Blog Orang Selangor

29/10/2013

Persoalan sekarang ni pun masih ada orang tanya, bagus ke Shaklee ni sampai orang nak berebut nak ambil, tentu sekali juga yang betul betul buat duit dengan Shaklee ni. Kiranya kalau dah diikutkan macam fenomena gila mendugus jugak . 


bagus shaklee
Itu adalah singkatan yang paling menarik untuk orang yang sedang mengalami masalah kesihatan. Ia, kalau orang yang Panas Hujan Demam, samalah macam orang yang buat PHD, memang demam kalau tak siap. Itu lagi tambah dengan kadang kadang panas, lepas tu hujan, balik balik demam sebab tak boleh nak buat. So cerita aku kali ini sebenarnya takda apa apa pun, cumanya nak berpesan pesan, toolkits masa nak musim demam ni. Aku dah tersadai kat DEMC sebab suhu dah cecah 40 darjah celcius. Anak aku pun dah mula start demam dan wife aku yang penat jaga aku pun dah mula rasa tak sihat. Maybe aku nak share skt le tips orang yang baru baik demam ni. Semua orang pun tahu tips ni, tekan je google Shaklee semua tahu ok jom baca

budak,demam,teruk,panas,hujan,shaklee,ubat,sakit,doktor,
budak demam teruk susah dipujuk

Minyak Ikan

Ingat lagi kisah budak yang masuk kelas, dalam hujan, cikgu tanya, siapa yang datang, rupanya dia sorang je datang. Hahah, hoo patutlah budak ni memang rajin ambil minyak ikan, Ok, sebenarnya bukan dia yang rajin, mak dia yang power dan rajin bagi dia makan. Kalau dia nak suap sendiri, punahlah kot dia pun sama sama tak datang sekolah. Tapi dulu gua pun masa pergi Kuching haritu, gua telah kena hujan lebat semasa nak mengambil kek lapis. Teruk gila hujannya. Esok nak balik, malam tu jumpa Wak Zainul lagi. Tapi berkat ketabahan, alhamdulilah, menelan Omega Guard Shaklee, esok rasa cergas kembali dan tak rasa nak bersin selsema. Semalam pun gua dah start ambil  Omega Guard. Tu belum lagi cerita adik ipar gua tuh. Takpalah, nak beringat-ingat je.

Kurangkan Aktiviti Luar

Kalau takda apa-apa benda yang penting, sekarang ni tengah panas, lepas tu hujan tak tentu pasal. TAk pun sekarang ni dah banjir, lagi banyak kuman tercemar diluar sana. Ramai pula yang berjangkit dengan batuk, kahak, selsema dan adik beradik FLU yang lain. Sampai gua pun tak larat masa kat DEMC haritu. Piuh demam tak ingat. So kalau dah penat sangat, tak perlulah nak buat aktiviti luar. Bebudak la ni, pun, jangan asyik main kat luar. Panas woo. So berjaga-jaga sikit. Kalau kat luar tuh, rajin rajin minum air, kalau dah terbakar macam gua ni, sukar dibuatnya ?!!!!

Minum Air Banyak

Minum air coke banyak memang lagi cepat kau ke HOSPITAL. So minumlah air masak. Itu paling basic, dan aku nak beringatkan kepada aku jugak. hahahah, kalau dah penat sangat, masa ni minum air masaklah. Air panas , jangan banyak minum ABCD muthu tu. Tapi sekali sekala ok kot. Jangan berkala-kala, jawabnya jumpa doktorlah. Tapi bebudak kecil ni, susah betul nak suruh diorang minum air masak. Anak aku dah kedemaman pun kata ubat pahit. Aku dah pening ni. Tapi itulah, so MINUM AIR BANYAK ok ?






28/10/2013

Ok sebenarnya first time cuba makan kat serai Empire Shopping Mall tuh, tapi sebab wife dah demam, so dia nak cuba ikan kukus tuh,  ni dan ini  ok best jgk. OKLAH  ini adalah beberapa perkara best semasa makan kat sini

1. Gua dah lama tak makan sedap selepas masuk hospital demc, tadi makan sedap punya, ikan kukus sotong garam telur dan ayam mangga hoo power tuhh makan time


2. Gua baru je balik shopping shaklee, jadi wife yang demam nak rest betul betul belasah serai.


3. Sebelah gua ada orang melayu, pergh boleh pulak bwk org jepun makan, selamba gila ckp jepun, gua tgk dia memmang muka nak jepun, watashi sambal petai son


4. Last sekali kesimpualn dia, makan sini MAHAL, tapi oklah lagu tahap jazz, aku nak request dangdut atau keroncong, mungkin kena pergi restoran lain

Sebenarnya banyak lagi rahsia rahsia penting semasa nak naik rank Shaklee. Banyak juga rahsia keajaiban yang perlu diterokai oleh ahli Shaklee sendiri dalam meningkatkan mutu jualan dan perkhidmatan.


cara naik rank shaklee

25/10/2013

Semalam saya dah kena masuk wad, demam sampai 40. Hoo pening kepala, wife yang tolong handle semua business, termasuk banyak barang tak pos lagi, so sory sesangat kat anak cucu cicit rumah mesra ceria yang masih tak dapat stok lagi.

Berbalik kepada tajuk kontroversi di atas, antara sebab yang nurse suruh stay 1 malam lagi ialah


DEMC mahal gile

21/10/2013

Hooo hari ni akhirnya sampai juga Vitamin C ni, tgk betul betul, penuh gaya dan bergaya, bila dah berjaya dapat vitamin C , tersenyum para para supermom.


geng supermom vitamin C
Alhamdulillah, hari isnin ni, pagi pagi dah hujan, turun lagi rahmat Allah ke muka dunia ni. Hari ini nampaknya semua keluarga Rumah Mesra Ceria dah bersemangat untuk serbu vitamin C. Memang vitamin yang ditunggu-tunggu selama setahun, macam-macam perkara berlaku semasa kehabisan vitamin yang paling gila ini. Oklah, tapi berbalik kepada tajuk kita. Macam mana ye nak kira bonus Shaklee ni ? Adui, ada juga orang tanya dalam nuffnang. oklah takpa, biar saya cerita sikit sikit je.

duit, bonus,shaklee,cara,kira,business,
Duit bonus dari google

Paling Mudah

Hahah, sebenarnya bila kita pasal bonus Shaklee ini, banyak dia punya kelebihan. Ada bonus kereta, bonus kepimpinan, bonus coordinator. Tapi itu kena naik jadi leader dulu, ataupun, bila dah lepas Supervisor, dah boleh dapat bonus macam tuh, banyak woo !!! Tapi mahu kira mudahlah, kita tengok bonus jualan dulu. Kiranya kalau group bawah kita dapat buat jualan dalam RM 10k, kiranya dah boleh lepas dapat 21% untuk jualan sendiri. Kiranya kalau personal kita dapat buat sales dalam RM 5k, so bonus kita je dapat dalam RM 1000 jugak. hahah, banyak kan ? Oklah tuh, itu memang cara kira dia. Memang sempoi, so kalau nak detail lagi, boleh daftar ahli senang je, RM 65, semua setel, siap online lagi !!!

Berapa Banyak Boleh Dapat ?

Bergantunglah pada usaha kita. Tengok kita ni kuat ke tak, nak hadapai dugaan dan cabaran. Menjadi leader terhebat, boleh dapat banyak punya bonus. hooo. Kena pandailah buat JUALAN. Ini paling penting. Bila sudah pandai, hoo, barulah bonus banyak. Tak mahu buat style PONZI, nak join, kena keluar 10k, 20k macam team burung dulu. Adoi, Oklah, dalam group jutawan, ada yang dah dapat dari 2,3,4,5 dan 6 angka pun dah ada. Oklah, takpa takpa, nanti kita tengok siapa yang dah cecah bonus 1 juta !!!



18/10/2013

Kiamat menurut Agama Islam di tandai dgn:
- Kemunculan Imam Mahdi

- Kemunculan Dajjal

- Turunnya Nabi Isa (AS)

- Kemunculan Yakjuj dan Makjuj

- Terbitnya matahari dari Barat ke Timur

- Pintu pengampunan akan ditutup

- Dab'bat al-Ard akan keluar dari tanah & akan menandai muslim yang sebenar2nya

- Kabut selama 40 Hari akan mematikan semua orang beriman sejati shg mereka tidak perlu mengalami tanda2 kiamat lainnya

- Sebuah kebakaran besar akan menyebabkan kerosakan

- Pemusnahan/runtuhnya Kabah

- Tulisan dalam Al-Quran akan lenyap

- Sangkakala akan ditiup pertama kalinya membuat semua makhluk hidup merasa bimbang dan ketakutan

- Tiupan sangkakala yang kedua kalinya akan membuat semua makhluk hidup mati dan yg ketiga yang membuat setiap makhluk hidup bangkit kembali

Nabi MUHAMMAD SAW telah bersabda:
"Barang siapa yg mengingatkan ini kepada orang lain, akan Ku  buatkan tempat di syurga baginya pada hari penghakiman kelak"

Kita boleh kirim ribuan bbm mesra, promote, bc yang  terlalu penting tapi bila kirim yang berkaitan dengan ibadah mesti berpikir 2x.

Allah berfirman : "jika engkau lebih mengejar duniawi daripada mengejar dekat denganKu maka Aku berikan, tapi Aku akan menjauhkan kalian dari syurgaKu"

Itulah yg dimaksud dajjal yg bermata satu:ertinya hanya mmikirkan duniawi drpda akhirat.          Kerugian meninggalkn solat:
Subuh:
Cahaya wajah akan pudar.
Zuhur:
Berkat pendapatan akan hilang.
Asar:
Kesihatan mulai terganggu.
Maghrib:
Pertolongan anak akan jauh di akhirat nanti.
Isya':
Kedamaian dlm tidur sukar didapatkan.
Sebarkan dgn ikhlas. tiada paksaan dalam agama
Niatkan ibadah(sebarkan ilmu walau 1 ayat)

Nasihat Kubur:          
         
1). Aku adalah tempat yg paling gelap di antara yg gelap, maka terangilah .. aku dengan TAHAJUD

2). Aku adalah tempat yang paling sempit, maka luaskanlah aku dengan ber SILATURAHMI. ..

3). Aku adalah tempat yang paling sepi maka ramaikanlah aku dengan perbanyak baca .. AL-QUR'AN.

4). Aku adalah tempatnya binatang2  yang menjijikan maka racunilah ia dengan Amal SEDEKAH,

5). Aku yg menyepitmu hingga hancur  bilamana tidak Solat, bebaskan sempitan itu dengan SOLAT

6). Aku adalah tempat utk merendammu dg cairan yg sangat amat sakit,  bebaskan rendaman itu dgn PUASA..

7). Aku adalah tempat Munkar & Nakir bertanya, maka Persiapkanlah jawapanmu dengan Perbanyak mengucapkan Kalimah "LAILAHAILALLAH"

Kirim  ini semampumu dan seikhlasmu kepada sesama Muslim, sampaikanlah walau hanya pada 1 org..
Karena, saat kamu membawa Al-Qur'an, setan biasa2 saja.
Saat kamu membukanya, syaitan mulai curiga.
Saat kamu membacanya, ia gelisah.
Saat kamu mmahaminya, ia kejang2.
Saat kamu mengamalkan Al-Qur'an dlm kehidupan shari-hari, ia stroke.
Trus n trus baca & amalkan agar syaitan stroke semuanya juga jantungnya dan mati.
Ketika anda ingin menyebarkan .. ini, lagi2 syaitan pun mencegahnya.

Syaitan berbisik;
"SUdahlaaaaaah tak payah di SEBARKAN, tak penting pown, BUANG MASA saja, tak mungkin akan di baca "...

Sekecil apapun amal ibadah, Allah SWT menghargainya puluhan kali ganda ..

Ø Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak boleh kembali :
1. Waktu
2. Kata-kata
3. Kesempatan

Ø Ada 3 Hal yg dapat menghancurkan hidup seseorg :
1. Kemarahan
2. Keangkuhan
3. Dendam

Ø Ada 3 Hal yg tidak boleh hilang :
1. Harapan
2. Keikhlasan
3. Kejujuran

Ø Ada 3 Hal yg paling berharga :
1. Kasih Sayang
2. Cinta
3. Kebaikan

Ø Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak pernah pasti :
1. Kekayaan
2. Kejayaan
3. Mimpi

Ø Ada 3 Hal yg membentuk watak seseorg :
1. Komitmen
2. Ketulusan
3. Kerja keras

Ø Ada 3 Hal yg membuat kita sukses :
1. Tekad
2. Kemahuan
3. Fokus

Ø Ada 3 Hal yg tidak pernah kita tahu :
1. Rezeki
2. Umur
3. Jodoh

TAPI, ada 3 Hal dalam hidup yg PASTI :
1. Tua
2. Sakit
3. Kematian.

Ya اللّه , sahabatku yg membaca ini adalah sahabat yg soleh, kuat, sabar, pengasih & penyayang - maka sayangilah dia serta kasihilah dia, bantulah dia meningkatkan taraf kehidupannya, murahkan rezekinya, sihatkan tubuh badannya....

15/10/2013

Best nye dpt beraya sini, oklah bolehlah melawat mommy hadhatina yang sedang berpantang ni, nama anaknya ketiga ialah ilham bahtiar, ejaan salah skt, tapi begitulah ejaannya. Kalau korang nak tgk mukanya macam mkb, oklah kami beraya pun pakai t-shirt biasa biasa saja.

Sampainya rumah mommy pukul 6bptg , terus makan nasi lauk ikan, sedap woo, sambil tu juga bergossip tentng masa depan business, share jgk kemajuan business kitorg yang sempoi lagi best.

Alhamdulillah, kiranya dah setahun saya betulbetul aktif buat shaklee bersama awek saya Ainul Mustafa, oklah tuh banyak benda yang kami bincang dengan mommy, oklah tuh, mommy pun ada bagi beberapa cadangan, mommy pun perhati juga Rumah Mesra Ceria, Alhamdullilah kami pun seronok seronok mandi kolagen, hehehe.

Selamat Hari Raya Aidiladha






14/10/2013

Salam sejahtera !!! Nampaknya, contest Raja Buah family Rumah Mesra Ceria telah habis, hoo, saya dah bagi masa selama 4 hari, semalam kiranya lastlah untuk contest tuh, hadiahnya pulak ialah saya bagi Cinch Cochlate, memang sedap woo. So pemenangnya ialah Zana Adieza, sebab dia je yang buat tugasan dengan betul, buat di blog. Yang lain ada jugak share, tapi share gambar kat facebook je. Oklah, tapi memang saya nak family RMC buat blog tuh, tapi, takpalah, lepas ni kita setup blog sama-sama ok ?


raja,buah,upin,ipin,rumah,mesra,ceria
Raja Buah Upin Ipin

Raja Buah Upin Ipin

Dapat idea pun sebenarnya dari cerita upin ipin ini. Banyak manfaatnya, tengok Upin Ipin, masa tok dalang cari buah durian yang paling wangi dan paling sedap. Hoo, memang gilelah. Tapi memang gile bila orang nak tahu pasal buah ni. Siap tok dalang tebang pokok, sebab takut ada orang bergaduh nakkan buah durian yang sedap lagi power, so jadilah kampung Upin Ipin, kampung Durian Runtuh. Tapi itu cerita je, so memang dapat ilham nak buat contest Raja Buah dari sini.

Menyemai Hasil

Selain dari khasiat buah tuh, ada makna yang lagi besar dari buah itu sendiri. Orang dulu-dulu, memang suka tanam pokok buah, katanya, memang diorang tak dapat rasa. Tapi, mereka tahu, cucu-cicit mereka yang akan dapat rasa. Itulah satu sumbangan besar, orang lama kita. Seperti juga kita, apa yang kita invest sekarang, belum tentu akan dapat hasilnya hari ini. Tapi yakinlah dengan Rezeki Allah, satu hari nanti kemanisan perjuangan kita akan dapat dirasai. Semangat itulah yang perlu kita tanam dalam diri kita. Kita tak boleh nak harapkan sesuatu itu datang bergolek, instat result, dan kalau tengok pun, mee segera pun tak sihat, samalah apa yang kita laburkan, tak kisahlah kita buat business, kerja sendiri, ataupun tak kerja !!!

Jom Baca

Oklah, tanpa membuang masa, jom baca artikel pasal khasiat buah-buahan oleh Zana Adieyza di sini, hehehe, katanya ada video sekali, tapi tak sempat nak buat, ada masalah nak upload kat Youtube. Takpa, takpa, yang penting sekarang ni, belajar macam mana nak selesaikan masalah ok . Selamat membaca !!!





Apapun, semalam, gua tak sempat nak update blog, tah tetiba takda idea, lepas tambah lagi dengan kepenatan, COD vivix dan set kurus bajet 100. Lagi power lagi bila gua makan tak ingat banyak. Oklah, semalam macam biasa, kitorang buat besday party, semalam hari jadi Abah yang ke 64, hahhaa, so besday party dengan Arreessa dan Amir sekali. Macam biasalah, makan kek dan bagi hadiah !!

abah,mama,besday,sambut,hari,jadi,
Abah dan Mama 

Apa Itu Samsung Grand Quatro ?

Oklah, yang ni model handphone Samsung, hoo, aku tengok macam best je, so aku belilah ,ok kat bawah ni ada dia punya spec dia, mana tahu korang nak beli. So semalam, aku tolong mak aku potong simcard dia, cari screen protector dan cover. Bapak aku pulak, dia rilek je, dia simpan dulu, aku malas nak paksa. hahah.

Samsung 4 core punya

Abah dan Mama menang MOTOR !!!


Sekian sahaja, ringkas je, ok lepas ni entry yang panjang sedikit !!!


12/10/2013

Oklah, kali ini nak cerita sikit pasal kisah buah mangga di Shah Alam. Ini senang cerita rumah bapak aku. Korang pun tahu, Abah kan suka bercucuk tanam, memasak, dan paling latest sekali Abah suka buat jus kiwi, sapa ada tengok, sedap wooo. Kali ini, Abah sekali lagi nak jadi model untuk video baru kami, iaitu Buah Mangga Seksyen 8 Shah Alam. Hoo, Abah rilek sudah, sebab tak perlu nak makeup baju cun, itulah dinamakan OTAI !!!


Hari tuh sudah habis baca buku Robert Kiyosaki, Why A Students work for C Students ? Itu sudah habis, gua rasa tak puas hati lagi, ada banyak benda kena belajar ni. Oklah, sekali lagi gua mau rembat buku robert, sebab gua tahu, buku ni, knowledge dunia sekarang ni amat penting, gua perlu tahu lagi, lagi mahu increase gua punya leadership, baru gangster gangster lain respect sama gua. !!!


buku robert kiyosaki

10/10/2013


Salam sejahtera, kali ini, kita nak share sikitlah, tentang beberapa bangunan bermasalah yang ada di sekitar terengganu ni. Ternyata, faktor keselamatan amatlah dititik beratkan. Haritu team Supermom ada pergi Terengganu. Oklah, takda masalah pun, semuanya berjalan lancar, jadi hari ini nak share skt bangunan yang ada masalah besar, sumber dari Malaysiakini ok, so nak kena peringat skt tentang keselematan anak-anak kita kalau pergi tempat ni !!!


stadium,runtuh,keselamatan,masalah,terengganu
Stadium Runtuh Gong Badak



1. Dewan Saidina Abu Bakar SMK Wakaf Tapai, Marang
Tarikh : 12 April 2008 Harga: RM2 juta

2. Bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Gong Badak
Tarikh : 2 Jun 2008 Harga: RM292 juta
Punca : "Semua Buat Silap" - Ahmad Said

3. Kolam Renang Batu Burok, Bocor
Tarikh : 5 Jun 2008 Harga: RM18 juta

4. Siling Bumbung Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) tanggal
Tarikh : 29 Jun 2008 Harga (terminal) RM123 juta

5. Pusat Latihan Antarabangsa (ITC), Kemaman
Maklumat - runtuh sebahagian balkoni di tingkat lapan

6. Menara Komunikasi jalur lebar di Kampung Chegar Batang, Besut
Maklumat - tumbang
Tarikh : 6 Ogos 2009 Harga: RM15 juta

7. Bumbung Masjid Kampung Batu Putih, Kerteh, Kemaman
Tarikh : 3 Oktober 2009 Harga: RM2.1 juta

8. Bumbung Kaca Terminal Bas Kuala Berang
Tarikh : 21 Disember 2009
Harga : Sekitar RM700,00 (RM4.2 juta kos keseluruhan projek)

9.Bangunan Institut Oseanografi dan Institut Akuakultur
Tropika Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Kuala Terengganu
Maklumat - runtuh sebahagian semasa dalam pembinaan
Tarikh : 29 Mac 2010

10. Pondok Rehat Di Kawasan Lanskap pasar Besar Kedai Payang
Tarikh : 9 Januari 2011
Rekod bangunan paling cepat runtuh setelah siap dibina

11. Papan Tanda Atau Sign Board Gergasi Pusat Penyelidikan
Universiti Malaysia Terengganu di Bukit Kor, Marang
Tarikh : 19 Julai 2012

12. Tangki Air Sekolah Menengah Paka
Tarikh : 24 Julai 2012

13. Sengkuap bumbung pentas astaka di Taman Bandar Chukai
Tarikh : 30 Disember 2012

14. Kerangka Stadium Sultan Mizan runtuh semasa dibaik pulih
Tarikh : 20 Februari 2013

15. Masjid Kampung Binjai Kertas, Kuala Berang
Tarikh : 20 Mei 2013 Harga: RM1.4 juta


Ok, entry ni takda nak salahkan sesiapa, cuma minta anda berhati-hati ok ?


Salam sejahtera semua, saya sebenarnya tertarik dengan banyak buku Robert Kiyosaki, dan yang paling terkini dan terbaik ialah bukunya yang bertajuk "Why A Students work for C Students ?" Ada kawan minta saya buat review tentang buku ni, oklah, saya dah habis baca , bolehlah bikin review sikit. Manalah tahu anda nak baca buku ni. OKlah kita tengok review buku ni. Saya tak bolehlah kasi content penuh, sebab nak anda juga baca buku ni, untuk buka minda anda 



09/10/2013

Lagi cerita nak bina badan. Macam biasa, tajuk di atas tentu sekali datang dari pencarian keyword nuffnang yang masuk ke blog gua hari ini. Apakah maksud di sebaliknya ye ?Ye tentu sekali takda maksud, dia ni mungkin nak tulis blog juga pasal benda ni, tapi tetiba orang tu masuk ke blog abang yang macho ni. Jadi abang macho pun bertambah idea nak tulis cerita kartun tentang buah-buahan. Oklah, kalau korang betul betul nak tahu cerita buah untuk mamat body ketul-ketul, jom kita sambung baca cerita di bawah, so senang ceritalah, aku refer kat sini. Website orang putih, ada sekali boleh cuci mata sikit , tapi pakai kosmetik palsu.


buah bagus untuk kesihatan

08/10/2013

Gua boleh kata, 2 haribulan 10, kalah KL Gangster 2 pada esoknya. Lagi ramai dari KL Gangster, aduih, punyelah penuh, sampai sistem online yang shaklee buat ada masalah, orang tetap nak pergi branch dan HQ shaklee. Nak ambil barang. Pulak dah tuh barang habis dan sebagainya, so untuk hari ni gua mau cerita sikit impak  keramaian dan gosip hangat Shaklee kat Malaysia, gua rasa pakcik Roger pun boleh demam kalau dia faham bahasa melayu gua ala-ala tailong kl ganster !!!


business shaklee

07/10/2013

Salam sejahtera semua. Macam biasa saya suka bangun pagi, dan akan menyiapkan satu entry blog, sebelum memulakan tugas lain, mengendalikan family Rumah Mesra Ceria dan sebagainya. Alhamdulillah, semalam ramai juga ahli family yang datang. Macam biasa kaum bapa, kalau tak sembang bola tak sah. Paling menjadi tumpuan tentunya kejayaan Kelantan melauk JDT 6-1, satu jaringan yang rasanya sukar untuk diterima oleh peminat JDT. Bagi Kelantan, Stadium Kota Bharu, memang jadi kubu kebal The Red Warriors yang penuh dengan elemen semangat dan psiko kepada pelawat. Apapun, rasanya kali ini saya macam biasa suka untuk menulis cerita Kelantan vs JDT. Kiranya ini kali ke 3 saya menulis tentang perlawanan ini.



masalah bola sepak negara



Pasukan JDT tiada arah tuju ?

JDT seolah-olah hilang fokus, bila membiarkan piya, indra dan zairo menguasai permainan sepanjang perlawanan. Kesilapan besar  JDT ialah mereka tidak tahu, sama ada mahu menyerang atau bertahan sambil melakukan serangan balas. Biasanya, kalau mereka betul betul merancang, sudah pasti Kelantan boleh tewas dan tersungkur di Kota Bharu. Ke mana perginya Safiq Rahim, hilang dalam radar permainan, Safiq tidak berjaya membimbing barisan tengah JDT untuk menyekat kemaraan Dickson, Piya dan Indra yang ternyata bermain dengan kelas tersendiri dan penuh dengan pengalaman. Barisan tengah JDT pula nampkanya diberikan satu pengajaran yang berguna, dan 6-1 ialah satu memori yang akan ditelan oleh Mat Yo dan rakan-rakannya yang gagal bersaing dari segi mental untuk menyekat Kelantan ke separuh akhir, walaupun mendahului dengan agregat 2 gol !!

Obina Sepatutnya Di layangkan Kad Merah

Kalau kita ikut betul betul cara permainan Obina, rasanya Obina memang terlepas dari hukuman berat, kerana pengadil perlawanan hanya melayangkan kad kuning, walaupun sebenarnya situasi itu amat berbahaya. Rasanya, kalau diikutkan pengadil FIFA dalam perlawanan seperti BPL,dan UCL, tindakan Obina rasanya boleh terus kepada perintah keluar padang, kerana ianya ditambah dengan tindakan terpaksa bermain dengan terjahan keras kerana tidak mahu Safee Sali bebas untuk menjaringkan gol. Apapun pengadil lebih tahu keputusannya, jadi takpalah. Walaupun begitu, Obina berjaya juga mencetak gol pada malam itu.

Dickson Tidak Profesional

Pada akhir babak perlawanan dengan JDT yang terus layu tidak dapat melawan lagi, Dickson dengan sengaja melakukan aksi yang tidak profesional, dengan menimbang bola, seolah-olah mempersendakan pihak lawan. Tindakan itu pula diikuti dengan Obina yang juga bermain secara fancy, seolah-olah mempersendakan pasukan JDT. Tapi apapun, dalam sejarah perlawanan Piala Malaysia, ada pemain yang dikenakan kad kuning, kerana duduk di atas bola. Sikap begini bak kata Nazab Hizan, perlu dielakkan oleh pemain profesional. Sedangkan kita sendiri pernah tengok bagaimana Iker Casillas menyuruh pengadil memberhentikan perlawanan lebih awal, kerana tahu Italy sudah tidak mampu untuk bangkit dari mengalahkan Sepanyol. Iker tahu, mereka boleh menang, dan tidak mahu pasukan Italy dipersendakan dan tidak mahu pasukan Italy kalah dengan lebih teruk lagi. Pada perlawanan akhir tersebut, semuanya masih ingat bagaimana Sepanyol memalukan Italy dengan jaringan 4-0, dan Sepanyol menjuarai Piala Eropah .

Pasukan kalah dapat wakil Malaysia

Itulah hakikat bolasepak Malaysia. Mat Yo, Safee dan Safiq, akan melapor diri untuk perlawanan menentang bahrain, tapi Indra, Piya dan Farhan yang melauk team JDT, tidak pula mendapat tempat. Di mana silapnya pengurusan bolasepak kita ? Kenapa tidak memilih pemain yang betul betul perform dalam liga untuk menjadi pemain kebangsaan ? Adakah jurulatih kebangsaan pilih bulu ? Saya juga menantikan mana jurulatih yang sanggup panggil Indra Putra untuk beraksi kembali bersama skuad kebangsaan. Indra tak pernah pun menunjukkan sebarang kejatuhan, tapi Indra ada pengalaman, dan menjadi watak utama Kelantan untuk menjuarai Piala dalam 3 tahun ni. Jadi, di mana silapnya pemilihan pemain ini, dan perlawanan Kelantan menentang JDT ni adalah bukti kepincangan pengurusan bola sepak negara, yang tidak profesional dalam pemilihan pemain !!!

Tutup buku 2013

Tahun 2013 , adalah satu tahun permulaan, baby steps untuk JDT, merasai pahit manis sebagai satu pasukan yang dibentuk, untuk berbakti kepada rakyat Johor. TMJ nampaknya begitu serius untuk membawa JDT ke persada antarabangsa, dan sumbangan JDT kepada KEMERIAHAN bola sepak Malaysia amatlah di hargai. JDT memberi satu impak besar kepada pasukan negeri, kepada pengurusan, dan kepada pasukan kelab, bahawa, BOLASEPAK sekarang ialah SUATU PELABURAN, yang membuka banyak pintu rezeki bukan sahaja kepada pemain, malah penyokong turut merasai kehangatan dan limpahan rezeki hasil dari munculnya JDT dalam kancah bola sepak negara. Kelantan pula telah membuktikan, pelaburan jangka panjang, dengan mendidik pemain, adalah amat penting, bermain dalam satu pasukan, adalah kunci utama untuk terus memegang KUASA bola sepak tempatan. TSAM tentu berbangga digelar sebagai BAPA BOLASEPAK MODEN KELANTAN !!!!


06/10/2013

Hahah, sajae nak buka cerita pagi-pagi buta ni. Betul ke boleh dapat free ni ? Hoo, apa yang free nye ? Hoo, cerita dapat COQ Health Shaklee free ni untuk pengedar Shaklee ni, cuba anda tengok iklan kat bawah ni ? Amacam best kan ? Oklah, apa yang dia cakap ni, ai, semua benda Shaklee nak bagi free, oklah jom kita tengok dan ulangkaji sikit.


free,coq,health,shaklee,business,online,
Free COQ Health


Khasiat COQ Health

Khasiat COQ Health ni macam macam ada, paling utama tentulah Jantung, nak bagi jantung sihat. Ok, bila sebut bab jantung, ada cara mudah nak jaga jantung, korang tentu juga boleh refer kat sini, link yang saya bagi pasal makanan yang bagus untuk jantung . Oklah, bila kita sebut tentang suplemen pula, khasiat Coq10 enzim, yang banyak membantu memberikan tenaga kepada sel sel jantung untuk meningkat fungsi jantung. Selain itu juga, COQ health ni, best dengan tambahan vitamin E, sesuai untuk anti oksida, yang boleh menghalang dari berlakunya pembentukan plug pada saluran darah. Bila darah dah tersumbat, maknanya serangan jantung akan berlaku. CoQ Health juga membantu mengurangkan kolestrol jahat. Selain itu kesan sampingan lain, membuatkan kita sihat, cergas, dan kulit cantik, sebab pengaliran darah kita lancar !!

Dapat Free Kalau Order Online

Hahah, yang ni best ni, oklah, bak kata Shaklee Malaysia, kalau nak order online, dengan jumlah yang tertentu, boleh dapat satu botol free, oklah, haritu aku nak order, tapi still dapat masuk, katanya debit kad problem, dan macam macam lagi. Tengok komen tuh pulak, ada yang tak dapat lagi CoQ free tuh. Oklah, takpalah, sistem online Shaklee ni pun baru lagi. So biasalah, mana ada baby terus jalan. Tapi memang feel lah guna sistem online ni, senang je transfer UV, buat order, check prestasi anak-anak Rumah Mesra Ceria, dan macam macam lagilah !!! TErbaik !!!





05/10/2013

macam mana nak dapat duit banyak ? Soalan yang paling senang nak jawab, tak susah pun. Orang sekarang ni, duk tanya benda benda ni, dan ada juga yang terjerumus dalam kancah skim pelaburan yang haram lagi tah hape benda, termasuk aku sekali dulu pernah masuk itu ini, last last, apa pun tak boleh . So kalau betul korang semua nak duit banyak , mari aku cerita sedikit perihal duit ni, so biar korang faham apa kebendanya duit tuh !!!


cetak duit sendiri

03/10/2013

Tah macam mana nak melayan lagu blues semalam. Tapi korang akan tahu , kalau korang boleh feel, hehhe, benda yang takda dalam diri ni, ialah blues , muzik blues. Hati mahu blues. Hehhe, beza betul dengan rock, blues memang kacau jiwa, kacau hati. Hehhe, orang yang main muzik blues, memang gile. Oklah, jom kita baca ulasan yang di tulis oleh Pn Mardhiah kita, pemenang peraduan muzik blues berunsur nasihat !!!








Ok ni lirik lagu blues untuk rakyat. Sebenanye tak bape reti nak buat ulasan ni. Almaklum la da lame abis blaja..heheh..Tapi saya cube ye babah

Ok kalau kita lihat rangkap pertama lagu ini kelambu usang yang di maksudkan dlm lirik ini adalah suatu ikatan atau satu perhubungan. Sebagai contoh bangsa kita sendiri. Di mana kelambu merupakan pertahanan kita dari di serang nyamuk. Namun jika kelambu itu sendiri usang, koyak sana sini, bagaimana kita nak berlindung dari gigitan nyamuk. Di sini penulis cuba mengenengahkan jika rapuhnya suatu bangsa itu, maka musuh atau ancaman senang sekali berlaku di mana di dalam lirik ini jika kita perhatikan nyamuk adalah merupakan satu ancaman jika kelambu tmpt kita berlindung itu koyak sana sini.

Kealpaan dan kelekaan juga boleh mengundang kepada rapuhnya sesuatu perhubungan dan hancurnya bangsa itu sendiri di mana jika kita lihat penulis mengaitkan bangsanya masih mengantuk, masih sangap. Sangap dalam erti kata lain adalah suatu perbuatan menguap sekaligus ini membuatkan kita paham bahawa bila menguap akan mengantuk dan kemudian tidur. Jika kita terus lalai, terus menguap, terus tidur , adakah bangsa kita akan maju?

Kayuh basikal laju2 , hendak potong motokar depan. Cuba kita cuba, selaju mana pun kita kayuh basikal itu, dapat ke kita potong kereta kat depan? Apa yg cuba di kaitkan dalam rangkap ini? Cuba kita bandingkan, apa beza basikal dengan kereta? Sudah pasti kita tau kalau kedue2 kenderaan ini betanding dlm pelumbaan, kenderaan mana yg akan menang kan. Apa yg cuba di sampaikan sebenarnya? Ini menunjukkan bahawa terdapat jurang perbezaan antara bangsa yg maju dgn yg mundur.. bangsa yg lalai, yang leka, yg tidak mahu berubah, yg masih selesa di zon nya, dapatkah menandingi bangsa yg telah maju jika terus menerus berada di takuk lama. 

Lagu nasihat ini ditujukan kepada 4 golongan iaitu buat yg di tepi jalan. Ok apa yg sering di lakukan org yg di tepi jalan? Seringkali org di tepi jln di kaitkan dengan mereka yg kaki lepak. 

Buat yg di kelab malam. Orang yg pergi kelab malam ni selalunya membuang masa ke arah sesuatu yg tidak berfaedah.

Buat yg masih di sekolah. Budak sekolah masih belajar, masih dlm tempoh menuntut ilmu. Dalam usia muda sebegini la tenaga dan pemikiran mereka diperlukan utk memajukan suatu bangsa itu.

Ok dan last sekali, Buat yang nak ke pasar. Org ke pasar ada tujuan. Dia tahu apa dia mahukan. Apa yg nak di beli. Jadi org sebegini perlu dlm memajukan suatu bangsa. Dlm mbantu golongan pertama dan kedua di atas.

Rangkap terakhir adalah istana pasir di kaitkan dengan dunia khayalan yg di bina oleh suatu bangsa itu sendiri. Kita sebok bina istana pasir yang rapuh, yg akan roboh bila di landa badai, dengan erti kata lain penulis cuba menunjukkan betapa alpanya satu bangsa itu yg sebok mengejar sesuatu yg hanya nampak indah di luaran, di sogok dgn janji palsu pihak luar tapi tanpa sedar negara atau bangsa sendiri ketinggalan...

Kesimpulannya , kelalaian, kealpaan tanpa usaha untuk memajukan diri sendiri, sampai bila tidak akan ada hasilnya jika tiada tekad dan usaha untuk berjaya di samping memperkuatkan benteng dan pertahanan sedia ada.


Terima Kasih Mar Mardhiah: Jom kalau rasa ada problem, meh lawat page ni :


Apapun, layan je versi babah kat bawah ni !!!! Enjoyz !!!!



hehehe, layan WOOO, !!!



02/10/2013

Tajuk dia macam pelik sikit, adakah Supermom pergi pulau untuk cari kapas ? Hoo, tak tak, ini adalah rujukan kepada team Supermom yang terdiri dari adik beradik Shaklee kami, nak buat rombongan dan jalan-jalan Kuala Terengganu. Alhamdulillah, kami selamat pergi dan selamat pulang. Macam-macam suka dan duka kami di sana. Hehehe best woo, sebab merasai feel naik bot pergi Pulau Kapas


supermom,pulau,kapas,marang,terengganu,
Team SuperMom Dekat Pulau Kapas

Jeti Marang , Terengganu

Oklah dari Kuala Terengganu, kena drive dalam 20 minit ke Jeti ke Pulau Kapas. Hoo, kiranya kat situ banyaklah bot yang boleh bawak korang pergi pulau tuh. Kami naik bot, sorang 40 ringgit pergi balik. Rasanya boleh dapat murah lagi, kalau pandai cakap. Oklah pengalaman naik bot tuh, memang best dan kekadang tu rasa takut juga. Arreessa takut sangat, sampai mama Ainul kena peluk. Bebudak lain senyap je, rasa takut, tapi apapun enjoy je naik bot !!!

Mandi Manda

Apa lagi dah sampai, kami pun mandilah. Hoo air dia, memang cantik lah, best woo, siap nampak ikan lagi , nasib baik tak kena gigit. Tapi habis kulit kena terbakor, takpa nasib baik bulan ni promo kolagen, kalau mahal sangat tak mampu, boleh kome ambil vitamin E. Bagus le ambil collagen shaklee, buat masker, kasi kulit terbakor tuh elok. 

Kena Tanam

Hahaha, paling tak ingat , bila aku offer diri aku kena tanam, sampai kena tanam dengan pasir, hahahah, memang gilelah. Tapi terasa insaf, bila teringat kat jasad yang ditimbus tanah. Hooo, takpalah, hahhaa, memang feel. Tapi betulke mama Ainul cakap, ada orang merawat badan yang lumpuh dengan mengamalkan pasir dan lumpur ? hoo tu menarik tuh untuk dibuat kajian !!!

Jamming dengan orang tempatan

hoo antara aktiviti yang paling best ialah, dah lama tak jamming dengan orang tempatan, macam aku buat dulu kat kuta beach bali. Hoo, feel lah, sebab dah lama tak jamming macam tuh. Sepatutnya dah lama beli gitar kecik haritu, takpalah, nanti next bonus, kena beli gitar kecik satuh , Yehaaa !!!!






01/10/2013

Satu keyword yang masuk blog aku haritu. Oklah, soalannya, macam mana nak order Shaklee. Hoo, apa tuh Shaklee ? Produk suplement yang tengah hot kat Malaysia ni. Ramai je yang dah ambil, dan ramai juga yang dah mula jadi Shaklee Independent Distributor (SID). Oklah, so ramai yang tanya, macam mana nak order produk Shaklee ni . Oklah caranya senang je.


cara,nak,order,shaklee,malaysia,business,murah,selamat,berkesan,
Shaklee



1) SMS Ainul 0133612717

Mula mula korang sms no di atas, apa masalah korang , ok, masa ni, Ainul akan ceritakan apa produk yang sesuai untuk anda. Macam biasa, korang boleh  start cerita masalah, dan Ainul akan bagi solution produk yang terbaik untuk anda.

2) Bank in duit

Ok, kalau dah confrim nak produk, bolehlah bank in duit ke dalam akaun yang berkenaan. Jangan lupa ye, ikut kepada keperluan anda. Anda mahu barang di pos, atau mahu kami hantarkan COD kat tempat yang anda nak. Kalau jauh dari Shah Alam, kami akan menghantar wakil Rumah Mesra Ceria yang berdekatan dengan anda

3) Selamat menikmati Shaklee

Senangkan nak order, dah dapat barang, apa lagi, start jaga kesihatan dan amalkan supplemen yang telah di order dari kami. Ok, macam tu je, cara nak order, tak susah pun.

Kalau tak mahu sms, boleh je ke facebook atau email Ainul. Macam macam cara boleh, oklah, selamat order Shaklee. !!!