata Musa yang melihat satu lapis permasalahan,
mata Musa yang menilai dengan ilmu terbatas,
mata Musa yang hilang kesabaran rasional

jadi Kau berikanlah aku kurnian mata Khidir,
yang melihat sehingga masa depan,
yang melihat dari 360 darjah keilmuan,
yang teguh berdiri duduk di atas dua pertemuan lautan,
yang mampu menghidupkan ikan mati kehausan,
yang mengeluarkan cahaya kehidupan.

aku bukan mengira kekayaan,
aku bukan mengira ikutan,
tapi Kau berikanlah ku mata Khidir,
biarku melihat hingga masa depan.
dengan cahaya alquran.

21/05/2017

Hangpa kata Badrol baktiar power, ye memang power sebab sumbat dua gol, lepas kata ken ilso power, sumbat satu gol, hahaha, tapi aku nampak Syazwan Zainon ni lagi power, larian maut untuk 2 gol, pembukaan kedah semalam. Memang terbaik. Kena gilap lagi , belajar scoring pulak. Memang akan jadi power. Kena belajar dengan bomoh siam, hahaha.


20/05/2017

ni lagi best, suruh isi tempat kosong, macam macam nama keluar, ayda jebat, syakila utama, kalau baca lagi tuh, ada airish mastur pun ada, hahhaa, lawak lawak, nama yang sedap pun ada. Apapun thank you semua. Nak juga cun macam ayda jebat, feeewit.


Alhamdulillah, semalam baby girls keluar hospital, hahah, jadi jawabnya, kenalah bagi nama, tak de idea, boleh tanya fans Diet Diet Sihat. Hahhaa, nama diorang ni sungguh best dan unik. Terima kasih ye semua bagi idea. Tapi takdapat nak belanja makan. hehehe.


18/05/2017

Senja menunggu penantian anak ketiga, boleh pulak terjumpa dengan geng shaklee. Hhahaa, dia kena masuk wad awal, husband ikut trip pergi jepun. Jawabnya dia nampak spesis rambut kerinting nih, terus cari bini aku. Hahahha, sebab dia kata muka dia comel sangat, dia tak kasi amek gambar, jadi aku amek jugak, tapi nampak tudung jelah, agak agak siap ye ?


Senja hospital shah alam ni paling cool, bila kau melihat senja, kau berada di hospital, tambah lagi kau sedang sakit, kau tahu, hidup kau tak lama, kau perlukan ubat segera. Tapi jangan sampai terlambat, kalau kat tak jaga permakanan, jawabnya, ubat akan jadi makanan kau di waktu senja, Biarlah senja itu yang cantik, sebelum menemui malam, dan bukannya senja yang memudaratkan.


16/05/2017

Kalau korang baca post mcdonald Ray Kroc dari Najib Asadok, memang terbaik, hahah, aku ditag wife aku, baca tentang owner McDonald nih. Layan siut. Dia punya skill baik punya. Dia cadang McDonald buka franchise. Tapi tulah  sebab tekanan dan kawalan adik beradik McDonald, dia pun sampai nak muflis, tapi dia bangkit balik dan tengok balik kelebihan yang dia ada.




Hahhaa, akhirnya dia tahu, dia ada aset hartananah, sampai owner McDonald pun bengang tak boleh nak kawal Ray Kroc nih. Akhirnya owner McDonald gaduh gaduh, bawak ke mahkamah, sampai McDonald pun tak boleh nak buat apa apa. Hahhaa. Mula mula minta royalty 0.5%, tapi Ray Kroc tak layan, terpaksa McDonald hanya terima pampasan 2.7 juta usd. Akhirnya McDonald Ray Kroc yang punya. hahaha, gile kencing perampas  business .
Semalam sempena hari guru tv9 siarkan balik cerita telefilem Cikgu Dina Pakai Prada. Tengok dengan wife dan anak anak, feel gile cerita dia. Mula mula ada elemen menyampah mengada, tapi didalam kepentingan tuh, cikgu bandar lebih ikhlas mengajar anak anak kampung. Cikgu Hakim pulak terego ego dengan seniority, gaji, dan lumrah cikgu kampung. Dina duduk kampung akhirnya pandai berdikari, disayangi murid murid dan Cikgu Hakim.




Nak mengajar bukanlah semata-mata gaji. Periksa bukan semata A, tapi ilmu, hahaha tagline cikgu Dina nih, budak budak semua suka belajar bahasa inggeris. Hahha, telefilem yang terbaik, khas untuk cikgu cikgu di luar sana.

14/05/2017

12/05/2017

Semalam kecoh jap kat whatsapp group diet diet sihat, artikel diorang kena copy, hahaha, tajuk tuh mungkin sangat menarik, akhirnya kena copy dengan geng geng viral nih. Tanpa buat sebarang backlink , habis, tajuk semua kena copy kaw kaw. 




Buat yang menulis blog, teruskan usaha korang, viral viral viral, walaupun depa tak taruk solusi, kita buat shaklee berbeza. Kita ada solusi. Solusi  ni yang menambah baik nilai hidup, bukan sekadar viral kosong. Jadi sapa nak join team Diet  Diet  Sihat, contact aku ok ? MISI VIRAL VIVIX !!!

11/05/2017

Hahhaa, harini nak share dengan korang gambar selfie dengan huawei P10 Lite, model yang lebih ringan dari model P10. Tapi spek masih 4gig ram. Itu kelebihan huawei. Kalau rasa nak model yang ram besar tapi harga ok sikit, kena cuba huawei ok ?





10/05/2017

Memang menarik projek instant article nih. Kalau kena dengan entry viral, ramai share, boleh jadi ramai yang akan tengok dan like page korang. Cubaan di buat untuk page viral Sihat Cergas yang dah lama terperap. Akhirnya jumpa solusi untuk naikkan page likers nih. Alhamdulillah, dapatlah sikit cari makan.


09/05/2017

Alhamdulillah, dapat jugak siapkan landing page, front page website yang cool sikit. Memang dari dulu nak buat, dalam perancangan. Oklah, sikit sikit. Semangat nak memviralkan vivix sentiasa ada, walau apa yang berlaku, tetap semangat dan semangat, tahu vivix ni solusi terbaik untuk setiap umat dunia. ALhamdulillah. Nak tengok website baru ? klik sini ok ?


08/05/2017

TAkda idea nak tulis, tapi nak cakap, sekarang, pekerjaan hakiki gua ialah SID, Shaklee Independent Distributor, kerja hakiki yang 100% bergantung pada sales. Naik sales, income banyak, turun sales, income sikit. Berani dan kena berani, dan patut standby apa yang patut kalau nak berhenti makan gaji. Pengalaman adalah segalanya. Kalau berani, why not ? Hahhaa, baru ku faham orang yang struggle buat business nih, hahaha.




kalau rasa nak jadi pengedar VIVIX, boleh join team Diet Diet Sihat. Guna teknik terbaik, trafik blog level gaban, sales menderu, jom kita jual VIVIX SHAKLEE, produk yang selamat, berkesan, dan terbukti dengan sains. Yehaa.

07/05/2017

Aku tanya dr pakar, memang dia kata kalau nak tahu orang yang sakit jantung tuh, mesti pergi check haha.tak boleh tengok sahaja.

Orang yang ada tanda kolesterol, belum tentu ada masalah jantung,

Ada orang yang tua hisap rokok, belum tenru ada masalah jantung

Tapi orang muda nampak healthy, mungkin ada masalah jantung.

Jadi muda muda ,kenalah jaga kesihatan , huhuhu

06/05/2017

Memang, gagal, tak sah, tak jadi langsung, insan yang bernama islam, yang bernama sejahtera, yang tiada otak, ok bila tengok pada kejadian yang berlaku, kita faham yang kita masih islam melayu, baru sikit orang kacau, dah jadi berlagak pukul orang. Malang sungguh nasib islam melayu.




Bukan nak cakap, tapi dari dulu lagi, kita tiada disiplin. Solat Jumaat di bandar utama misalnya, kita sesuka hati parking, sebab tak cukup tempat, kita double parking, orang yang nak keluar tuh, mungkin ada kerja, dah lambat, yang double parking  tuh selamba je lewat.

Susun selipar satu hal bersepah kaw kaw punya, ini pun satu budaya failed, makan free lepas tu tempat tuh jadi kotor, hahaha. Korang tahukan, kalau masjid UIA, dia punya parking sampai sempit jalan kat PJ tuh, sib baiklah tak kena hon. Bajet dah biasa, tapi itulah failed, padahal kat universiti, fikirlah sikit, kata kita Islam pembawa  kemajuan, tapi jadi bawa kepada kesesakan dan kemunduran.

bangsa lain tuh, agama lain tuh, nak buat oklak ?takpa, tuh agama mereka, mereka  tak tahu camana , kita orang islam lah tunjuk contoh terbaik untuk mereka. Tak susah pun kan ? cuma kena ada disiplin, parking jauh sikit pun takpa, janji tak ganggu jalan, betul kan ?

05/05/2017

Alhamdulillah, semalam berjaya jugak siapkan projek subdomain team diet diet sihat. Nilah untungnya join team Diet Diet Sihat. Senang semua benda aku ajar. Nak setup blog, semua artikel dah siap. Kalau nak bagitahu je. Hhahaa, best kan?




Lagi paling power lagi, team VIVIX kami ni dapat access page kami, bukan tuh saje, boleh buat Instant Article yang lebih 10 kali laju loading dari blog biasa yang selalunya lambat sangat, lagi lagi kalau orang tuh duduk kat kawasan yang internet nya slow. Hahha, tuh yang best tuh.Kalau rasa nak join team VIVIX  kami, marilah contact saya 0163944294.


04/05/2017

Alhamdulillah, tak sangka lak leh dapat gelaran, tercalon dalam ireach hero. Oklah, ini anugerah khas untuk warga ireach yang selalu berikan sumbangan dalam ireach. Tak dapat top3, tapi top 5 pun oklah,  dapatlah 2 botol vivix, hehhe, feel tuh. Oklah, thank you semua. confession dah tulis dalam group tsunami shaklee sahabatgua18. Yehaa.


03/05/2017

Nampaknya barulah nampak berapa statistik yang tengah jalan nih. Oklah, nampak macam dah mula ada  orang like, takdalah banyak, tapi boleh improve lagi. Usaha kuat lagi sebaiknya. Oklah, itu sahaja untuk kali ini, pendek sahaja entry kita. Masa untuk bangunkan team vivix diet diet sihat. yehaaa.


02/05/2017

Alhamdulillah, hari saya dan Ainul Fadzilah Mustafa dapat duduk lama di teratak bonda manis Lin Chalo dan lawyer pencen Mohd Alizal Abdul Razak. Semuanya dapat jemputan untuk celebrate birthday ahmad danial haris bin Akmal Azmi dan ibu Nurul Hidayah Zakaria. Memang sedap beehun orang sabah nih, hehehe. Lain macam rasanya.




Saya masih ingat lagi, satu ketika Diet Diet Sihat pernah mati seketika, terbiar begitu sahaja, tak tahu dah nak buat apa, dari 90k , turun jadi 64k, sampai jadi 59k. Blur sungguh apa nak buat time tuh. Tahun 2015, akhirnya terinspirasi dengan team Kelab Ibu Ohsem yang banyak memviralkan artikel menarik topik topik kekeluargaan. ALhamdulillah, sejak tuh, page kami tuh mula naik sedikit demi sedikit, sampailah sekarang.

Tahun ni pulak, kita sekali lagi pinjam Aura Hijrah . Apa perasaan, satu falsafah hijrah, bukan sekadara hijrah, tapi hendak menghirup nafas baru dalam perjuangan, supaya lebih baik dari dari yang semalam. Sambil tuh dapatlah jugak curi curi idea macam mana nak hias rumah. Hahaha, manalah tahu lepas ni turn kami pulak nak pindah rumah, nak jugak hirajh ke tempat baru yang lebih selesa dengan semangat baru yang membara.

Terima kasih sebab layan kitorang nih, balik paling lambat, hahaha, layan makan kuih, beehun sup, minum air dan macam macam lagi.

01/05/2017

Berbeza dengan stats jetpack, bloggers, google analytic, ini statistik kalau guna instant ARTICLE
Hahhaa, memang feel guna IA




kelajuan 10 kali ganda,

memudahkan pembaca mencari info

paling mudah, nak buat IA ?

guna wordpress,

kalau yang dah ada wordpress tuh,

ada pro and con untuk buat IA,

tepuk dada, dada sakit !!!

30/04/2017

Semalam masa Shaklee Convention, dapat juga berjumpa beberapa member of misi viral vivix Diet Diet Sihat. Hahaha, mostly kat belakang tuh adalah team Jutawan Besi Najihah Razali. Memang terbaik korang. Oklah, sangat best semalam SC semalam. Banyak perkongsian kejayaan yang diberikan oleh speaker jemputan. Insyaallah tahun depan, kami datang dengan anugerah di tangan. Yehaaa !!!


29/04/2017

Kalau korang rasa nak makan apa nanti nak berbuka apa sedap, sambil layan ghazal, kau pergi seksyen 7 ni senang. Layan makan kaw kaw punya. Bawak satu family, tempahan pun dah dibuka, apa lagi, boleh serbu , bawak sedara mara, ofismate, downline dan organisasi kumpulan MLM korang. Hahhaa, feel dia lain macam tuh. Ok, ni gambar orang main ghazal je, kalau nak gambor lebih leh tengok kat blog ainulmustafa nanti ok ?


28/04/2017

Alhamdulillah, bila kengkawan fb dok panggil maharaja VIVIX nih, senang hati, tapi takdalah sales power macam orang lain yang dah jual VIVIX  berjuta  juta botol. Tapi takpa,  misi viral vivix, akan diteruskan lagi. Cara dia tak susah pun, FOKUS FOKUS FOKUS. Takda cara lain. Kalau hari hari fokus kebaikan vivix, memang terbaik punya VIVIX.




Kalau nak tahu cerita cerita best pasal VIVIX nih, lawatilah website Diet Diet Sihat, kat situ macam macam cerita VIVIX ada. Boleh layan feel kaw kaw punya. Nak tahu  pasal vivix dan kesihatan. Hhaha, nak bikin duit pun boleh ok ?

27/04/2017

Aku ingat lagi lagu nih, sempoi gile masa kitorang sekolah, memang feel lagu nih ikut follow Ricky Martin ,hahha, feel siut , lagu pun pasal cari tapak, moh baca lirik dia macam kat bawah nih.:





Marilah kita bersama
Nak kemana
Jalan jalan dikota
Dengan siapa
Untuk kita berlima
Apa saja
Kenapa pula
Tak ada wanita
Ah ikut saja

Kini kita sudah tiba
Tiba di mana
Tiba di kota
Oh dah sampai ya
Tapi segera
Janganlah lupa
Beg yang ada
Lalala ambil bersama yeah

Sekali ku pandang
Dia tersenyum riang
Mana mana
Dua kali ku pandang
Tak nampak macam orang

Jangan difikirkan orang
Nanti peluang kita hilang
Kita tinggal duit tambang
Untuk kita balik pulang

Wahai temanku apa ditunggu
Tunaikan dulu kewajipanmu
Ingat dahulu janji janji mu
Warung kopi nasi lemak roti bakar
Roti canai cari tapak

Dimana tapak bila nak bukak
Bukan di setapak
Mungkin di gombak
Tak sampai karak
Kita nak letak
Kerusi meja pinggang mangkuk
Piring cawan periuk belanga
Warung sekolah haa

Jangan difikirkan orang
Nanti peluang kita hilang
Kita tinggal duit tambang
Untuk kita balik pulang

Wahai temanku apa ditunggu
Tunaikan dulu kewajipanmu
Ingat dahulu janji janji mu
Warung kopi nasi lemak roti bakar
Roti canai cari tapak

Dimana tapak bila nak bukak
Bukan di setapak
Mungkin di gombak
Tak sampai karak
Kita nak letak
Kerusi meja pinggang mangkuk
Piring cawan periuk belanga
Warung sekolah ha

Kalau kita dah berjaya
Dengan cita kita
Nak buka cawangan pula
Nak makan saja
Cari saja pekerja
Jaga warung kita
Kita jumpa ibubapa
Kita cerita berniaga

Jangan difikirkan orang
Nanti peluang kita hilang
Kita tinggal duit tambang
Untuk kita balik pulang

Wahai temanku apa ditunggu
Tunaikan dulu kewajipanmu
Ingat dahulu janji janji mu
Warung kopi nasi lemak roti bakar
Roti canai cari tapak

Dimana tapak bila nak bukak
Bukan di setapak
Mungkin di gombak
Tak sampai karak
Kita nak letak
Kerusi meja pinggang mangkuk
Piring cawan periuk belanga
Warung sekolah ha

Warung kopi nasi lemak roti bakar
Roti canai cari tapak

Dimana tapak bila nak bukak
Bukan di setapak
Mungkin di gombak
Tak sampai karak
Kita nak letak
Kerusi meja pinggang mangkuk
Piring cawan periuk belanga
Warung sekolah ha

Tea o beng sa kurang maneh deh






Bila dengor betul betul, baru tersedar lagu ni buat kita teringat janji janji kita. Macam macam cita cita, nak berniagalah, nak buat tuhlah, nak buat nihlah, tapi dek kerana banyak sangat alasan, akhirnya kita tak buat langsung.

Zaman alaf baru media sosial, lagilah tapak semua free, kita ada fb,instagram, blog, semuanya tapak free, tinggal nak promote, nak usahakan, TAPAK ni free merata rata, untung pun berganda ganda, duduk dalam rumah, sambil pegang hphone, duit masuk, untung

Tapi apakan daya kita lebih banyak merungut kat media sosial nih, lebih suka gosip, lebih suka mengumpat, lebih suka fitnah, tuh yang tak jadi jadi, tuh. end up janji tinggal janji. hahaha

Buat semua team Diet Diet Sihat, TAPAK dah ada, JOM KITA, MISI VIRAL VIVIX !!! DIETDIETSIHAT.COM,

26/04/2017

Balik dari rumah mertua, sempat berborak borak dengan Ainul Fadzilah Mustafa tentang lagu yang dibawakan oleh hafiz hamidun, ni semua sebab penangan #gemagegarvaganza. Hhaha, lagu m.nasir, lirik arwah loloq nih, macam nih.



Mawi - Aduh Saliha

Mana rayuan ku
Hendak ku sampai kan
Rindu berahi ku pada
Kasih yang jauh

Jauh bukan jarak dan tempat
Jauh nama dan pangkat

Mana pengganti mu
Hendak ku dakapkan
Dendam asmara ku
Pada cinta yang luruh

Luruh bukan daun yang pudar
Luruh jiwa dan badan

Bertahun ku sandar percaya
Tak mungkin padam cahaya
Cinta mu bagai rembulan
Hilang di pandangan
Kala langit di lindung awan

Aduh mahkota terhempas
Baru lah ku sedar
Yang ku sangkakan intan
Oh hanya lah kaca

Sesudah berdarah barulah
Aku sedar jiwaku tercalar
Oh ... sakitnya
Bukan kepalang

Kau biarkan aku sendiri
Menderita siksa
Racun hidup ku
Saliha

Kau biarkan aku sendiri
Melewati sepi dalam hidup ku saliha

Kau biarkan aku sendiri
Meratapi nasib dalam gelita
Saliha
Oohh saliha


Bila berborak borak tuh, dengar penerangan Hafiz Hamidun tuh, betul jugak, kita ni kena berdamping dengan orang orang soleh, Oklah, bolehlah macam tuh. Tapi bila wife aku explain, aku pun tersentap.

Mungkin jugak loloq menegur " ORANG ORANG SOLEH " dalam lagu nih. Ye betul, bila orang orang soleh ni dah mula tinggalkan kerja mereka, bila dah tak buat kerja kerja amar maruf nahi mungkar nih, tuh yang jadi seksanya hidup macam mawi tuh. Bila orang orang hanya kejar NAMA dan PANGKAT semata, jadilah ramai diluar sana terseksa, dek kerana sifat orang nih.

Soalan paling penting,

SIAPA "ORANG ORANG SOLEH" TUH ?

tak lain dan tak bukan ialah

KITA SENDIRI !!! 

yang banyak Ilmu, tapi tak guna ILMU yang Allah bagi !!! yang kejar nama dan pangkat, yang mula hilang keihklasan,

25/04/2017

Alhamdulillah, pagi pagi ni bangun, projek subdomain abam joe dah lulus instant article. Sebelum ni buat, memang  gagal, hanya kerana formatting je. Untuk kali ke 2 nih, dah tahu trick dan apa yang patut di pakai untuk dapatkan kelulusan mudah dari pihak facebook.




Projek subdomain nih menarik, baru tahu yang domain kita beli ni, boleh letak subdomain. Ikut pada hosting yang korang pakai. Baru cuba satu projek subdomain, korang bolehlah lawati SIHATCERGAS.DIETDIETSIHAT.COM, hahhaa, nama pun subdomain, jadi panjang sikitlah ye tak ? janji boleh belasah instant article, wordpress , hahaha, masa untuk VIRAL VIVIX . Korang nak jadi pengedar VIVIX, klik sini .

24/04/2017

Hoo ada rupanya tanya saya macam mana nak buat teknik softselling nih. Oklah, jawapannya senang je. Softselling ni biasanya kita update pasal business kita je. Apa yang kita buat, apa yang kita tengah lakukan, tanpa buat sebarang promosi terus. Tiada nombor telefon, ajak tanpa sedar, itulah softselling. Biasalah kena selalu update facebook ok ? sebab orang nak kenal kita.




Tapi cara paling best ialah korang boleh join misi VIRAL VIVIX kitorang. Lagi best. Cara kitorang ni lain macam sikit, lagi softselling, ada hardselling, tapi boleh viral, macam mana tuh ? lepas tuh dapat sales pulak. hahhaa, nak tak nak kena join lah ye, klik link kat atas tuh ye !!!

23/04/2017

Alhamdulillah, jumaat lepas kami sekeluarga berjaya recycle baju lama, bukan sikit, tapi sampai 7 plastik. hahhaa, ini semua plan macam nak pindah rumah baru. Insyaallah, kalau ada rezeki, kita pindah rumah barulah ye tak ? untuk mencari nafas baru dan strategi baru dalam business. 




OKlah, warga shah alam yang berminat nak recycle baju, boleh cari tong putih kat TESCO nih, tapi ada yang sedih, warga bukan shah alam masih takda projek recycle nih. Hahhaa, yang tuh mungkin boleh cari badan amal yang mencari baju baju lama yang masih cantik dan boleh dipakai. Hehehe, banyak barang lama, sedekah jelah, rugi simpan.

22/04/2017

Hahhaa, office shaklee zaman victor nih, di buat pada aras 9, Sunway pinnacle, memang nak datang sini, kena berebut lift dengan orang kerja sini. LEpas tuh security tak ingat, pastu pulak dengan parking lagi. Hahaha, nasiblah, nak buat camna, kenangan lah lepas nih kat sini. Lepas ni HQ nak berpindah ke Sunway Geocity, yang tuh betul betul kat level bawah. Baik punya, hahhaa.


21/04/2017

Haritu sempat tunjukkan likers terbaru page Diet Diet Sihat kepada Naja, sekali dia pun terkejut, sebab dah banyak sangat, sebab sebelum ni pun baru 80 ribu je. Hahhaa, macam mana nak buat tuh ? kalau korang baca entry pasal kematian page tuh, tuh lah penting. Sebab apa jadi mati ? Sebab bukan tak update, tapi update tuh tak ENGAGE !!!




Cara terbaik ialah kau mesti ENGAGE baik punya dengan likers yang ada dalam fan page tuh. Tengoklah likers kau tuh apa yang diorang minat  semua.  Kalau rasa banyak orang malaysia, selalulah update dalam bahasa malaysia. Tapi gua  ada satu page ni, lama dah tinggal, banyak orang brazil, hahaha, itu semua zaman main addmefast. penat gua. Seeloknya, kau guna fbAds kalau betul betul nak targeted likers. Hahhaha, oklah, itu sahaja tips hari ini.

20/04/2017

SEkali sekala cuba copy status viral, tapi tak betul entah tidak. Isu pasal nombor wassap tak boleh letak kat status, hahaha, FB pun tak percaya benda tuh depa yang buat. Semuanya ini adalah hasil dari penelitian pakar pakar FB di luar sana, bajet dah buat iklan tak lepas, lepas tuh terus buat assumption, haah tengok ni algorithm FB bertukar lagi. Apa dah !!!




Nak tahu rahsia FB ? hahhaha, senang je, point paling penting, korang kena faham media sosial ialah tempat untuk BERSOSIAL, dekat FB, bukan tempat menjual ye, kalau pakai FBAds tuh pun, bukan je menjual sesuka hati. Ada caranya jugak. bukan main hentam je. Hahhaa, kat FB kata kuncinya SOCIAL dan ENGAGEMENT. Hahahha, faham faham jelah ye, kalau nak belajar lagi, korang boleh contact abang joe, yuran tahunan RM 8 juta. Share kat jiran dan sedara mara.

19/04/2017

korang ada page facebook yang banyak likers ?

ada tak sapa yang ada like lebih 20000 ke atas ?

tapi buka statistik, tengok Talk About This




ohhh tidak,

dulu pun suatu ketika,

page Diet Diet Sihat pun macam nih,

tapi....

abam tersedar ....

mesti ada cara nak hidupkan kembali.....

kalau rasa fan page korang banyak likers,

tapi bebaru ni rasa MATI, kena HIDUPKAN BALIK

sayang wooo,

macam mana nak hidupkan ?

18/04/2017

3F ni tolong buat kaw kaw sebaiknya

Faith - kau mesti percaya dulu apa yang kau buat tuh ada kebaikannya

Focus - kau dah ada faith yang kuat, kau kena terus focus, jangan pandang belakang lagi

Finish - habiskan benda yang kau buat tuh, yehaa