Blog Orang Selangor

30/06/2016

Pada tarikh ini, 30/6/1993, satu berita mengejutkan dunia muzik Hong KOng, bila seorang penyanyi utama kumpulan Beyond, mati setelah seminggu koma, akibat jatuh dari platform stage yang tinggi. dalam rancangan uchan dan nachan fuji television di jepun. Berita ini menyedihkan para awek awek di sana, sehingga polis terpaksa memberi kawalan ketat pada mayat wongkakui setiba di hongkong. Ramai orang memberi penghormatan kepada wong ka kui ketika itu. Wong Ka Kui meninggal pada umur 31 tahun


beyond rock hong kong

29/06/2016

Kalau korang tengok gambar gambar ni mesti korang pernah tengok, semuanya bila banyak portal portal blog menceritakan tentang konsep mimalis yang dirujuk pada orang jepun. Pernah jugak melihat video ini pada newsfeed kawan-kawan di FB.


minimalis less is more
Bak kata pepatah, hadiah oh hadiah, saya nak bagi kat orang tu sempena harijadina yang ke -33, boleh ke ? Hmm tapi tulah apa yang saya perlu buat ? Oh ye buat business betul-betul, berjimat cermat, kumpul duit dari sekarang, elak hutang pakej merapu rapu.


best ke iphone

26/06/2016

disebabkan oleh terpengaruh dengan cerita upin ipin, anak kawan si Saya Lindai panggil uncle mutu, ok gelaran baru lagi. Nak dijadikan cerita masa ni semua orang sibuk bercover girl, sebab gua tak boleh masuk, jadi jawabnya kena tengok jelah, dan macam biasa tak boleh lari dari main dengan budak budak nih, habis kena buli kaw kaw punya, terus nak bestnya masa nak setting camera, semua orang datang nak bergambar, hahaha, jadilah family supermom beramai ramai dengan uncle mutu. 


pengaruh upin ipin

25/06/2016

Babah ireach bak kata Fahmy Shuhaimi , Antara kelas terawal Lady Boss dulu, saya masa ni masih dihantui pengalaman lepas, MLM dulu, tak boleh bawak anaklah, kena tinggal rumahlah, apalah, pening kepala nak suruh mak bapa jaga , masa tuh Arreessa kecik lagi, sampai jadi satu masa, kami dah tak minat nak datang, aduih pening kepala


baik dengan kanak-kanak

24/06/2016

Semalam pulak kami dapat idea, ada orang cakap nak best kena pergi try yogort frozen, natural yogurt best kat Aeon Shah Alam. Pergh, oklah, nak berbuka nih, kenalah pergi try. Tapi memang cakap, memang ramai gile kat Aeon nih, parking banyak jugak penuh. Orang sibuk cari baju raya, termasuklah student student, dan jugak ramai tarawikh kat sini. Tapi kami nak pergi kedai llaollao, tempat best layan yogurt.


frozen yogurt sedap

22/06/2016

Bebaru ni , memang kecoh dan banyak sangat isu pasal illuminati, akhir zaman, dan tentunya pasal Dajal. Selalu aku follow fb Neil Armsteen, yang asyik cerita pasal tipu daya Rothchild dan para konconya. Hahha, ada satu post fb neil armsteen, dia share pasal Ustaz Auni Mohamad. Lepas aku dengar ceramah dia paling cool ialah Da Vinci Code. Memang dasyat.



Hari jumaat , mama di jemput buat kali ke-3, diraikan di moreh puisi dinihari ke-10, anjuran dan ilham Datok Dr Ibrahim Ghaffar yang bersemangat waja kemelayuan untuk meraikan semua pejuang seni saster yang berjaya mencapai satu pencapaian . Kali ini mama diraikan kerana berjaya mendapat Anugerah Sasterawan Negara ke -13. Alhamdulillah, kali ini di raikan dengan 4 orang lain, termasuklah Tan Sri Johan Jaafar.


ibrahim ghaffar
Apa yang menarik pasal spa nih ? hhahaha, aku penatlah nak cakap, tapi nak diceritakan , spa ni jauh nun di Saujana Utama, tetiba wife  ajak pergi sana, atas cadangan beberapa rakan. Oklah,  takpa, jom ke sana kejap, bulan puasa nih, memanglah tak boleh lepak minum teh tarik, hadoi. TAkpa,  iini ada 3 sebab best korang kena datang sini nak rilekkan diri.


saujana utama cantik

19/06/2016

Korang jangan rasa pelik kenapa abg joe join para para bini buat dan join task #tsunamisihaklee. Sebab sejak azali lagi abg joe dah lain dari yang lain. Orang lain rambut sume lurus, abg joe sorang je rambut curly, dah try macam macam cara nak luruskan, tapi macam tuh jugak. Takpalah, itulah always nature, always hensem, sebab tu dapat gelaran awan nano dari Zainul Anuar


kisah adik-beradik
Maishima Incineration Plant , Osaka, Japan, Alhamdulillah, bila ditanya mana tempat yang aku nak pergi, tentu sekali aku nak pergi tempat pemprosesan sampah di JEPUN. Dalam banyak tempat percutian, rasanya di Jepun je, ada satu tempat di mana mereka pergi ke tempat pemprosesan sampah. Banyak cerita aku baca tentang tempat macam ni di jepun. 


jepun bersih

17/06/2016

Hari ni bangun awal cek aku punya keyword list masuk blog, ada orang cari pasal Yabang kumpulan Khalifah. Hahha, ini memang suara unik, adakah Yabang ni memang bawa tuah kepada sesuatu band. Tapi nak tahu jugak kepoweran suara Yabang yang unik sesuai dengan genre metal melayu kumpulan Khalifah.



16/06/2016

14/06/2016

Salam sejahtera semua, hari ini baru dapat kurma yang wife beli dari kawan kitorang kat UTM dulu, nama dia Fareha, bunyi lebih kurang sama macam nama kurma Ariha  gambar  kat bawah tuh, hahah, ini teknik gambar cahaya pagi dari tingkap , layan jelah. Apapun, korang tahu ke kurma ni bagus ? Semua time ramadhan je buah kurma nih, lepas raya, hmm hampeh takde.


13/06/2016

Alhamdulillah, bulan puasa nih, sedap betul rasanya puasa dengan minuman bertenaga, kafein semula jadi, berat ada turun sikit, oklah, nak target  turun banyak. Tapi sedap badan boleh buat bertenaga, boleh bikin kerja kat komputer, jawabnya promote blog kaw kaw punya, sambil update facebook baik punya. ini ada sikit tips baik punya nak share. Boleh follow. Result terkini page Diet Diet Sihat, hahahha.


like facebook page 2016
Masa zaman SINAR dibawah big boss @rostam , sinarFM jadi gile rock nroll, mana taknya, boleh dikatakan, semua lagu rock yang tak pernah dengar , akan keluar kat sini. Aku rindui zaman sinarFM dulu, banyak lagu lama sampai era 50an pun ada, zaman abby abadi dulu.


12/06/2016

Bayangkan bulan puasa, orang lain balik awal, ko kena balik lambat, kerja kuala lumpur, nak balik puchong, nak balik shah alam. Kesian kat ko. Masa berbuka, takut tak sempat, lepas tuh, jalan jamm macam orang gile. Apa kata ko singgah makan western best kat jalan telawi nih. Pretz and Beanz. Layan siut kat sini, selesa, toilet bersih, dan makan best, lagi-lagi makan pizza nak diet.


western sedap bangsar

10/06/2016

Alhamdulillah, kalau korang rasa nak menderma, nak buat amal lebih sikit masa bulan ramadhan ni, apa kata korang datang sini, kat space U8, ada buffet ramadhan best punya, ini mahu tolong saudara  mara area sana. Semalam aku pergi masa tuh ada saudara islam Syria, memang lawa-lawa,.  Jadi niat aku ke sana bukanlah untuk mengurat awek syria, tapi lebih dari mencuba sendiri buffet masakan nasi arab yang dikatakan special sangat tuh.

 buffet ramadhan shah alam
Semalam lepas  aku balik dari review buffet ramadhan Space U8, aku kena berjalan, dalam shopping mall yang gelap, malap, sehingga aircond surau pun ditutup, mungkin sebab nak jimat. Dalam keadaan yang  kekenyangan, terlihat pula peniaga yang makan  dengan isteri dan anaknya, seolah bermimpi menunggu orang datang, dalam keadaan gelap gelita. Tak habis dengan itu aku cerita dengan wife  kisah penjaja  yang tak boleh berniaga, dan pagi ini aku terbaca cerita Nora  Danish tutup kedai kat bangsar sebab sewa mahal.  


09/06/2016

Semalam masa aku bermain share, mengenang memori  lama National Conference 2014, yang gilang gemilang, aku tershare gambar abam Munzir Rahim yang buat jari 4, hahaha, itu semua kerja gile kami ASB. Kalau takda jari tuh tak sah bukan ASB. Geng Aku Sayang Bini, adalah satu entiti yang bernaung dibawah group shaklee Ireach, Wak Zainul dan Akacan Lyna Noh. Tapi Firdaus Macarona, tanya kenapa dengan 4  jari nih. Hahahha, takpe nanti aku cerita kaw kaw punya.


poligami kahwin 4

08/06/2016

Dalam banyak-banyak keyword, tah macam mana, asyik ayat promosi je masuk dalam blog nih, padahal aku takdalah power macam Zyan atau Firdaus Azizi yang confirm gila khinzir hebat bab marketing yang dah terkenal seluruh seantero nusantara, tapi bolehlah, aku pun nak jugak rasa jadi power bab marketing, tapi sebab orang tanya ayat promosi minuman, ni aku bagi contoh baik punya korang boleh ikut.


copywriting power jual air
Masih ingat lagikah lagu nih ? "Hang Pi Mana ? " Sebelum ni, diorang buat video lirik je, tengok semalam, hahaha ke aku je lambat tengok, lambat update, sekarang depa dah keluar lagu baru, layan weih, video klip sempoi je, buat kat satu sekolah, terbaik jamming dengan budak-budak sekolah, layan kegembiraan, jenis enjoy


video klip khalifah

07/06/2016

Hahhaha, ada orang cari benda ni pulak nak promote produk apa bulan puasa nih ? nak promote tudung ke ? senang, katalah nak pergi bazaar ramadhan tak boleh seksi seksi. Takpun mesti nak promote kurma, baru bertenaga, hahaha. Ataupun nak promote produk ayat jual kuih raya, sale meletop ala ala likemethod. Nak power lagi ayat nak cari ajen jual buku sifu fbads. Ok takpa, ni aku ada ayat biasa nak promote shaklee simple je.


ayat copywriting bulan ramadhan
kat atas adalah ayat penyata, wife aku yang cantik , semua orang ada isteri yang cantik. hahah, tapi yang ni tetiba keyword masuk, ok, sebab keyword baru masuk, aku nak buat satu entry khas baik punya, hahah, korang kena tengok gambar kat bawah nih, gambar kat bawah ni beza sebelum makeup dan selepas makeup. Apa pendapat korang ? tengok betul betul ok ?


makan shaklee
Sebenarnya wife aku lah ada photoshoot kat Matic, kuala lumpur, dia ajak, macam biasa aku jadi juru gambar tak berapa profesional, kamera murah biasa je, tapi ambil jelah gambar yang ada, tapi nak jadi cerita petang tuh, aku amek gambar macamlah aku ni hebat lagi kacak, tapi takpa, korang layan jelah gambar gambar kat bawah nih, para para awek KBBA yang dah kahwin, hahha, yang belum kahwin pun ada jugak, hahahha.


Sempena nak ramadhan, eh lepas ramadhan pun boleh, kalau korang rasa nak balik rumah, tak sempat, nak tunggu jalan jem kerja area KL, apa kata  korang singgahlah KulCats Barrio, TTDI , Kuala Lumpur, ini baik punya western, hahha, gambar kat bawah ni paling cool sebab abam Didos nak perkenalkan korang , resepi western khas untuk korang. Baik punya sedap !!!


ttdi kuala lumpur

06/06/2016

Alhamdulillah, dah masuk puasa nih, korang nak try berbuka di luar ? Ke korang saje saje jalan bangi nak jumpa dengan member, atau saje saje jalan bangi nak singgah kedai buku  dubook ? Lepas tuh nak cari tempat berbuka buffet boleh makan sedap ? Apa kata korang singgah kat sini, wisma kagumas, memang best punya. Ada lauk pauk sedap, makan best.


makan area bangi

03/06/2016

Bila dengar balik lagu nih, aku pun rasa naik menyampah jugak, tapi lama-lama duk layan jugak, hahahha, apa dah jadi nih ? Oh sebabnya diorang nih, bebudak Projector Band buat lagu jiwang tahap kaw kaw punya, di kala kebanyakkan band semua  nak buat lagu  lebih advance, banyak kod 7,  jazz, hipster, arab campur melayu, dan macam-macam lagi. Teringat pulak aku zaman Spoon, Spin, dan tak kurang macam lagu Bayangan Gurauan Mega.