Blog Orang Selangor

30/12/2016

STEVE JOB PUN INGAT MATI

“Aku bersama Rasulullah, kemudian datang seorang lelaki dari Ansar, memberi salam ke atas nabi SAW kemudian berkata: siapakah mukmin yang paling baik. Jawab nabi: yang paling bagus akhlaknya. Dia bertanya lagi: siapa pula yang paling cerdik? Nabi jawab: Mereka paling banyak mengingati mati dan melakukan persediaan selepas itu, itulah orang yang paling bijak” (Sunan Ibn Majah:4259)

Kata kata mendiang Steve JOB yang paling cool ialah INGAT MATI. Ini kata kata beliau dalam satu acara. “Mengingat-ingat bahwa aku akan mati adalah alat yang paling penting yang pernah aku jumpai untuk membantuku membuat keputusan besar dalam hidup.” – Steve Jobs, 2005


steve job ingat mati untuk bantu buat keputusan

29/12/2016

HODGKINS LYMPHOMA

Bunyi macam pelakon rusia, tak bunyi macam orang bulgaria pun ada, hahaa, tapi ni bukan sebarang penyakit, ni semuanya pasal KANSER. Hooo, memang teruk , kalau kena, tapi yang kena ni bukan orang dewasa, tapi budak sekolah menengah, memang kebabom sedih jugaklah dengar.


vivix shaklee lawan kanser

28/12/2016

KAT MANA NAK BACA PEMIKIRAN MEREKA NIH ?

Jangan tak tahu pulak, geng geng suami bukan tunggu mereput bonus 15 haribulan, tapi lebih dari yang dijangkakan. Kalau kata yang duduk depan masa kelas adalah geng isteri, tapi disebalik teh tarik dukong anak, para imam besar keluarga nih memang player penting yang biasanya tak nampak.


pemikiran suami buat business shaklee

NIKMAT HUJAN, LUMPUR, LECAK

Keseronokan sekolah nih bukan sekadar dalam kelas je, tapi lebih dari itu, kau tahu tak, sebenarnya bila kata bab sekolah, jangan cakap dalam kelas je. Tapi sekolah ni ada macam macam tempat, tempat paling cool bagi budak budak terlebih akal tentu sekali ialah padang sekolah.


lecak hujan suatu keseronokan

27/12/2016

NAK BUAT SIDE INCOME ?

Bulan demi bulan tahun demi tahun, ada yang ada masalah duit, dan jugak ada yang memang takde langsung, ada yang cari duit extra sebab terpaksa dan ada yang buat side projek sebab hobi sebab bosan duduk rumah layan drama pukul 7 petang.

Masa mula mula saya terjebak dengan business shaklee, hahaha, mula mula rasa kelakar jugak, sebab masa tuh kat UTM dulu tahun 2003, dah ada group group senior yang ajak buat shaklee, income diorang kaw kaw lah, tapi rupanya buat style head hunting, haram jadah punya.


side income bersama shaklee

KAT MANA SAYA JUMPA DOWNLINE BARU SAYA ?

Biasanya jumpa downline baru ialah melalui customer yang membeli, biasanya mereka jumpa blog kami , lepas tuh dengan menggunakan ayat ayat subjek predikat, mereka terus nak jadi ahli dengan teknik offer power ala ala internet marketers.


cara dapat downline shaklee dengan mudah

25/12/2016

JANGAN BERHENTI BERHARAP

Hari ni duk tengok mesti geng geng bisnes sibuk cerita pasal follow up, hahaha, apa tuh follow up ? Kalau masuk istilah nih, ambo pun tak berapa pandai sangat. Tapi kira macam lepas dah berkomunikasi dengan prospek, jangan berhenti begitu sahaja, tapi terus bersembang sembang sembang sembang sampai dia keluar duit produk kau. Hhahaah, hebat tuh.


kena follow-up sentiasa

24/12/2016

LAMA DAH TAHU PASAL SHAKLEE

Cerita pasal shaklee nih dah tahu lama sejak zaman UTM lagi, hahahah, zaman masuk universiti nih, tahulah, ramai puak puak MLM akan datang menjerat, sebab student semua kaya kaya ada ptptn, hahaha. Akhirnya ada member yang masuk, aku masa tuh tak reti apa pun.


sebelum makan shaklee dan selepas makan shaklee

23/12/2016

AIR MATA MAISARAH


Semasa Hari Keputeraan,
Ajak Isteri Pergi Makan,
Lepas tuh ajak ke suatu tempat,
Mencari nikmat dan hikmat,
Akhirnya sampai ke satu masa,
Bila dipanggil seorang nama,
Naiknya seorang insan ,
Bernama Maisarah.


JANGAN SEKADAR KEJAR KEGEMBIRAAN, TAPI BUATLAH SESUATU SEHINGGA MEMBERI IMPAK

Semua orang duk kejar kegembiraan. Ye, buat je, ala kadar, akhirnya , ok janji aku happy sudah. hoo, tuh sebenarnya hanya untuk orang biasa. Tapi bukan semua akan kejar kegembiraan, tapi lebih dari itu.

Ada orang yang lebih kejar populariti. Biasalah artis yang nak lakukan album, ada yang kejar prestij, apa pun terjadi mesti ada prestij. Ada pulak yang kejar duit. TAk popular, takpa, baju biasa takpa, janji dapat DUIT. Ada yang suka kepada kejar kepada kejayaan. Kecemerlangan. Memang sedikit orang nih. Kalau dapat markah 99/100 pun dia dah kecewa. Orang ni tak kisah sesiapa pun, dia kisah diri dia sendiri je.


berikan yang terbaik sampai impak kepada masyarakat

TEKNIK MELUKIS UNEH RAJA PENSIL WARNA

Alhamdulillah, ahad lepas , sehari selepas hari keputeraan baginda sultan shah alam, terus berangkaat bawak anak ke aktiviti seni anjuran Studio Kita. Program ni adalah program amal, setiap aktiviti di sini kita bagi kupon, dan hasil kutipan ni diberikan kepada badan badan kebajikan. Tak terlepas jugak adalah geng geng aswara dan uitm. Macam macam arreessa buat, buat button, buat bag, kuih, batik, tapi yang paling berinformatif bila belajar melukis dengan Uneh Raja Pencil Warna atau nama keibubapaan nya ialah Hasren Bin Hj Ismail.


uneh raja pensel warna

22/12/2016

21/12/2016

MACAM MACAM ADA

hahahha shaklee ni macam macam ada, dari yang makan dalaman hinggalah ke bahagaian luaran , semua bagus untuk badan, nak cakap lebih tak boleh lah, tapi memang mantop, sebab jarang demam lepas bedal shaklee banyak banyak.

produk shaklee memang best

19/12/2016

SAYUR VS SUPPLEMENT

Bila cakap pasal sayur dan supplement, ada dah mereka mereka ni yang cakap, makan supplement tak yah dah makan supplement. ADa yang cakap, makan sayur je dah cukup, toksah makan supplement. Hadoi mana satu yang betul nih ? Oklah, sebenarnya ada betul dan ada tak betul. Sebab sayur dan supplement ni fungsi dia sangat berbeza.


makan sayur kena makan juga supplement

18/12/2016

HABIS ROSAK BUAH PINGGANG

Semua zaman teknologi orang yang makan produk kecantikan, tak kisah dari luar dalam, memang macam macam cerita dengar. Boleh percaya ke produk ni berkesan ? Ada yang aku baca memang cepat gila, hahhaa, itu memang power, owner dia buat duit kaw kaw. So trending baik punya, sekarang boleh buat produk sendiri. Ok, bagus tuh, peluang buat duit.


produk bahaya jejaskan kesihatan buah pinggang

17/12/2016

SERTAI MISI VIRAL KEBAIKAN

Ada sesiapo berminat tak nak join team viral Diet Diet Sihat ? Hahaa, team viral kami ni kalau boleh yang suka tulis pasal kebaikan, kesihatan, dan pendidikan. Macam mana nak dapat semua ilmu tuh ? Sonang je, nak buat macam tuh, kami ada platform baik, hahhaa. 


misi viral artikel kebaikan untuk pendidikan masyarakat

16/12/2016

KITA KHALIFAH DI MUKA BUMI

Buat tatapan Zulaikha, Maryam, ... dan semua anak anak. Kau tahu tak kenapa kita diciptakan ? Banyak sebab , tapi Allah straigjt forward je cakap, Allah nak jadikan kita Khalifah. Tapi dari mula lagi ramai tak percaya. Dan orang yang paling tak suka kita tuh ialah Azazil, iblis yang sombong. Sampailah zaman sekarang, kewujudan kita ni bukan semuanya suka. Itulah cabaran nya.


khalifah memakmurkan dunia banyak cabaran dan dugaan

15/12/2016

TERLAMPAU BANYAK NASIHAT DALAM FB

Sebenarnya ada banyak gile business kaw kaw dalam fb nih, banyak gile nasihat, dari mereka yang berjaya, yang pernah gagal, yang biasa biasa, dan macam-macam lagi nasihat . Apa nasihat tuh, korang nak ikut pun ikutlah.

Sebab ekonomi kita makin teruk, ada yang suruh jimat cermat, hahhaa, macam mana nak jimat cermat tuh ? Ada tips suruh buat tabung warna, simpanlah ikut warna, lama lama jadi banyak, lepas banyak tuh jadi viral, lepas viral jadi popular, lepas tuh duit tuh, owner tuh sendiri, suka hati dia nak buat apa.


nasihat berjimat cermat dan jauhi riba hutang

14/12/2016

BELANJA SENYAP SENYAP

Masa tuh dalam kereta saya pernah dengar DMFK pernah cakap, kalau dia pergi makan, orang selalu belanja dia makan, tanpa dia sedar. Minhkin orang tuh kenal dia, biasalah personaliti. Tapi DMFK kata, dia selalu praktikan belanja orang makan yang kita tak kenal, buat senyap senyap. Hahaha. Betul ke nih ?

belanja orang makan senyap-senyap

13/12/2016

MBO FREE 2 TIKET BULAN HARI JADI

Hoo tak pasal pasal harini nak tengok Moana, sebab budak budak dah rasa bosan keamatan duduk dirumah jawabnya terus gerakkan badan mandi, kita pergi ke MBO shah alam, di space U8, tempat yang paling sunyi dan tak ramai orang.  Jawabnya kita akan menonton movie moana nih, hahaha, layan pulak.

Tak pasal pasal masa pergi kaunter, tertengok ada bulan hari jadi, akan dapat free 2 tiket. Alamak, eh aku ada kad MBO, sebab masa tuh aku ada buat masa nak tengok filem OLA BOLA rasanya. Apa lagi, jom layan beli tiket. Sebab maryam takyah ada seat, jawabnya beli satu tiket untuk Arreessa je, kanak kanak punya, total tengok wayang tak sampai RM 10, haaahha, feel siut.


layan moana kat MBO shah alam dapat free 2 tiket

DINNER KOBIS PALING SEDAP

Masa di san francisco, tahun 2014, saya rasa dinner sayur yang tersedap saya makan sampai habis ialah pencuci mulut Kobis , memang best sedap makan. Hoo biasanya bapak saya masak lain, ni tengok wow, oh kobis pun boleh jadi pencuci mulut. Dasyat sungguh tukang masak nih. Hahahha.

Jadi mengingatkan cinta ku pada sayur kobis nih, saya pun baca apa khasiat kobis. Mak ai, banyak siut, hahahha. Dari ada macam macam vitamin, A,B,C,E ,K, dan macam macam mineral lagi seperti sulfur, potasium,kalsium,zat besi dan macam macam lagi.


sayur kobis yang sedap lagi best masa pergi us tahun 2014

12/12/2016

HARMONIKA BUAT KAWAN BARU

Rupanya dah lama dah koleksi ni,boleh dikira rasanya mahu jugak hampir 9 tahun, itupun ada yang dah hilang, satu set pulak tuh, hahha, itu tak masuk lagi yang ada dalam kereta, yang tuh duk main dengan budak budak tuh, ada je yang dah hilang , bagi kawan, dan macam macam lagi, bersepah benda kecik ni kat rumah aku, kalau tak dijaga, hahah nasiblah.


harmonika buat kawan

11/12/2016

APA PERASAAN BEBAS HUTANG ?

Apa perasaan korang bila bebas hutang ? Zaman aku belajar dulu, aku ingat lagi, zaman tuh aku ada jugak hutang ptptn. Alhamdulillah masa buat master, dapat duit sikit aku setelkan cepat hutang ptptn tuh. Tak banyak, cuma 8400je. Nak cakap masa tuh aku bayar 1000 sebulan, hahaha. Gile zaman banyak duit tuh, aku duduk kolej je, takde transport , balik kolej biasa dah jalan kaki selama sejam, hahha feel zaman tuh.


bebas hutang lebih kaya

10/12/2016

KAITAN SMARTPHONE DAN KEDAI MAMAK KHAS UNTUK LEPASAN GRADUAN.

Dulu masa aku belajar dulu, aku pernah dengar member aku boleh buat duit, jual ebook, hoo, tak percaya aku, tapi kaw kaw dia cerita, hoo memang hebat. Sebab masa tuh zaman laptop nih, dia dapat free wifi je kat kedai mamak, boleh jalankan perniagaan internet. Ok, masa tuh aku kaki belajar, so memang tak minat, tapi kagum jugaklah, hahhaa, zaman tuh takde facebook lagi, hoo. Memang boleh buat duit masa belajar.


student menganggur manfaatkan smartphone buat business

09/12/2016

AIS KRIM DAN ROTI CANAI

Petang petang bawak anak buah lepak santai, bedal ais krim milo sambil tuh makan roti canai, sebab dah bedal ais krim, air ambil ais koaong je. Ada 6 org, roti canai order 3 keping sudah, kongsi senang.



Cuti sekolah, lepak melepak dengan sedara mara, sepupu sepapat, layan siut . hhahaha. Zaman ada smartphone, gambar. Dulu takdo, hahaha. Moment korang akan diingati , hahahha.

Apapun enjoy cuti nih, lepas nih kito pergi tempat lain pulk yang best, hahaha, sib baik korang ikut cakap, hahahha. Mantop
ONLINE BUSINESS PERCUMA 

Masa saya  bosan melayan tv di rumah bapak saya, saya tengok lah satu rancangan tuh dia temuramah Prof Muhaya kat tv, hoo, lepas tuh aku terderngar, prof muhaya kata, bukan tak boleh main fb , paling penting kita manfaatkan media sosial, online tools ni dengan sebaiknya. Niat kita semuanya mencari keredhaan Allah. 



Introduction atas nih mukadimah untuk tajuk harini. Perluke buat online business nih ? Aku rasa kalau tulis, banyak gile sebabnya. Tapi online business ni memang dasyat, sampai LHDN, KDNKK, dan macam macam agensi kejar pemilik online business nih, lagi lagi pulak macam macam kes penipuan, nak beli iphone, tapi dapat batu lesung, hahahha. Macam macam online nih, sampai sekarang ni ustaz  ustaz ni pun guna fb nak promote kelas baca quran, kelas tafsir dan macam macam kelas kekeluargaan .

Maknanya, apa kat sini ? Online business nih dah jadi trend, kalau kita tak ambil peluang, sangat rugi. Hhahaa, Jadi kenapa penting nya  online business nih ? Banyak sangat weih , rujukla pakar pakar yang berjaya nih, diorang tentu ada sebab, lepas tuh ko boleh tengok muka diorang ber FB live, dan macam macam webinar, seminar, temberangminar, dan macam macam lagi minar yang korang boleh join.

Tapi paling banyak banyak benda yang aku suka pasal online business ialah dia ni PERCUMA. Ye, terlampau banyak platform percuma nih. ada orang guna youtube  je, dah boleh generate followers dan sales, dari youtube dah jadi artis dan selebriti. Dari blog percuma tuh ko boleh jual macam-macam, sampai jadi artis, ok yang ni muka kena cun sikitlah. Hahhaha.

Kau bayangkan, kalau ada tribe followers downline, dan seumpamanya yang guna dan duplicate semua yang percuma nih, memang mudah nak untung. Senang gila nak viral, nak jual barang, hanya dengan butang share share share. Hahaha. Gila dasyat. 

Jadi sebab benda ni PERCUMA, jadi aku ingat kata kata prof muhaya tadi, manfaatkan sebaiknya. Pilihlah online business yang bagus. Kau nak jadi blogger promote entry separa lucah pun boleh, tapi apa faedahnya ? takkan nak duit semata mata buat benda macam tuh. Cubalah share benda yang bermanfaat , sebab kalau viral, pahala berganda ganda,  belum lagi untung penjualan semua. So pilih online business yang terbaik, buat apa yang korang suka, ikut syariah, ikut prinsip korang, stay strong. Enjoy, zaman percuma nih, manfaatkan. 

Nak mula, mula sekarang, ada fan page fb, ada youtube, gain followers, buat perlahan lahan, follow orang orang yang korang rasa sangat memberi inspirasi kepada korang. So sentiasa promote dan update, nanti page nih  akan membiak membesar, masa nih lagi senang nak promote barang.  Nak kumpul followers, likers, ni semuanya ambil masa, bukan sehari dua je. Hahhaa, kalau nak cepat, tuh semua kena bayar, hahhaha.

#TsunamiShaklee
#LandmarkStudy
#LiveAmazing
#ShakleeEffect
#SahabatGua18

08/12/2016

SMARTPHONE WAWASAN 2020

Bila sebut pasal smartphone nih, aku rasa sudah tiba masanya aku beritahu betapa smartphone nih sangat penting. Ideal case untuk smartphone yang power nih, aku rasa ada beberapa ciri yang aku nak kat smarphone aku, ahaha, ni memang confirm takde, apple pun tak boleh hasilkan phone macam  nih. 



1. GUNA TENAGA SOLAR
Hhahaha, yang ni sebab kalau guna tenaga solar , hybrid teknologi, memang power, sebab nak charging je cari je  cahaya, sinar matahari, terus jimat. lepas tuh dia punya tahan handphone nih dalam seminggu, waluapun kaw kaw main game, wechat , whatsapp , fb, fblive, hahha.

2. CAKAP JE DAH BOLEH
Hhahaa, yang nih, tak payah nak sentuh sentuh type, tapi aku cakap je, handphone ni buat, hahah, contoh nak update blog, aku duduk baring je, handphone ni dengar je aku cakap, dia tulis, memang kaw  kaw macam aku punya secretary.

3. DIA KAWAL CONTENT YOUTUBE
Dia kawal content bila anak aku nak rampas hphone nak tengok youtub, dia set auto screen brigtness dia, lepas tuh dia 30 minit je dia terus buat buat habis batery, hahaha, lepas tuh, dia punya canggi,  siap ada projector mini, terus jadi macam wayang.

4. GAMBAR VIDEO CANTIK  GILE
Hahhaha yang ni video gambar dia kaw kaw cantik, lepas tuh,boleh buat filem, update je, aku cakap, upload kat youtube, semua, hahaha, memang power, dia punya  cantik tuh, dia  suggest kat aku lepas tuh dia power punya, siap dia auto  edit terus jadi filem.

5. BOLEH  CARI INFO AUTOMATIK
TEtiba ada orang whatsapp,  smartphone ni boleh terus cari siapa yang whatsapp biodata, dia, fb akaun terus dia carikan, history jenayah semua, hahaha, memang power, so terus ada avatar prospek, lepas tuh smartphone nih boleh  suggestkan ayat power nak convert sales, hahaha.

6. LAJU GILE DATA TANPA LIMIT
Laju gile kaw kaw, nak search apa pun boleh upload cepat, download movie laju gile, lepas tuh boleh layan, lagi lagi movie terbaru  je, terus ada kat smartphone nih, senang je, lepas  tuh  cari video video best,  macam macam maklumat, senang nak update business .

7. BALING KAT ANJING TAK PECAH
Hhahaha, yang ciri best, kekadang ada  musuh datang menyerang, takpun ada tetiba anjing liar datangs serang, lepas tuh apa lagi, aku baling handphone aku, jadi senjata, habis anjing tuh lari, takpun harimau datang, aku balik handphone senang samak, hahahha.

8. PINTU SUKA HATI
TAk pasal pasal boleh teleport  aku pergi mana mana tempat, hahah, ni ciri best, boleh transfer aku pergi mana mana, contoh nak pergi amerika  jumpa donald trump, ada urusan business,  cepat je,dia jadi pintu suka  hati, aku masuk je, terus  jumpa, hahhaa.

9. KUASA TIGA
OH ye, bila anak anak datang kacau, dah tak tahan sangat, nak tengok utube lah, tetiba handphone ni boleh pecah tiga, ikut bilangan anak, hahaha, so aku boleh buat kerja sambil pantau, haaaha, ni memang best power, 

BAJET KERING 
Tapi banyak je ciri ciri lain, tapi kalau nak diikutkan ada  je, tapi bajet ciput, belilah yang berkemampuan, hahaahja, ok, itulah sahaja ciri ciri idaman handphone smartphone wawasan 2020, hahaha, ok orang kata zaman ni zaman dajal turun, jangan kau berselfie dengan  dajal  sudah, adui, ampun.

07/12/2016

Alhamdulillah, buat masa sekarang nih, ada satu brand terpadu dalam sejarah dunia, tak sangka boleh buat kedai macam nih, boleh jadi pusat penyebaran maklumat, viral artikel kesihatan dan macam macam lagi. Hahahah,boleh dikatakan kalau bab kedai tuh banyak, tapi kalau branding tuh, adalah dua tingga brand yang sedang diusahakan untuk berjaya setanding Metallica.


kedai online jual barang branding diri

06/12/2016

EKSPRESI SENI INDONESIA

ALhamdulillah, 2 tahun lepas, dengan duit bonus shaklee, kami satu team supermom telah pergi melawat bumi Indonesia, sambil tuh panjat candi borobudur, layan keroncong tepi jalan yang memang superb sedap.

Memang sebenarnya business ni ialah untuk pergi explore peluang shaklee di Indonesia. Tapi dalam masa yang sama, masa tuh aku dah fikir kerja gila, bawak gitar pergi travel. Hahhaa ini adalah kali pertama aku bawak gitar naik flight, penat weih, hahaha.


jamming dalam keretapi indonesia

05/12/2016

KOTAK AJAIB PENYELAMAT DUNIA

kalau bab resit ni bolehlah dikatan masih tahap novis lagi. Tapi sekarang ni bila bab resit ni, dah berniaga kena simpan kaw kaw, jawabnya teknkk dokumentasi resit perlu ada. 

Untuk nak simpan cepat, abg joe menggunakan file kotak cap abba nih, beli dalam kurang 15 ringgit, ok, sangat best dan mantop. Kalau buat tuh ikut tajuk tahun. Nak lagi best beli ikut kategori resit.

kotak resit nampak kemas di soho

04/12/2016

TIME HUJAN MAIN SLIDING

Memori masa kecil ialah lepas balik sekolah, lepas tuh, semua orang standby, hoo, hujan, masa tuh rumah bapak aku tuh open je, lantai jenis marmar punya, time kalau hujan, member jiran semua datang rumah, ok masa tuh semua tunggu nak hujan.

Bila dah hujan, apa lagi semua keluar rumah main hujan, hahaha, apa lagi, main sliding hahaha, tuh yang best, lantai licin punya, kita slide baik kaw kaw. Hahaa, itu yang power tuh, lepas tuh nak lagi best, boleh pulak main bola. Time dengar bunyi kilat je, terus lari masuk rumah balik hahaha, takut siut. 

FREE VITAMIN C MASA CUTI CUTI LANGKAWI

Alhamdulillah masa trip ke langkawi, haritu sebenarnya dapat vitamin C percuma. Memang kembang muka rilek je, sebab masa dapat vitamin C percuma tuh ada cerita yang agak pelik atau kelakar atau menjadi tauladan.


vitamin C dapat masa dinner langkawi shaklee best

03/12/2016

KELAS LEADER

Kelas leader nih ialah satu kelas borak borak kosong strategy apa dan kenapa. Kalau selalu kita belajar buat tuh buat nih, tapi dalam kelas nih kita belajar, kenapa kita buat nih dan buat nih. Dalam kelas nih ada beberapa topik yang best untuk difikirkan.


kelas leader yang best

FACEBOOK KRIK KRIK KRIK ?

terbaca suatu post pasal fb nih, katanya krik krik krik, so platform business yang betul ialah buat BLOG. betul ke nih?hahahha memang gila macam tuh, sebabnya.


facebook algorithm bertukar tukar
Ssejarah penamaan uncle mutu ni dibuat oleh anak neng roziana rasanya, dia bajet sebab uncle mutu boleh buat suara macam uncle muthu dalam upin ipin tuh. Hhajja dari segi fizikal dah nampak sama, tapi uncle mutu ejaan lain, uncle muthu tuh bangsa india, ni mutu lain.Mutu bukan sebarang, ini mutu

uncle mutu power shaklee

MELAWAN TSUNAMI EMOSI

Bila menghantar arreessa ke sekolah rendah, sangat berbeza dengan bila bapak aku hantar aku pergi sekolah dulu. Kalau dulu, aku pun tak tahu apa penilaian yang ada kat sekolah tuh, zaman aku dulu KBSR, tapi zaman dia dah macam-macam penilaian, DLP, KSSR, KPSR, KLMGB dan macam-macam lagi. Lepas tuh pula sistem persekolahan mengikut standard antarabangsa, dengan sistem ikut eropah, nak ikut korea selatan, amerika selatan, afrika selatan, dan macam-macam lagi. Akhirnya, aku rasa yang jadi masalah sekarang, bukan budak ni takda IQ , tapi mereka akan ada masala EQ.


emosi lebih penting dari kepandaian

30/11/2016

SABAR BUKAN POWER, TAPI ORANG POWER SELALU SABAR

Adui boboiboy, aku tak tahulah lagi power aku nih, Mungkin power kau ialah KESABARAN. Weih, Sabar bukan power. TApi atok kata Orang Power Selalu Sabar.

Hhahaah, rasanya dah banyak kali abg joe asyik cerita benda nih, kesabaran tahap gaban nih. Nak diceritakan , sabar ialah kepoweran paling penting masa betul betul nak buat business nih. Kau tahu, sabar nih, kuasa paling gile yang selalu abg joe ulang ulang. Sebab, sabar nih dalil paling penting lepas masa,


orang power selalu sabar

28/11/2016


ARREESSA ZULAIKHA JUARA CATUR DUNIA

Alhamdulillah, hari ini, arreessa dah melangkah lagi kedunia baru, ye dunia sekolah rendah. Hari ini sebagai orientasi , kenali cikgu, sekolah, dan juga hari ini ada ujian saringan menentukan kelas tahun depan. Memang dasyat sekolah sekarang, ini baru sekolah SKBA, belum lagi sekolah yang lebih mantap, berprestasi tinggi. Sampai parents kawasan arreessa kata, nak masuk sekolah seksyen 9, kena pergi interview dulu, wah dasyat betul .


juara catur

27/11/2016

Tahun 2012 masa tuh kitorang follow team pergi china, cari baju, pergi belajar borong barang kat guangzhou, lama jugak kat china, kesian arreessa kena tinggal, lepas tuh kitorang tengok macam mana orang berniaga kat china, balik tuh terus semangat nak buat business.


25/11/2016

sekarang ni diakui masih lagi jadi hamba moden. Hahhaa apa tuh hamba moden ? Jawapan dia senang, ada hutang. Takkisahlah hutang tuh buat loan rumah ,loan investmwnt, loan apa pun, saya masih gelar ianya HAMBA MODEN. ada orang mungkin definisi mereka lain. Sebab ada beberpa geng, guna loan untuk buat duit, yang tuh malas nak komen.


Takda set kegemaran pun, sebenarnya bila dah cakap pasal vitamin Shaklee nih, dulu masih tak berapa keyakinan, tapi ada satu masa bila aku diajar makan megadose, dah selalu sangat kedemaman, jawabnya aku cuba bantai, pergh sedap weih.

Shaklee ni, cakap je set apa, tentu je badan sedap. Cuba korang sponsor abg joe herblax pun, dah sedap gile. Itu sebab daun senna tuh power, zaman nabi pun dah pakai. Belum lagi sebut tentang vitamin lain nih.


produk shaklee semua best

PENDEKAR BUJANG LAPOK - DEMONSTRASI TAKKAN BERJAYA MELAWAN KEZALIMAN , TETAPI ILMU BOLEH

Filem P Ramlee yang memaparkan 3 bujang lapok yang nak belajar ilmu silat nih, berjaya menaikkan nama P Ramlee, selepas filem nih dinobatkan sebagai filem komedi terbaik pada pesta filem asia ke 6 pada tahun 1959.

Pernah ke korang terfikir kenapa movie ni diangkat sebagai filem terbaik ? adakah sebab lawak dia kelakar semata-mata ? Jawapan dia bukan sekadar komedi yang dipertontonkan, tapi mesej mendalam yang P Ramlee letakkan, sehingga sampai sekarang kita terfikir fikir maksud mendalam dialong "Alif Mim Noon Wau "


pendekar bujang lapok

23/11/2016

Semenjak dua menjak nih, banyak sangat media sosial yang muncul, dari we chat, bigio, instagram, eh macam macam lagilah, yang islamik, adult 18sx, dan macam macam lagi cara berkenalan yang power. Tapi den tetap senang pilih BLOG.

BLOG nih kita tulis sekali, apa idea yang kita fikir bagus kita tulis sekali, promote, dia nih ada kuasa apa tah, bila kita selalu promote blog tuh, nanti ada je orang masuk dari google. Powernya pulak tuh dia masuk berkali kali, tanpa kita nak promote lagi artikel tuh.




Kalau kita tulis betul betul, memang betul betul dia buat duit. Sampai satu masa dia jadi AUTOMATE, tuh yang best, dan ramai sangat tulis blog. Anda fokus tulis BLOG, senang nak cari balik apa yang anda tulis.

Kalau tulis pakai domain free, lepas tuh, sampai bila bila ilmu anda tuh di baca, macam saya, tulis blog ni bukan sekadar pengurusan masa sekarang, tapi lebih dari itu, dari kita HIDUP sampailah MATI, selagi blog tuh dikunjungi, ianya diwariskan oleh anak cucu, di baca ramai orang, itulah saham nak bawak ke akhirat.

Kalau anda selalu ingat mati, anda mesti akan fikir apa medium terbaik untuk berkongsi, anda akan buat yang terbaik punya. yehaaa. INGAT MATI, hahaha.

Ok , gambar nih takde kena mengena dengan tulis BLOG, tapi trip langkawi harituh, hahahha

22/11/2016

Usaha lagi, pasti yang akan datang lebih baik lagi, Bila dah sampai trip shaklee LANGKAWI, ni, korang tak boleh samakan trip pergi sendiri dengan trip shaklee bayar. mewah kaw kaw punya.


shaklee sponsor free trip ke langkawi

MEET MYSUPERKIDS BLOG OWNER AKA NENEK SHAKLEE

Masa rasanya baru nak buat shaklee, hahaha lepas tuh wife ajak saya pergi kelas, kat sarakids,puchong, lepas tuh, saya nampak budak budak, lepas tuh saya buli budak budak tuh, lepas buli budak saya dukong icha, lepas icha didukong mereka amek gambar, lepas tuh saya tahulah ni lyna noh, 


upline shaklee paling power dalam sejarah dunia perubatan
HARINI BABAH TENGOK DARI JAUH KEJAYAAN KAKAK

Ada masa kita kena berusaha sendiri, dan berdikari, susah nak aturkan masa, orang lain anak mereka habis awal, tapi kakak pulak graduation time mama dan babah kena pergi langkawi.



Alhamdulillah, bila kakak sejak dua tahun dah masuk little caliph, teacher umi kata kakak boleh jadi seorang leader yang hebat, kakak outspoken  dan sangat responsive pada keadaan.

Babah bangga dengan kejayaan KAKAK, Alhamdulillah, banyak lagi yang kita akan tempuh bersama, mama, maryam dan dot dot dot.

WE LOVE YOU ARREESSA ZULAIKHA
Refleksi 2016 ialah tahun #ireachfit2016

The best program !!!

Nanti sambung, kat langkawi nih !!!

Ok sambung balik. Program ireach yang dilancarkan dan diilhamkan oleh beberapa leader ireach ni membuat kami tak senang duduk, sebab nama pun kena fit, jadi semuanya perlukan kekuatan fizikal dan mental.



Ada 3 program best yang kitorang join, satu walk4humanity, lepastuh ireach broga dan last sebelum puasa ialah ireach bowling.

Semua program ni ada cabaran cabaran dia. Paling tak ingat sekali ialah ireach broga. Pencapaian untuk diri sendiri bila dapat rasa jugak panjat bukit broga nih. Selalu ramai dah panjat. Tapi bila kami naik sendiri , baru tahulah rasa penat perit tuh, kalau tak naik, tak boleh sembang lagilah hang power ke tidak, campur lelemak di badan nih.

Tapi semestinya ireachfit program yang mencabar minda dan kecergasan badan. Jangan sampai hilang keseimbangan, habis woo.

Memang gaban

18/11/2016

CINTAMU TERUJI BILA UJIAN MELANDA

Kisah jatuh cinta kepada biz shaklee ni tak susah pun. Masa tuh bila dah semuanya tip top, dapat pergi US, memang best , layan pergi negara orang. Sapalak tak sangka, budak melayu pakai baju melayu ambil award kat long beach california, tuh memang kerja gila gila, hahaha.



Cinta kalau tiada ujian takde maknanya, setiap cinta ada ujian yang melanda. Hahaha nak cinta betul betul nih memanf sukar. Semua benda kita boleh cinta, tapi benda baik nih ada ujiannya, kau kena lalui ujian nih.

Korang baca tak buku kisah dr shaklee. Dr shaklee bbanyak kali kena ujian, kena kanser, tb, lab terbakar, duit investment habis, dia still buat bidang dia, bidang kesihatan dan nutrisi, sebab apa dia tak buat business lain ? Sebab dia ada PRINSIP, prinsip yang kukuh nih menguatkan dia . 

Tambah lagi, Roger Barnett dah confirmkan pada kita, pelaburan dia kepada Shaklee takkan rugi, sehingga dia menggelarkan Shaklee, " Crown of Network Marketing " . Hanya vitamin Shaklee sahaja yang diiktiraf pakar , dalam satu kajian landmarkstudy. Orang yang makan shaklee mempunyai tahap kesihatan yang lebih baik dari mereka yang makan vitamin brand lain dan yang tak makan vitamin langsung.

Cinta terhadap biz Shaklee nih, lain sikit, sebab tuh tak ramai boleh kekal buat biz nih, walaupun dah capai tahap tertinggi, tuh tak bermakna dia akan kekal cinta buat Shaklee. Ramai orang camni, people come and go.

Kalau nak buat biz shaklee, memang kena fikir masak masak, hahhaa biz ni memang kejam, kalau kau tiada prinsip dan tiada kekuatan.

BIZ NI MEMANG KEJAM TANPA CINTA HHAHA

#tsunamishaklee
#landmarkstudy
#liveamazing
#shakleeeffect

17/11/2016

SENGSARA SUNGGUH KALAU TAK BERSEDIA

baru baru ni dikejutkan sebuah berita saya demam teruk kaw kaw punya hasil dari musim hujan nih. Orang kata sediakan payung sebelum hujan, jadi takdalah teruk sangat nak menghadapi segala kesan buruk bila berlaku perubahan musim.



Mana taknya, selalunya biasa kalau sakit kepala, selsema boleh bantai vitamin C dan nutriferon. Tapi dek kerana kurang air, campur semua sekali, sakit teruk saya dari hari selasa, 

Tak boleh biar je kalau dah teruk, jawabnya refer kepada yang pakar, pergi klinik confirmkam kalau takda apa apa yang teruk. Jawabnya bantai ubat demam dulu nak bagi badan sedap sikit.

Jangan main main kat luar tuh , hujan sekarang ni bukan macam dulu punya hujan, dulu punya hujan pun boleh demam, sekarang punya hujan memang kaw kaw asid, apa kandungan tak tahu. Boleh jadi teruk .

Apapun buat yang tak demam lagi tuh, makan byk byk nutriferon, vitamin C, garlic dan segala mak nenek protection. Hooo minum air banyak. Pesanan nih khas untuk saya dan rakan rakan muka buku. 

Nasib baik time tak larat, master Lydzar Rusman dan master Kamaruddin Mahad cod nutriferon depan rumah. Alhamdulillah, tq master. 

#tsunamishaklee
#LandmarkStudy
#LiveAmazing
#ShakleeEffect
#SahabatGua18

15/11/2016

Masa saya betul betul nak buat shaklee, saya lambat sikit ikut jejak Ainul Fadzilah Mustafa, hahaha. Tapi masa tuh saya buat page sendiri. Page ni promote shaklee. Cuba buat sharing dan blog sendiri, walaupun sebelum tuh ada blog yang dah lama kena delete.



Akhirnya dah decide nak buat sharing Shaklee nih, buat dan buat, dapat   terusdari page, masa tuh 2012. 

Akhirnya dapatlab jugak terbang kan cinch shake ke bumi brunei . Hahahha, memang tak sangka.

Itu memang pengalaman dapat customer pertama dari page facebook. Lepas episod page tuh, fokus buat blog pulak kaw kaw.

#tsunamishaklee
#LandmarkStudy
#LiveAmazing
#ShakleeEffect
#SahabatGua18