Blog Orang Selangor

28/11/2014

Siapa yang dah biasa berbusiness, mesti dah gemar dan mahir teknik Follow-UP, hahahah, ini baik punya teknik, kalau nak tahu, kenalah baca lagi dalam buku atau pun pergilah seminar marketing, contoh macam Aqif Azizan yang guna sms, si Zainul guna email marketing dan macam-macam lagi.


follow-up customer


Follow ?

Hahhaa, kalau dipecahkan satu-satu, jawabnya ada follow dan UP, saja saya nak anda follow dulu. Kenapa kena follow ? Hahhaa, sebab follow lah penting. Korang kena follow benda yang baik baik sahaja. Paling power, korang boleh ikut je saranan Firdaus Azizi yang cadangkan korang follow sepuluh best internet marketer Malaysia, termasuk si daus ni sekali. hahaha. Memang terbaik punya.

UP ?

hahaha, UP ni ada banyak maksud. Kalau korang nak betul-betul berjaya, kena follow yang UP UP je, hahaha, tu belum aku cerita UP UP rozita che wan lagi. Tapi kalau nak diringkaskan macam ini lah bunyinya

  1. UP tu maksudnya yang duduk di atas, kalau duk atas ni orang yang dah berjaya, tapi jangan give UP, tapi follow UP
  2. UP dalam blogging tu ialah formula Fahmy bin Barney. U tu maksudnya Update, P tu maksudnya Promote. Hahhaa, memang sempoi, sebab tu kalau korang tengok, blog celik vitamin  selalu je SEO .

Follow-UP

Kalau nak digabungkan, jadilah teknik follow-up, hahahaha. Kalau nak dikutkan dari tips tauke Mumsluv, dia buat sales berganda hanya dengan follow-up customer je. Hoo, power-power, itu belum lagi teknik email marketing Master Z, dan macam-macam lagi.


Mati Level Marketing (MLM)

Dulu pernah aku cerita pasal mati level. Sebab apa mati ? Sebab takda networking. Kalau business dah berjaya ada sales, dah ada pembaca, dah ada SEO pelbagai, tapi akan gagal dan susah bertahan kalau takda networking. Jadi nak bagi tahu, paling mudah nak networking ialah dengan FOLLOW-UP !!!


IKLAN: MY BLOG FEST 

Mari mari, siapa nak sewa tapak, nak promote produk, nak macam-macam lagilah, nak trafik percuma, nak SEO percuma, jom singgah sini, macam-macam ada. hari ni dah start dah.

 myblogfest



22/11/2014

Alhamdulillah, minggu depan, member seni gua Mohd Piko akan menganjurkan MyBlogFest, bersempena dengan Malaysian Jamboree Bicycle. Hooo, memang best, boleh layan layan, band tempatan yang tak gila glamer serta  penampilan istimewa Ustaz Azhar Idrus.


tapak berniaga  kuala  kubu bharu


Kenapa Best Sangat My Blog Fest ?

Alhamdulillah, minggu depan je dah start program ini. Oklah, apa yang best, kita kena tahu, haritu macam-macam program ada. Oklah, oklah, yang ada kat atas tuh, paling best tentu sekali ada UAI. Tapi, kalau korang blogger yang berminat nak menjenamakan BLOG korang, apa kata join dan contact abang PIKO, organizer paling cool dalam sejarah.

Dapatkan Perkhidmatan SEO !!!

Apa yang menarik, anda boleh mendapatkan perkhidmatan SEO, dari myblogfest sendiri. Hahahha, boleh terus sahaja hubungi kami sekarang. Hooo, kalau nak tahu lagu, boleh terus sahaja ke myblogfest.com.


19/11/2014

Jarang sebenarnya aku nak buat tips melancong macam ini. Yang rajin buat ialah Ainul je, hahaha, tapi sebab teruja sangat nak pergi Terengganu haritu, jadi aku rasa aku nak share kat korang semua tips terbaik nak melancong ke Terengganu, lebih spesifik Kuala Terengganu. Yang seronoknya aku dengar ada budak MLM nak pergi sana hujung bulan ini. Betul ke tidak itu aku dengar jelah. Cerita aku ini akan dibahagikan kepada 3 bahagian utama:

  1. Guna Highway atau Jalan Biasa ?
  2. Duduk Homestay atau Duduk Hotel Mewah ?
  3. Wajib Ke Makan Seafood ?

lebuh raya pantai timur dua

12/11/2014

Hahaha, nampak tak tajuk di atas ? Hooo, itulah tips nak kaya, dari dulu, sampai sekarang, kalau nak kaya, mesti selesaikan masalah orang lain. Hooo, macam mana tuh, adui. Senang jelah, orang penat jalan kaki, kita buat kenderaan, orang takda duit, kita offer pinjaman, dan macam-macam lagilah



problem solver


Cara Tulis BLOG ?

Banyak orang kata, kalau nak tulis blog, bagusnya ialah dengan tulislah penyelesaian. Solution tu ramai cari kat google, jarang diorang cari kat facebook. Facebook ini tempat itu layan video tah hapa hapa. Tadi je aku baru tengok video orang main dam haji, hahaha. Nampak tak ? Korang layan google, itu buat apa ? mesti nak cari solusi kan ?


Masalah ialah PELUANG ?

Orang kata masalah ini memang buat kita kekurangan masa. Sebab itu ada orang sebuat Masa LAH !!! Memang pun, tapi orang yang berfikiran positif dan tahan lasak macam lagu supermom tuh, masalah itulah peluang. Bila orang ada masalah, kita fikirlah solusi. Bak kata Irfan Khairi, kita fokus kepada penyelesaian masalah, barulah bagus. 


Jangan Meroyan

Biasalah, bila masalah datang, kekadang kita ni cepat meroyan, saya haritupun sempat meroyan jap kat facebook sebab kedai spek dekat Tesco sudah tipu sama saya. Itu shah alam juga punya kedai, kata technician lambat, poster sudah tipu. Tapi saya cool, dengan kos hanya 50 sen sahaja, masalah spek patah saya sudah hilang. Hahaha, nak tahu sila pm saya.


Dari Abu Hurairah ra, Nabi SAW, bersabda: “Barang siapa yang melepaskan satu kesusahan seorang mukmin, pasti Allah akan melepaskan darinya satu kesusahan pada hari kiamat. Barang siapa yang menjadikan mudah urusan orang lain, pasti Allah akan memudahkannya di dunia dan di akhirat. Barang siapa yang menutupi aib seorang muslim, pasti Allah akan menutupi aibnya di dunia dan di akhirat. Allah senantiasa menolong hamba Nya selama hamba Nya itu suka menolong saudaranya”. (HR. Muslim, lihat juga Kumpulan Hadits Arba’in An Nawawi hadits ke 36).

10/11/2014

Kenapa dengan DIN ? Banyak member aku belakang ada DIN, termasuklah Najamudin,Kamarudin, dan macam macam DIN lagi. Tapi apa spesel sangat pasal DIN ini. Hoo, DIN ini ada maksud dia, kalau korang nak berjaya buat sesuatu, korang kena buat DIN. Duplicate, Improvise, Novelty, hahhaa, oklah jom baca penerangan selanjutnya.



03/11/2014

Selesai sudah Seminar MEGA ASB , dah lima kali ASB dan team kembara menganjurkan seminar begini, dan kali ini paling dasyat apabila saudara Firdaus Azizi, internet marketer terbaik di Malaysia sanggup untuk turun padang dan berkongsi ilmu tentang marketing. Alhamdulillah. Tapi ada satu je benda yang paling terkesan dalam hati saya, bila mendengar sebuah BLOG itu telah menjadi KATALOG . Hahaha, apa benda tuh ?


copywriting



Kenapa BLOG Jadi Bosan ?

Bila kita tak buat kajian, tak menulis dari hati macam Lyna NOH, jawabnya memang boleh jadi bosan, hahaha, dan kadang-kadang kita tak buat research, tak banyak membaca dan tak memahami pun apa benda yang kita jual tuh. Bila nak mudah, takda idea, jawabnya copy paste sahaja maklumat yang ada, dan jadilah ianya sebuah blog yang serupa katalog. Takda jiwa dalam blog tuh.

Bagaiman Nak Buat Ayat SEDAP ?

Hahahha yang ni kena belajar dengan abang Nor Najamudin Superbvitamin. Teknik copywriting sangat penting, kalau nak buat blog kita sedap membaca, hahaha, apa dia tuh teknik copywriting ? Nak kata ikhlas dan jujur, sampai sekarang saya tak dapat nak faham kenapa nama dia copywrintg. Hahhaha, pening kepala saya.

Buat KAJIAN !!!

Seperti kita nak menulis thesis, nak menulis jurnal, nak menulis berita, memang disarankan kita membuat kajian seperti kata Master Z. Hahhaa, kajian ini sangat penting, kalau tak hasil penulisan kita akan ke lautlah jawabnya. Hahhaha, itulah dia masalahnya. So kalau korang betul-betul nak kuasai pasaran, kena buat KAJIAN, kajian apa ? hahaha.


Ada Lagi Tak Kelas BLOG ?

Insyaallah lepas ini team Kembara ASB dah bermimpi nak ke pantai timur nak jumpa orang-orang sana pula. Hahhaa, apapun, kelas ini memang sangat best, dan team ireach je dapat ilmu begini dengan harga yang sangat-sangat istimewa. Hahahha, kalau nak join, calling-calling saya ok ? Sebelum berpisah, jom kito tengok video geng-geng ireach masa mega seminar harituh !!