Blog Orang Selangor

30/07/2016

Sebenarnya term antioksida ni aku baru faham bila aku attend kelas pertama dengan euphoria, masa tuh master Naquib Hussain yang cerita pasal antioksidan dan radikal bebas. Jadi kelas tuh memang best, sebab ada cerita lagi pasal radikal bebas, dan termasuklah jugak sel yang tidak sempurna pemecahannya.


28/07/2016

Sebut lagi dalam surah yang menceritakan tentang cahaya, Allah menurunkan nur , Al-Quran, dalam surah an nisa , surah ke 4 ayat 174, dalam direct terjemahan dalam bahasa inggeris seperti di bawah.

"O mankind, there has come to you a conclusive proof from your Lord, and We have sent down to you a clear light."


jiwa keimanan

27/07/2016

Terjemahan surah An Nisa , surah ke 4 ayat 174 menyebut tentang bukti kukuh dan cahaya yang terang. Oh baca maksud terjemahan ni dalam bahasa inggeris

"O mankind, there has come to you a conclusive proof from your Lord, and We have sent down to you a clear light."


26/07/2016

Solusi mudah masa bulan syawal tentu sekali ialah puasa 6. Apa tuh ? Puasa 6 tuh puasa macam biasa, tapi pilih 6 hari dalam bulan syawal, buat puasa sunat. Hahhaa, korang tahulah time raya nih, jemputan banyak weih, lepas tuh dengan lauk pauk susah nak tolak. kalau boleh control tuh memang hebat.


puasa sunat aidilfitri
Alhamdulillah, hari hari abam joe layan minum Cinch TEA Mix. Yang ni power sikit, sebab abam joe stok dulu banyaklah kat rumah, sekarang ni tak buat stok, tapi simpanlah kat rumah stok yang makan sendiri je.


cinch tea shaklee malaysia
Bila memanggil orang yang tak dikenali, confirm lah kita panggil dengan pelbagai bahasa. Hhahaha, penting tak panggilan nih ? aku rasa sangat penting. Awak awak ni zaman nak mengurat gadi jelita, encik pulak bila berjumpa dengan pegawai kerajaan, hoi pulak masa tegur orang tak bagi signal. Padahal orang tuh tak dengar pun kita panggil hoi. hoi ini memang kurang ajar skt, tapi ada hoi yang sedap macam lagi p ramlee, hoi hoi ya hoi


brotherhood persaudaraan

23/07/2016

Pada suatu hari, di hari rabu, Joe Labu telah mendapat jemputan untuk menghadiri perasmian produk Innergie yang sungguh cantik putih berseri seri itu. Joe Labu tengok ramai orang berbaju putih di sana, mungkin sebab Innergie ini warna putih, jadi terpaksalah layan warna putih ini. Dalam beratur nak ambil makanan, tersempat tegur pengacara majlis , terus  je minta Bro Framestone ambil gambar. Luaran nampak cantik. tapi rupanya dalaman dia lagi cantik. Jadi kalau nak dibandingkan dengan Joe Labu, rasanya siapa lagi hebat ? Jawapan dia mestilah Joe Labu lagi hebat sebabnya.



22/07/2016

Alhamdulillah, zaman sekarang ni, kita perlu berjimat cermat, dalam apa jua program kita lakukan. Contohlah dalam business shaklee ni abg joe suka sangat buat benda yang tak berfaedah. Dalam banyak aktiviti selain ajar buat blog, ajar main fb, abg joe jugak adalah.


langkah penjimatan
Bila kita menyebut tentang LABU, pastinya semua akan ingat macam-macam perkara dengan labu ini. Ianya menjadi satu subjek seni kreatif, menjadikan ianya sebati dalam kehidupan kita. Boleh disenaraikan juga beberapa cerita atau filem yang berkaitan dengan labu, antaranya:


faedah buah labu
Pada suatu hari, dalam bulan syawal yang mulia ini, sekumpulan anak muda yang diketuai Rahim, Ah Chong dan Mutu pergi ke rumah orang tua lama yang telah ditinggalkan. Mereka dikehendaki membersihkan rumah itu, sebab katanya ada penyewa baru nak buat perpustakaan. Jadi kumpulan yang dikenali sebagai Kumpulan Anak Muda Rahim Ah Chong Mutu (KARAM) bersedia menyahut cabaran negara.


rumah kotor

21/07/2016

Ini ada produk Innergie, yang aku tulis tadi, banyak baik punya, lagi baik dan canggih dari model yang pegang produk innergie . Travel adapter nih, model POWERGEAR ICE 65, memang  best sebab banyak model jugaklah dia boleh cucuk. Antara yang dia tulis kat kotak ini  ialah Dell,HP,Lenovo,Acer,ASUS,TOSHIBA. Macam yang lain tuh kena cuba dulu, baru tahu power ke tak power.


travel adapter best
INNERGIE , syarikat pengeluar gajet paling cool, anak syarikat DELTA, telah melancarkan secara rasmi produk mereka di Malaysia. Bertempat di Talent Lounge Damansara Perdana, Produk Innergie ini macam-macam ada, antaranya ialah USB hub, travel adapter dan macam-macam lagi. 


travel adapter best

Last sekali untuk ruangan Zack Kapcai, tentu  sekali adalah pendapat peribadi aku sendiri tentang orang kuat MIG sendiri, iaitu Mejar (K) David Teo. Sebelum dapat tahu ada program blogger  melepak tengok ini, David Teo jadi viral sekejap tentang isu dia kata jangan jadi P Ramlee miskin buat filem. Ramai yang hentam David Teo ini. Jadi terus hangat , hangat-hangat isu itu belum habis dapat pula jumpa susuk tubuh yang kurus berbaju kuning. 


20/07/2016

Alhamdulillah, perjumpaan kaki blogger menonton filem Zack Kapcai, kami kena makan dinner kat sini dulu. Memang sempoi tempat ini, dengan tema warna merah, ini tentu mahu kasi Ong, tauke dia Cina banyak sempoi punya. Banyak pilihan kat sini, dan tempat dia sangat selesa. Siap ada bilik VIP sekali.


mutiara damansara

19/07/2016

Sesi jumaat lepas adalah sesi blogger lepak bersama geng MIG, meraikan makan-makan bersama artis yang menjayakan filem Zack Kapcai. Sambil tuh jugak malam tuh, lepas makan tuh ada tengok movie, pergh pasal movie nih memang sedaplah. Kami geng geng blogger yang kacak ayu jelita lepak di Pak John e-curve mutiara  damansara.  Restoran steam boat nih, memang feel dan sangat selesa.


ainul mustafa dan david  teo
Siapa sini memang kaki motor sejak sekolah lagi ? Korang ni suka tengok tak motoGP ? Siapa sini layan formula 1 ? Siapa sini geng kereta sport nissan audi ? Cerita Khairul Idham Pawi menang moto3 di Jerman masih disebut-sebut, dan budak 18 tahu itu digelar  King of Rain. Tapi itu semua cerita geng motor besar. Korang pernah masuk line bebudak motor Kapcai ? geng C70 motor lama yang suka racing sana sini, buat  costume. Memang kalau nak diceritakan, harga custome motor kapcai lepas custome memang boleh cecah berbelas  ribu !!!. Tapi nak tahu feel mahal harga motor kapcai, korang tengok filem ZACK  KAPCAI !!!


harga sebuah motor kapcai

18/07/2016

Dalam dunia nih, Allah akan datangkan semua benda ,dengan pakej yang lengkap. Lengkap ni aku rasa macam, dia ini ada buruk baiknya. Setiap perkara, ini semua termasuklah aku sendiri, tumbuh-tumbuhan, haiwan, galian, bulan, bintang, malah perkara yang terjadi depan mata, semuanya ada baik buruknya.


al-furqan al-quran

15/07/2016

JEJAK KASIH CIVIC CFBM FB117 DAN FB360.

Alhamdulillah pagi ni Allah buka hati nak lepak sarapan kat luar, lepak kat roti canai pekan gerik, tetiba dapat jumpa kawan baru dari geng CFBM, Hafiz aka Ustaz. Akhirnya dapat jugak masuk group whatsapp CFBM CENTRAL , hahaha. Selamat hari raya !!! Pagi pagi dah TTTS GERIK . Padahal kat shah alam tak jumpa pun. Ini semua kuasa Allah.


honda civic

14/07/2016

Dalam banyak banyak perubahan, banyak je perubahan yang berlaku pada geng geng shaklee nih, samada yang buat betul-betul samada yang berjaya, yang kurang berjaya, dan yang tetiba berhenti, ada je perubahan yang berlaku. Nak cakap perubahan tuh, aku tengok sendiri, ada yang berjaya bawak bus putih, ada yang bawak kancil pergi masjid hari hari, ada yang tunjuk kereta XMEN , tu ada yang pergi melancong ke Zimbabwe, pergi tasik kenyir, pergi melancong ke parit, londang dan macam-macam lagi,


business shaklee

13/07/2016

Sebenarnya nak cerita pasal jatuh bangun saya nih, banyak, kalau nak cerita nih jawabnya kena beli buku sayalah, boleh PM untuk dapatkan ebook cerita sebenar saya. Nak mudah tanyalah wife saya, hahhaa.Sebab cerita itu sangat sangatlah sedih, ataupun korang punya cerita lagi sedih. Hhahaha. Ada banyak benda-benda yang sukar nak diceritakan dalam facebook ini, nanti korang tahu jugak akhirnya. Biasalah tuh, adat berfacebook ini, kite cerita benda benda baik je, Kalau rasa ada cerita yang tak berapa baik itu, itupun nak kena tapis, ramai salah faham nanti.


bangkit dari jatuh teruk

08/07/2016

Alhamdulillah, sebelum raya, sempat jugak mendapatkan produk terbaik dari Innergie, supercharger ala madu 3, hahaha, untuk korang yang bising charger tak cukup kat rumah mak di kampung. Habis charger kena berebut, hahaha, jawabnya koranglah tak boleh nak selfie, nak update facebook, nak update gambar kat masjid (padahal raya je pergi masjid). Ini ada produk baik punya.


charger smartphone
Salam sejahtera dan selamat hari raya semua. hahaha, ini abg joe labu nak cerita sikit teknik laku keras nak jual smartphone. Teknik ni lagi power dari sifu FbAds, sifu blog, sifu marketing yang pernah korang belajar sebelum ini. Teknik ni memang susah nak buat. Kalau korang nak try jugak boleh, teknik marketing ni dipanggil Teknik HIJAU KUNING, macam bolasepak pulak .


produk laku keras 2016
Selamat Jalan CIKGU

mula mula cikgu datang,
habis terkejut gegendang,
Akhirnya juga ajar pasal permakanan,
Badan rasa sihat, 
Berat badan pun berkurangan, 
Badan sedap jadi ringan,


sajak ramadan


Selalu malam tidur tak tentu,
Habis kerja buat melulu,
Cikgu ajar buat mana penting dulu,
Malam jangan terburu buru, 
Bangun sahur awal mengadap DIA dahulu.

Cikgu ajar erti menghormati,
Semua yang susah dirasai,
Lahirnya rasa mensyukuri, 
Zahirkan sedekah kepada insani,
Berbuka bersama di malam hari,

Bila masa sudah tiba, 
Cikgu akan meninggalkan kita,
Ramai menjadi lupa alpa,
Asyik berdendang lagu raya,
Habis ajaran cikgu di lupa, 
Sebab kita insan biasa,
Yang bernama manusia.

05/07/2016

04/07/2016

Nak cerita pasal raya dulu dan raya sekarang nih, alamak banyak gilelah, kalau cerita memang best. Banyak banyak baca yang abg mut cerita pasal perjalanan balik kampung tuh sangat bermakna, buat yang pernah balik ikut jalan lama, memang sangat memori. Sekarang ni semua orang nak raya atas lebuh raya.


lemang sedap

03/07/2016

korang rasa, korang ni jenis DNA yang mana ? korang dah baca belum status Pn Ainon Mohd.yang terbaru pasal DNA business nih ? Saya terbaca dan terkomen status Farah Wahida, jadi jawapan saya, memang takde pun DNA CEO ke, DNA Akauntan ke, memang takde. 


dna marketing
Bila balik kampung nih, tentu kita akan buat persiapan yang secukupnya. Terutama sekali bab kereta.Macam biasa setiap orang akan cakap kena check kereta, ye betul, yang ni nak balik perak nih, abg joe tak servis kereta lagi. Lepas tuh pulak isu air bag takata, tak terkata abg joe. Ok tips penjagaan kereta nih memang tak boleh bawak main-main.


dayang rosemary

01/07/2016

jangan cakaplah, bila dah pegang basic-H nih, memang semua benda boleh buat, kita boleh basuh lantai, kereta, dan macam-macam lagi, nak best buat mandi pun boleh, memang selamat. Sekarang ni pun zaman radikal bebas, dan macam-macam lagi.


mandi beratur