Blog Orang Selangor

31/07/2013

OKlah, kalini segmen untuk memperkenalkan para para blogger paling cun dalam sejarah membuat blog baru ni. Ok, yang ni hanya untuk hiburan semata-mata je ok. Blogger-blogger cun ni pun terdiri dari lelaki dan wanita ok. Cun ke tak Cun, jangan tengok owner blog, cuba korang tengok hasil kerja mereka di blog. Dan korang akan perasan yang blog mereka memang sungguh cool dan cun. Oklah mari kita sorang sorang siapa yang ambil bahagian dalam Segmen Blogger Paling Cun dalam Sejarah !!!

Blogger Paling Cun dalam Sejarah 

1) Mizisite

Hoo, blog banyak info yang menarik, mostly yang cunnya, banyak cara nak hack facebook orang lain, hahaha, knowledge baru ni. Penting ke nak tahu ? penting juga, sebab kekadang kalau akaun sendiri kena, nak hack balik susah woo, tapi biasalah bebudak sekarang ni macam Mizi ni, advanced gila

2) Ikhwan Yusuff

Jejaka tampan hasil lukisan dia rasanya menjadi header blog yang cun, di tambah pulak dengan warna oren-oren menghiasi blognya. Mungkin ini adalah cara membuatkan pemilik blog bertambah cun, dengan beberapa muka smiley, dan juga ada post pemandangan yang indah. Isi blognya, mantap !!!

3) Chef YuYu

Chef perempuan yang cun ini ada header misai dan topi chef, nasib baik dia perempuan, takda misai tebal, tapi mungkin sekali kehebatannya akan sama macam chef idola Malaya sekarang iaitu Chef Joe dan Chef Zubir dari MasterChef Malaysia. Bak kata orang putih, Chef kena ada misai, baru macho, tapi kalau perempuan tak tahulah. Apapun untuk bulan puasa ni, korang jaga jaga skt , nanti lapar pulak, sebab resepi dalam blog chef yuyu ni sedap -sedap hahahha

4)Nulna's Blog

Bila korang berada di persisiran pantai, tentu korang akan terasa cun sebab melihat keindahan ciptaan Allah swt. Itulah aku rasa kata-kata semangat dari gambar belakang cik nulna ni. Aku dapat rasakan pasir masuk ke kaki aku bila aku baca blog dia, lalu ianya dicuci oleh air laut pasang surut. Itulah membuatkan kecunan blog cik Nulna ni.

5) Arena Muslimah

dengan grafik bunga-bunga melambangkan keindahan seorang Muslimah, begitu juga menyampaikan kata-katanya yang cukup berbunga dalam blognya. Apapun menjadi Muslimah yang baik, itu cita-cita tuanya blog, memang terbaik, sekali rasanya ada lagu iringan bila korang masuk blog cik bunga ni

6) Lynie Yussof

Hooo, blog yang agak mantap di sini, dengan tulisan tangan orang di header, membuatkan Puan Lynie bertambah cun dengan bergambar dengan cik abangnya. Rasa tengok macam baru lepas kahwin. Apapun, korang kena baca cerita cinta halal yang mampu main monopoly bersama sama. Kalau korang masuk, korang dah dikira pengintip, bak kata Lynie.

7) Nurul Jannah

Tak tahu nama blog ni, tapi adalah seorang perempuan cun duduk atas jalan kampung, mungkin penat beraya kot. Ada pula aku masuk, time tu tengah cerita cari buat kuih cornflake, adui sedaplah pulak. oklah, background bunga juga menjadi pilihan cik nurul ni. Apapun, memang cun dan melecun

8) Yana Yana oh Yana

Yahanana yahanana, hoo, bunyi lebih kurang ni. Kombinasi pink dan kelabu memang aku rasa pelik, tapi ianya tetap cun bagi pemilik blog ini cik yana, bukan yana samsuddin tu ye. Hahah, lagi satu, ada gambar boyfren dia, jadi korang yang masih single, jangan kacau cik yana ok ?

9) Mastikus

Adui, adik aku pun nak join kontest jugak, kalau korang nak tahu inilah isteri kepada Reviewer filem otak movie. hoo, so nampaknya blog ini tak berapa nak cun, sebab takda gambar aku, jadi aku nak suruh dia letak link blog aku, baru aku puji blog dia cun, hahaha, jangan marah ye cik mas.

10) Silver Girl

Hooo, silver girl ni, nampaknya sungguh mistik, pastu ada pulak sister yang cun, hahaha, apapun jangan lebih lebih ye, baca je, nampaknya blog ni ada gabungan mistik purple dan pink, yang membuatkan korang masuk kedalam dunia lain yang cun lagi gelap !!!

11) Belog ZooZuu

Hmm bunyi nye macam pelik skt, mungkin ejaan tu kena tukar kot, takut jadi benda lain pulak, tapi ok cik sitizulaikha ni nampaknya ada blog yang simple, dan ini elemen paling penting untuk menjadi blogge yang cun. Hoo, aku tak dapat nak menghayati sangat, kerana background belakang tu aku tak dapat nak faham tujuannya,  tentu tuan punya blog tahu apa rahsia disebalik background yang penuh cermin ilusi tu

12) Nurin Bubbles

Ok ini adalah salah seorang SID jugak, dia pun jual shaklee jugak, blognya kehijauan dengan dihiasi beberapa hiasan karpet cun kat bahagian header sana. Ok, nampaknya dah 4 tahu kahwin, oklah selamat berbahagia. Kecunan blog ni akan bertambah bila korang baca cerita dia pasal shaklee . Sebab tentu korang berminat nak beli set kulit untuk cun .

13) Eina Sakinah

Hahah, yang ni memang cun, dengan gaya mukanya yang manja gitu, ok ada macam macam cerita kat sini, tapi yang sempat aku baca tadi ialah tutorial makeup, produk apa yang bagus untuk makeup, tapi bak kata eina, air wuduk lagi penting  !!!

14)  Fifi Athirah

Hahah, cik fifi ni, rupanya suka berenang, ok tu satu sebab kenapa berenang membuatkan anda akan cun dan seksi. Gaya pink putih nampaknya sesuai dengan jiwa dan nama cik fifi itu sendiri, selepas tu pulak header ada skt warna biru muda, hooo, nampaknya cik fifi ni seorang yang cun lagi penyayang rasanya,

15) Faiz Saaid

Hhahaha, aku sekali nak masuk jugaklah, sebab segmen ni aku yang buat, so apa yang korang rasa pasal kecunan blog aku ni ? tentu takda kan ? sebab blog aku ni, putih je, takda color lain, tapi korang tak tahu, rahsia payung yang aku bawak tu, banyak jasanya, dan color dia kat situ je, dan cukup membuatkan para janda terpikat dengan aku, hahaha, bukan terpikat nak berkenalan, tapi berminat nak beli GLA complex dari aku !!!



Hehehe, nak habis puasa ni, ramai pulak nak cuba pelbagai resepi cinch shaklee . Hoo kalau kat US sana, diorang dah tahap advance dah. Siap ada video semua. hoo memang best buat resepi kan, barulah rasa macam Masterchef, hahaha. Oklah kali ini jom kita tengok resepi cinch shake dan esp bersama Puan Ainul Mustafa kita di bawah ini. Video ni, memang saya tak sempat nak tolong rekod, dah dah jadi macam ni.


 

Hehhee, inilah resepi cinch ESP Oreo yang dibuat khas untuk dapat membuatkan anda rasa kenyang. Oklah sedikit fakta tentang video ini.

  1. Masa ni saya sibuk nak siapkan benda lain, tu yang nampak kepala je
  2. Saya tak suka nak buat semula, jadi terus edit dan publish, 
  3. Ini percubaan pertama saya edit pakai Sony Vegas Pro 12
  4. Ini adalah logo pertama AINUL MUSTAFA HD
  5. Apapun resepi ni memang sedap
  6. Lepas ni, ramai minta kami buat balik video ni
Apapun selamat mencuba ye kengkawan semua, Selamat Berclosing Hari ni !!!!



30/07/2013

Salam sejahtera semua, sejak dua menjak ni, nampaknya, saya asyik buat cerita pasal VLOG je, hooo, dah macam-macam cara yang saya belajar pasal VLOG ni. Hhehee, apapun, nampakanya part 1 dan part 2 dah siap, sekarang ni tinggal nak buat video khas aksi para blogger blogger hebat pulak. Oklah jom kita tengok aksi Mama Arreessa yang ceria sokmo ni.

Part 1

Video part 1 ialah cerita tentang perasmian, rasa jamm gila nak pergi sana, hahaha, tak sangka pulak, ramai gila nak singgah Mydin USJ tu, Apappun en Victor Liew sungguh sempoi merasmikan program ini. Cool, dengan ramai bloggers yang hadir, khas tau ni, hahaha.


Part 2 - Cara membuat Kuih Semprit

Macam biasa, untuk part 2 ni, saya dah edit untuk proses untuk membuat kuih semprit tu, dari mula uli tepung sampai siap, hahaha. Kuih ni kitorang buat dua, satu untuk anak yatim dan satu lagi untuk diri sendiri, sempoi sempoi, tapi sebelum nak tunggu masak tu, ada peraduan melukis  pulak, masa tuh saya ambil alih tugas dan melukis kuih bintang idaman yang tertumpah air oren tu huhuhu.




Tips VLOG - Cari Lagu Free Royalty

Masa nak buat VLOG perkara paling sukar ialah mencari lagu free royalty. Apa benda ni, benda ni penting supaya kita tak kena blog dengan Youtube, biasalah, lagu sekarang ni, kalau popular, memang kena bayar royalty dan sebagainya. Tapi jangan risau, korang boleh cari lagu lagu yang memang ada insan yang buat free untuk anda semua. Ada yang bagi camtu, ada yang minta derma, ada yang kena beli dan sebagainya. So suka hati korang ye, kalau pakai lagu lain tu, cubalah elak kena copyright control oleh youtube, silap-silap kena banned akaun korang !!!




29/07/2013

Oklah, sementara nak tunggu VLOG planta siap, saya juga nak share beberapa sebab sebab nak kena buat VLOG. Hoo, dulu ye zaman kita ni, kalau tulis lagi best, lepas tu buat baca komik, hoo, lagi lagi masa tu majalah Ujang dan Gila-Gila, seronoklah. Lama kelamaan, Video pulak orang tengok, hoo best woo, kiranya, dulu zaman aku sekolah, aku suka tengok video live konsert Nirvana Unplugged, lebih layan sebab boleh tengok muka Kurt Cobain main gitar kapok. So korang pun tahu, zaman Ipad, Tab ni, bebudak , sekecil 1 tahun pun dah pandai nak tengok video kartun, lagu nursery rhymes dan sebagainya. Jadi memang best sebenarnya VLOG ni. Oklah, panjang pulak introduction aku. Ok jom saksikan video di bawah, 3 sebab VLOG itu penting. 




1) Youtube ialah Search Engine kedua terbesar selepas Google 

Zaman sekarang ni, orang bukan je google je, sekarang ni orang semua nak belajar pun tengok Youtube. Boleh dikatakan, en MKB kita pun, nak buat VLOG yang hebat pun banyak belajar dari Youtube. Orang sekarang, nak buat itu, nak buat kuih, semuanya search kat Youtube. Lagi-lagilah sekarang ni, orang dah mula buat duit dengan Youtube, suatu kuasa pemasaran yang hebat. Zaman sekarang internet dah laju, Youtube bukan masalah lagi untuk ditonton !!!

2) Orang Suka Menonton

Hahha, zaman sekarang ni, membaca memang malas, so diorang suka tengok video, lebih rileks dan santai, dan cepat tangkap kalau ada video tutorial. Kalau membaca mungkin 10% je ingat, tapi kalau persembahan video anda menarik, mungkin anda lebih ingat. Itupun kalau anda fokus. Tapi video tak boleh terlampau statik, bosan juga nanti

3) Bersifat Kekal


Sekali kita upload, memang video tu kekal, tak akan padam selagi kita tak remove video tu dari youtube. Hoo, ini satu sifat automation, lagi ramai orang tengok, lagi cunlah rating kita, makin senang google nak jumpa video kita ni, hehehe. Inilah kelebihannya, SEO dan Automation !!!


Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada para ibu ibu dan bapa bapa yang berada di luar sana. Tentunya korang semua dah tahu, hari tu kami pergi ke program Bengkel Amal Planta sabtu lepas. Hoo, memang meriah lah, saya tak sempat nak siapkan VLOG penuh untuk bengkel ini. Takpa, tunggu-tunggu, tapi buat yang berminat dengan VLOG saya, nasib baik akak cun Planta sudah ambil job saya pegang kamera. Hoo sungguh baik hati, jadilah terimalah hadiah cun daripada saya, VLOG penuh cara membuat Lukisan Kuih Bintang Idaman yang tertumpah Air Oren di bawah ni.



OKlah beberapa fakta tentang video ni, yang aku nak share kat korang. Kalau nak tahu cerita buat kuih, boleh refer kat entry lepas di sini.

  1. Kuih ini adalah rekaan semata-mata, sebab aku ingat nak buat kuih cornflake tu, last last aku terlukis bintang, jadilah nama dia bintang idaman
  2. Pada minit ke 1.40, awek Planta tu tetiba kagum dengan aku, nak beramah mesra pulak dengan aku, huhuu
  3. Sebenarnya time ni, Arreessa dah menangis, merajuk, ajak pergi tempat lain.
  4. Video ni di rekod dengan camera Nikon D3100 tanpa microphone dan alat alat canggih lain . So tak boleh lawan lagi video en MKB kita.
  5. Edit guna Sony Vegas PRO 12, tapi tak edit tak letak effect apa pun, baru nak belajar lagi.
  6. Tak sangka, ada blogger lain, Mama Liza sempat singgah blog ni, hoo, dia ingat lagi lukisan biskut air oren tumpah, hahah, sungguh unik.
OKlah, selamat mencuba membuat lukisan, tak susah pun, ok, masa untuk siapkan VLOG planta ni, huhuhu

28/07/2013

Salam sejahtera sekali lagi. Tadi cerita pasal pergi event Planta. Sekarang ni pula, kami nak cerita dan share sedikit tentang event Iftar malam bersama orang kuat Shaklee, Tuan Haji Roslan, Master paling hensem dalam sejarah Shaklee (walaupun ada master lain yang muka macam Anuar ZainUL:). Dengan panggilan Mommy Hadhatina, sepatutnya master kena ajak key coordinator ke atas, tapi Alhamdulillah, kami bersama puan Rama Rama Nurul dapat join sekali. Aura kesedapan nasi arab dan Master lain pun ada. Sempat juga bergurau senda dengan Master Yusri, suami kepada Master Farah Waheeda. Hoo, dapat jumpa orang lama best woo.









IFTAR DI RESTORAN AL RAWSHA
Kali ini kami berbuka puasa di Restoran Al Rawsha, jalan kampung pandan , Kuala Lumpur. Kena masuk bandar raya lah, aku pun tak berapa tahu jalan ni, kami ikut MKB je dari belakang. Hidangan nye memang menarik, sebab kat sini, semuanya Nasi Arab, arabian food. Hoo, makan tak ingat juga, dengan roti, ada sup cendawan, belasah sampai lembam kalau yang ambil buffet. Kat level atas pula disediakan hidangan ala-carte. Siap boleh jumpa lak sepupu aku Kak Shikin dan Abg Rizal. Katanya diorang dah biasa duduk ulang alik Tanjung Malim. Hooo. Oklah surau pun selesa, walaupun kecil. Oklah, ini info serba sedikit tentang Restoran Al Rawsha ni.

RAHSIA MURAH REZEKI
Alhamdulillah, sepanjang perkongsian Master Haji Roslan dan Master Salwa, mak mertua kak Norita, banyak juga tips murah rezeki yang dikongsikan bersama kami yang baru je nak naik. Orang lama, memang gila, semua kesusahan telah ditempuhi. Tiada internet, tapi hati tetap utuh dan kental. Bak kata Haji Roslan, dia still setia bersama Shaklee, walaupun tahu, masa tu Shaklee tengah jatuh, dan MLM lain pula ada yang lebih menguntungkan. Jadi beberapa point yang sempat saya kutip masa Iftar semalam ialah

  1. Rezeki Allah NO LIMIT - hahaha, tinggal kita je kena usaha, 
  2. Jaga HAK ALLAH - yang ni kalau nak murah rezeki, kenalah buat apa yang Allah suruh. 
  3. Jujur - jujur tu penting, teringat pulak kisah seorang master yang sanggup pulangkan satu sudu hotel dari miri ke semenanjung, sudu kecil je pun. 
  4. Zakat - jangan kedekut zakat, Haji Roslan asyik cerita ada master tu zakat sampai RM 60000, hoo banyak tuhh. 
  5. Dare To Fail - yang ni, ada seorang master tu, pun berani perjuangkan umrah dulu, sampai hampir nak kena penjara katanya hahaha. Alhamdulillah, berkat usaha dia, Shaklee dah tawarkan pakej Umrah.
Salam pagi semua, tadi saya sempat mengikuti wife saya puan Ainul Mustafa yang dijemput khas untuk menghadiri satu program amal khas bersama Planta di Mydin Whole Sale Market di Subang Jaya. Hoo, memang teruja sangat nak pergi, sebab kali ini, sesi khas membuat kuih raya bersama-sama blogger-blogger lain, dan juga pihak media, diadakan khas untuk kami (perasan aku pun hot blogger). So dalam memeriahkan suasana Hari Raya dan beramal, Planta telah menjemput kami untuk membuat bersama-sama kuih semprit raya. Hoo, memang best !!!

planta, kuih,raya,semprit,blogger,hot, business,
Chef Faiz dan Ainul

Lambat Sampai

Kisahnya nak diceritakan, kami nak singgah Pos Laju Shah Alam sebab nak ambil barang. Adui, bolehlah pulak barang lambat jumpa, biasalah ramai orang, so nak tak nak kenalah tunggu jap, itupun jumpa satu barang je. Yang lagi satu saya cakap kat abang tu, nanti kitorang ambil kemudian. Pergh nak ke USJ pulak, ingatkan ikut KESAS senang, sekali boleh pulak jalan nak ke USJ tu dia tutup, so kenalah buat U-turn, jamm lagi. Hoo, jamm memang tak jamm, rupanya tempat Mydin Whole Sale Market tu, pergh, ramai gile pergi, hoo, mestilah, barang murahnya. Aku nak cari parking, punyalah lama, last-last, aku terpaksa parking sebelah giant, dan jalan kaki ke Mydin. Nak tak nak, mahu kitorang redah jugak, program Planta ni. Kecik-kecik dulu mak buat nasi goreng planta, sedap !!!!

mydin,whole,sale,market,subang,jaya,sesak,jammed
Mydin Whole Sale Market Subang Jaya

Buat Kuih Semprit 

Oklah, nampaknya masa aku datang tu, sempat lah juga , program baru nak bermula. Oklah, nampaknya abang pengacara botak telah memulakan program, dan macam biasa, orang kuat Planta Victor Liew telah merasmikan program ini. Oklah kali ini, Planta telah menjemput rumah anak yatim Nasuha.Kuih raya yang kami buat tu setiap satu ada penerimanya. So nanti bila dah siap , akan di masukkan dalam balang khas, untuk penerima tersebut. Oklah macam biasa, ada assistant chef akan tolong. Arreessa pula, adui, time tu pulak nak Mama, nak mama. Oklah saya sempat ambil gambar dan video, nanti tunggu VLOG kami, yahoo.

cher,ainul,mustafa,planta, kuih,raya
Chef Ainul 

Kuih Bintang Idaman

Sesi kedua pula ialah  kena lukis kuih raya yang anda suka. Ok, sebab Arreessa tetiba merajuk lagi, jadi nampaknya, kenalah bikin sorang sorang, nasib baik awek planta tu tolong amek video. Hoo, nampaknya aku main belasah je lukis, hahaa, tak tahu, aku buat je kuih aku tu KUIH BINTANG IDAMAN. Bolehlah pulak belasah lukis siap dengan air oren. Oklah, nanti korang tengok video macam mana aku buat lukisan yang paling lawa dalam Subang Jaya, boleh kalahkah gayour nampaknya, hahaha.

Puas Hati

Apapun, kami tetap puas hati, dapatlah juga jemputan khas ni dari Planta. Wife amat teruja sekali, sebab dia pulak tetiba di temu ramah oleh wartawan Metro katanya. Macam biasa awek aku ni, cakaplah pengalaman dia buat kuih masa kecil dulu, adik beradik ramai, semua orang buat kuih raya, Ayah Cikgu Mustafa siap puji lagi kesungguhan mereka membuat kuih yang aku tak dapat rasa. Hahha, Apapun, aku juga sempat bertegur sapa dengan blogger hot Cik Lily Putih, dan sempat minta dia share pengalaman dia buat Kuih dengan Planta ni. Thank Kak lily. kat bawah ni ada sedikit video yang sempat edit. Apapun tunggu VLOG penuh dari kami. Thanks PLANTA !!!





TUNGGU VLOG KAMI YE, atas ni, preview jap, hehehe, 
Buat kepada penerima kuih, adik Muhammad Safuan, Jadilah Insan Yang Cemerlang Dunia Akhirat !!!

26/07/2013

Hoooo, Produk paling HOT dalam sejarah Shaklee ni, dan jugak dalam sejarah kami, ESP oh ESP, dulu masa promo ESP bulan 10 tahun lepas, semua orang menggila, dan semuanya memang naik rank masa tu, ramai pulak tu, buat duit dengan ESP, dan tak lupa juga, manfaat dia, hoo bagus bagus, macam-macam boleh ESP ni, so korang tanya, ESP shaklee ni bagus ke , ok nak jawab sikit pertanya korang .


esp shaklee bagus gila

Salam sejahtara, hari ni dah 17 Ramadan , hari Nuzul Quran, memang bestlah rakyat negeri Selangor ye tak ? Cuti hari jumaat maknanya anda akan ambil peluang balik kampung saudara-mara nun jauh di mata. Apapun, dulu hari ni orang lain kerja macam biasa, jadi saya pun kerja macam biasa, buat phd macam biasa, tolong wife promote shaklee macam biasa dan macam biasa sahaja, sambil kita memperingati kisah Kitab Al-Quran diturunkan dalam bulan Ramadan. Oklah, untuk hari ini, saya nak share beberapa testimoni kurus dengan Omega Guard dari Shaklee. Hehhee, sesuai untuk korang ambil masa bulan puasa dan hari raya, jom kita buat ulang kaji sikit dulu.

omega,guard,shaklee,testimonial,kurus,cun,body,mantap,buang,lemak
Omega Guard Shaklee

Omega Guard Shaklee

Omega Guard Shaklee satu produk shaklee yang berasaskan minyak ikan Omega 3, yang mengandungi DHA dan EPA, boleh refer google sana , korang tengoklah, macam-macam manfaat Omega 3, DHA dan EPA ini. Ianya baik untuk jantung, baik untuk saraf, dan macam-macam lagi. Korang boleh refer testimonial sebelum ni, adik ipar aku otak movie, rilek je tak demam, jarang dah pakai inhaler asma tuh, Alhamdulillah, dengan kerajinan dia ambil Omega Guard ni, dia jarang dapat MC, kawan-kawan dia demam, dia steady gagah perkasa dalam ofis yang berhawa dingin. Korang pun tahu juga, makan ikan ni pun memang bagus untuk kesihatan berbanding ayam, jadi korang bolehlah refer kenapa kena makan ikan di nota aku terdahulu, kat situ ada bapak aku yang macho lagi hensem akan menerangkan rahsia makan ikan jadi sihat.

Kurus Kurus Kurus ?

Hooo, yang ni lagi best, korang nampak tak gambar kat atas, ada satu mama hot telah berjaya turunkan berat badan selepas bersalin dengan mengambil ESP dan Omega Guard secara konsisten. Kuasa lemak baik mampu untuk membakar lemak jahat yang mengganggu hidup kita yang riang ria ini. Selain itu jugak, pakwanya aka suami dia pun dah tak buncit sejak amalkan Omega Guard. Alhamdulillah, semuanya baik sahaja. Bagusnya lemak Omega3 ini . Bak kata mamaelly dalam blognya, Omega 3 ni mampu mengawal hormon badan dalam kita, termasuk juga hormon LEPTIN, yang mengawal selera makan kita, dan membantu kita mengawal rasa lapar. 

Lagi Testimonial Omega Guard

So ada lagi beberapa testmonial kurus dengan Omega Guard yang saya nak kongsi kongsi sharing sharing di sini. Hoo boleh lihat kat bawah ni ok ? 

testimonial, kurus,omega,guard, shaklee, body, cun, buang, lemak,
testimonial kurus


Alhamdulillah..pagi ni dapat good respond dari opismate yg ambik Omegaguard utk kurus..dia mulanya ambik utk diri sendiri..last2 hubby dia pun berminat nak makan..Alhamdulillah hubby dia dh turun 2kg ambik start pose 2 minggu ni..Dan alhamdulillah dia sangat puas hati dan repeat order lagi..



Berminat Nak Dapatkan OMEGA GUARD ?
Call Ainul 0133612717




25/07/2013

Salam 1 Bangi dari Pejabat Urusan Mumsluv di Bangi ini. Saya sekarang menulis entry kali ini, sebab nak tolong promote baju kakak ipar, biasalah, dah guna ofis  diorang, so nak jugaklah tulis satu entry pasal produk muslimah yang makin mendapat sambutan hangat di pasaran Malaysia, Singapura dan Brunei. Haha, oklah jom kita tengok apa yang menarik pasal MUMSLUV ni. Sebelum ni pun dah masuk majalah Pa&Ma. Hahha, tentu lagi glamor tuuu.

mumsluv,muslimah,nursing, wear, bangi, shah alam, perempuan, ibu,menyusu,bayi,cun,lawa, murah,
Mumsluv- mother's inspiration

Menyusu Bayi di Tempat Awam

Salah satu motivasi puan Aida Fazlin untuk membuat baju mumsluv ini ialah untuk memudahkan para para ibu yang hendak menyusukan anak. Buat juga ada yang sesetengah shopping complex yang sediakan tempat khas untuk ibu ibu cun ni. Tapi, banyaknya susah jugak nak cari, bukannya semua tempat nak layan sangat ibu ibu cun ni. Lagi satu juga masalah nak dapatkan baju yang sesuai, supaya baby senang nak selak nak minum susu. Oklah, dulu Dynas pun ada juga yang buat, tapi puan Aida kata, dia nak design baju yang cantik, senang nak selak dan harga berpatutan, serta kelihatan elegant dan moden, dan baju tu pun boleh ada macam macam fungsi, pergi kerja, pergi party, pergi main badminton, ziarah zoo negara dan sebagainya.


Koleksi Terbaik

So dengan adanya koleksi pakaian Mumsluv ni, ibu-ibu diluar sana boleh bergaya ala-ala artis pujaan satu Malaya, nampak cun dan bolehlah anda menyusukan anak bila anak dah mula meminta-minta pertolongan. Hoo. Mumsluv ini ada banyak koleksi, ada baju tu nama Fatihah, Nuha, dan sebagainya. So korang boleh lah dapatkan  nya di tempat tempat yang boleh korang tengok di Mumsluv.com . 

ainul,mustafa,blogger, hot,nursing,wear,mumsluv
Blogger Hot Ainul Mustafa , guna selendang je dulu,

Berminat Menjadi Pengedar ?

Selain dari korang nak dapatkan fesyen baju terkini dari Mumsluv, korang boleh jugak jadi agent untuk memasarkan produk Mumsluv. Jadi , korang bolehlah dapat contact Puan Aida Fazlin dan juga En Fauzi Hartanah. Hoo power-power.  So kalau korang nak buat income dengan Mumsluv pun, nak buat duit extra, bolehlah jugak call owner, mana tahu dia nak bagi peluang nak jadi agen. 

So korang bolehlah email ke admin@mumsluv.com 



Setelah sekian lama aku nak pergi kedai member aku ni, akhirnya aku berjaya jugak singgah , hoo, banyak jugak koleksi kat kedai baru dia. Kedai lama en Bob sudah tutup atas masalah teknikal, dan akhirnya, bertapak di The Curve Damansara, Scythe berjaya membawa beberapa koleksi fashion yang memang dikira old school . Kitorang harini berbuka the The Curve , saja nak bawak arreessa zulaikha jalan jalan, sambil tu mama Ainul Mustafa nak pergi IKEA nak shopping raya. 

scythe, pelanggan, curve, damansara, jeans, denim, japan, levis,badger,
puas hati nampaknya, abang ni

Koleksi Terbaik

Sememangnya , kalini kawan aku BOB telah membawa jeans terbaik dari Japang sana, untuk di jual di sini. Kali ini, hoo, korang akan saksikan, bagaimana pembuatan jeans cara traditional, dibawa ke sini. Jeans Denim ni, memang smart, bak kata BOB, ni semua style fashion lama, jadi siapa yang berminat dengan fashion jeans lama-lama bolehlah korang tengok kat sini. Harga macam mana ? Hahha yang ni harganya memang best , korang boleh datang sendiri kedai ni. Selain itu juga, ada jugak baju lain, levis US, dan juga sedikit koleksi Badger, hoo, sempoi gitu. Tempat nya sungguh lapang, boleh lari lari. Saudara Halimi sedia membantu anda mencari pakaian yang sesuai untuk anda.

Lama tak jumpa

Tak sah lah kalau tak borak, aku sempat cerita dengan bob dan abangnya. Kitorang tak lari dari isu business, bola, muzik. Tapi paling penting isu survivor, nak survive, rumah mahal, resam orang berniaga dan sebagainya. Sembang punya sembang, beberapa point penting yang aku dapat dari cerita tadi.
  1. Kuasa - kuasa pembeli, kuasa pasaran, kitorang memang akui, kalau kita menguasai pasaran, memang mudah orang nak ikut cakap kita. Dan ternyata, sesetengah pihak sebelum naik, memang pandai merayu, tapi bila dah popular dan kaya, berlagak sombong tak tentu pasal
  2. Desakan - memang, kalau tiada desakan, susah nak berjaya. Sempat lah jugak si Zaifariq dok cerita kawan diorang yang buat public mutual, tapi sebelum tu dia buntu pindah KL, tak tahu nak buat apa, takda kerja. Akhirnya, desakan itu membuat dia berjaya beli kondomininum sebiji kat area Tropicana, hahaha.
  3. Cuba - kalau tak rajin mencuba, bukanlah hidup namanya. Kawan si BOB ni , cakaplah apa business, semua dah cuba, dan bukannya nak kata berjaya atau tidak, tapi itulah pengalaman yang mahal, ilmu yang berguna kepada seseorang yang dah melalui liku kehidupan sebagai seorang usahawan yang berjaya.
  4. Rajin - rajin tak rajin, apa pun dalam dunia ni, semuanya nak kena rajin, Kalau malas, buat apa pun, takkan jadi punya. Jadi, apapun bidang yang kita ceburi, kenalah rajin rajin dan rajin. Rezeki tetap ada, itu Allah dah Janji.

Apapun, selamat maju jaya SCYTHE - semoga korang semua SUKSES !!!!



24/07/2013

Salam sejahtera semua, hari ini, saya bangun pagi, pakai baju angry bird, sebab masa tulis entry ni gua belum mandi lagi, hahah, kantoi. Apapun, dalam masa beberapa minggu lepas, kitorang sibuk dengan VLOG, nampak gayanya, penting ke VLOG ni, ada ke orang nak tengok ? Oklah saya pun dulu pernah buat video-video yang simple, ada yang bercerita, dan ada yang juga saya jamming je. Oklah jom kita tengok serba sedikit kepentingan VLOG ni.


best buat vlog

23/07/2013

Hari ahad lepas, saya dan isteri sempat lagi membuat satu lagi program baru, aktiviti baru yang ramai dah orang suka buat, tapi kitorang je baru je first time dapat merasa, kali ini ialah berbuka dengan pelajar di sekolah maahad tahfiz. Sebenarnya yang ni idea si dina, kawan kawan wife ukhwah blogger, yang anjurkan majlis sebegini. So maknanya malam tu, kami siap solat tarawikh bersama-sama, dan selepas tu pulak ada aktiviti baca yassin dan doa selamat. Kami sampai rumah hampir pukul 12 jugak, hahaha. Oklah jom kita tengok apa yang menarik di sana. 


ustaz rock

22/07/2013

Ramai dok kecoh sekarang ni, ESP Shaklee habis, hahaha, memang laku betul, dalam group facebook kami, semua orang dok tanya, "Hang ada lebih ? Bak mai aku satu " . Satu penangan yang tak boleh belah ialah, Shaklee Independedt Distributor (SID) makin ramai, group JUTAWAN dah makin berkembang, pastu semua orang dah mula kembali merindui Shaklee, lagi lagi hot macam ESP Shaklee. Hahaha, habis habis, silap silap ada yang tak jadi nak kahwin lain, sebab si satu dah mula pekena ESP. Hari ahad yang indah ini, jom kita tengok serba sedikit bagaimana ESP Shaklee boleh kuruskan badan anda !!!


kuruskan badan

21/07/2013

Hoo, sekali lagi, saya cuba korek hasil carian keyword yang masuk dalam blog ni, jumpa lagi, satu keyword yang cukup sempoi, " Collagen Shaklee Memang Best" . Ye betul, memang sungguh best, sampai tak terbuat pun entry pasal collagen shaklee ini. Oklah, apapun pasal collagen powder ni, saya pernah buat campur dengan ESP campur lagi dengan CINCH , memang sedap. Oklah, untuk entry kali ini yang sepatutnya semalam dah kena buat, jom kita tengok apa yang best pasal produk ni.


shaklee collagen powder

19/07/2013

Alhamdulillah, semalam dapat juga berkumpul bersama-sama adik-beradik dan saudara-mara group SUPERMOMS shaklee kami. Seperti biasa, Sarah dan Tarmizi, tuan rumah untuk event kali ini, sudah membuat persiapan dah booking meja semua untuk kami datang berbuka dan merapatkan lagi siraturahim antara kami. Kehadiran big boss MKB dan Hadhatina menyerikan lagi suasana hari ramadan. Makanan pun best, sebelum ni pun kami dah di jemput Sarah dan Tarmizi minggu lepas hari jumaat di Restoran Tempayan ini dan pulang ke Jitra selepas itu. Apapun jom kita layan beberapa gambar best yang dicuri dari koleksi Kamarul MKB.

restoran, tempayan, selamat, datang, shaklee, iftar, ramadan, supermoms
Selamat Datang ke Restoran Tempayan, kata Abang "Mizi"

Restoran Tempayan 

Restoran Tempayan ni takdalah pulak facebook dia, aku tak pasti dia buka tahun berapa. Tapi ni semua gara-gara nasi goreng Sarah yang ajak makan sini, sebab katanya tempat ni best dan diorang boleh makan nasi goreng dengan gembira. Lokasinya, tak susah, korang boleh je google maps, kalau ikut kata Sarah, lokasinya mudah, masuk kiri, jumpa kfc, lepas tu, buat uturn sikit, jumpa, hahaha. Oklah, takpa, nanti korang terus refer blog Sarah, ni aku bagi link kat sini. Cumanya jangan parking bawah pokok yang ada burung. Habis kereta kitorang haritu dah kena taik burung, tak boleh jual langsung.

main, kanak-kanak, ibu, shaklee, supermos, restoran, tempayan,sungai, buloh,
Tempat main kanak kanak, ibu ibu pun seronok riang

Macam-macam Ada

Hahaha, nilah aku kata, sempena ramadan buffet kali ini, memang macam-macam ada, layan, nasi ayam, nasi lauk, kuih-muih, semua ada, cuma ABCD Muthu je takda, hahahha. Apapun , nak order alacarte, atau order pun boleh. Tempat paling menggembirakan kanak-kanak tentulah di playground ni. hahaha, best tuh, Arreessa bergelak gembira bersama kawan-kawan dia, main, main, main. Hooo, best tuh. Kiranya untuk buffet ni, satu kepala RM 32, makan sampai lebam. Aku tak pasti ada resepi istimewa diorang, tapi bebudak ni aku tengok habis semua diorang ngap !!!! Air dia, air kordial grape, layan je, minum sampai kembung !!!

epul, jaguh, fahmi, tempayan, asb4, shaklee, meeting,
Epul Jaguh dan Ustaz Fahmi, orang kuat ASB4

Makan makan bincang bicang

Ternyata yang paling penting kat sini ialah dapat berbincang dan berborak-borak, nak kenal muka -muka, barulah betul networking namanya. Seronok jugak, ini adalah sesi diskusi geng ASB4, orang kuat nya Epul Jaguh dan Fahmi Suhaimi, memang lain dari yang lain, diorang ni anak cucu kerabat Kak Long Azrin, hooo, memang superb, lain macam jadinya. Tauke Celikvitamin dan ShAinaShop pun ada sekali. nampaknya topik hangat kitornag ni tentulah isu Ashraf Muslim yang bercinta kat Thailand senyap-senyap, hahaha.


iftar, supermoms, tempayan, ramadan, makan, sedap, shaklee, business,
Alhamdulillah kenyang semua

Rapatkan Siraturahim

Seperti biasa, terima kasih kepada penganjur Sarah dan Tarmizi, memang best sekali, rajin-rajin lagi kita buat aktiviti lain. Semoga kita semua murah rezeki, menjalinkan ukhwah sesama kita. Thank you mommy Hadha dan Mkb yang belanja makan. Lepas ni apa pulak ye, hooo, nanti kan !!! (korang pun boleh join sekali !!!)




18/07/2013

Tentu sekali keyword ini masuk ke dalam blog aku ? hoo, ini sudah bagus, tentu sekali orang tanya saya, hahaha, takkan dia nak tanya saya pulak, cara saya berjaya. Tapi nak buat macam mana, sekali orang dah tanya nak tak nak saya aka share cara saya berjaya. Berjaya apa ye, hmmm, berjaya dalam hidup rasanya. Oklah, saya nak share sekali lagi, beberapa tips berjaya dari saya. Tentunya anda akan terkejut dan seterusnya mengatakan En Faiz, jadilah mentor saya (hahaha yang ni mode berangan nak jadi Dr Azizan Osman).


cara buat business yang betul

17/07/2013

Ramai orang nak berjaya, tapi, macam biasa, mulut tak sama dengan tindakan, hahaha, biasalah tu. Kita pun kekadang badan rasa malas buat, tapi hati nak jugak. Hoo, sememangnya, macam-macam alasan yang mereka keluarkan, termasuk aku sendiri yang banyak jugak alasan, memang sungguh tak hensem bila bercakap macam tu. Kalau korang tengok orang-orang yang berjaya, biasanya diorang ni memang hati keras batu, main redah je, tak mahu banyak alasan dan banyak berkorban masa , harta , tenaga, dan akhirnya kepuasan dan kenikmatan hidup tu datang kepada diorang. hooo, hebat hebat !!!


bagi alasan

15/07/2013

Ok, sekali lagi, aku telah membuat artikel, yang aku translate terus dari entry mat saleh. Korang pun tahu, semua orang sibuk pasal makan ayam, harga ayam, ayam import dan sebagainya. Jadi, kata menteri tu, kita kena boikot ayam masa mahal ini. Jadi, untuk membantu menteri tu, aku cuba cari artikel pasal ayam ini. hoo, baru aku tahu, ini antara 8 sebab korang tak bagus makan ayam. So korang boleh baca sini, artikel asal dalam bahasa Inggeris di sini. Ok cuba fahamkan, aku pun tak bape comel bab bahasa quenn elizabeth ni. Ok jom kita tengok hasil kerja google translate lagi.


ayam, boikot, tidak,sihat, makan, shaklee, sains
walaupun comel, menteri kata boikot, kita boikot 


  1. Satu hidangan ayam kolestrol nye sebanyak kolesterol daging merah. Telur mengandungi tiga kali ganda kolestrol. Kolesterol dikaitkan dengan arteri tersumbat dan penyakit jantung.
  2. Ayam Panggang-alternatif yang popular untuk goreng-biasanya mengandungi PhIP (2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo [4,5-b] pyridine), yang boleh menyumbang kepada pembentukan beberapa jenis kanser termasuk kanser payudara dan prostat.
  3. Satu amalan industri biasa ialah ayam diberikan arsenik untuk membuat mereka berkembang lebih cepat. Ia adalah sangat toksik kepada manusia dan boleh menyebabkan kanser, demensia, masalah saraf, dan penyakit lain.
  4. HCAs (amina heterocyclic) didapati di dalam daging yang dimasak pada suhu tinggi, termasuk ayam, dan telah dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser.
  5. A Consumer Reports mendapati bahawa 83 peratus daripada ayam dan daging segar yang dibeli di seluruh AS mempunyai tahap Campylobacter salmonella yang tinggi. Campylobacter merupakan punca utama keracunan makanan di Amerika Syarikat. Kat Malaysia, tak pastilak aku.
  6. Tahap E. coli yang dikesan dalam 65 peratus ayam daging, menurut satu kajian USDA. Ini berasal dari pencemaran tahi semasa memproses, membuatkan ayam organik, juga berisiko termasuklah juga ayam biasa yang macam ayam bandar. Menurut Laporan Pengguna, lebih daripada 1 juta rakyat Amerika jatuh sakit setiap tahun akibat daripada ayam yang kurang masak.
  7. Selesema burung mungkin tidak mendapat perhatian media arus perdana, tetapi ia masih satu penyakit yang sangat serius yang disebarkan melalui ayam. Sifat bermutasi penyakit ini bermakna lebih banyak kes-kes pneumonia, kegagalan organ dan kematian mungkin berlaku akibat daripada kehidupan ayam yang hidup kesesakan dan tidak bersih. Keadaan ini menyebabkan penyakit mudah merebak.
  8. Dengan lebih daripada 9 bilion ayam yang disuntik bagi makanan di Amerika Syarikat setiap tahun menyebabkan kesan alam sekitar yang amat teruk. Haiwan yang bertoksik tinggi ini, boleh meresap ke dalam tanah, mencemarkan air, boleh menyebabkan kesukaran bernafas. Ini juga membuatkan bahaya kepada pemakan ayam dan seluruh planet bumi ini kerana toksik dari sisa buangan ayam ini.


So macam mana, sihat tak makan ayam ni ? Hooo, korang fikir-fikirkan dan rajin-rajin buat research, ok ? Ada yang bagus dan ada yang kata tidak, takpa, nanti harga dah murah sikit, baru aku akan buat kenapa korang kena makan ayam pulak. oklah selamat amlam semua !!!


Selamat petang semua, sementara nak tunggu berbuka ni, apa kata kita layan dulu sepam, baca blog gua yang tak berapa nak macho, yang cuba nak melawan blog abang ensem. Hehehe, Apapun, tadi mommy gua mommy Hadhatina cun melecun tu ada share pasal benda ni, jadi gua pun dengan tenang menggunakan google translate, sambil tu, gua ada edit sikit apa yang patut, ok jom kita tengok. Sumber asal ada di sini.

kekurangan, vitamin, fakta, shaklee, sains,
Mineral 


  1. Kekurangan vitamin A, vitamin C, dan magnesium hadir di kalangan 50% daripada rakyat Amerika.

  2. 33% daripada kanak-kanak di bawah umur lima tahun dari negara-negara membangun mempunyai kekurangan vitamin A. Kekurangan ini menyebabkan imuniti rendah dan buta malam.

  3. Dianggarkan 259-500000000 kanak-kanak di dunia menjadi buta setiap tahun akibat kekurangan vitamin A dan separuh daripada mereka mati dalam masa setahun selepas kehilangan penglihatan mereka.

  4. Vitamin D adalah penting dalam pencegahan osteoporosis, kemurungan, kanser prostat, kanser payudara dan penyelidikan menunjukkan bahawa kekurangan vitamin D boleh menyebabkan kencing manis dan obesiti.

  5. Matahari adalah sumber semula jadi vitamin D, bagaimanapun kekurangan vitamin D adalah perkara biasa. Hampir 90% rakyat Amerika  kekurangan vitamin D dan kekurangan itu adalah 70% di kalangan rakyat Amerika tua. 

  6. Terdapat kepercayaan popular bahawa kekurangan vitamin B12 sering dilihat di kalangan vegetarian tetapi ini tidak benar. Namun apa yang anda perlu tahu adalah bahawa tahap rendah vitamin B12 di kalangan vegetarian dengan tahap homocysteine ​​tinggi telah dikaitkan dengan kematian awal akibat penyakit jantung dan penyakit Alzheimer.

  7. Kekurangan vitamin B12 boleh menyebabkan kemandulan atau keguguran yang berulang.

  8. Kekurangan vitamin B6 atau Asid folik semasa mengandung dikaitkan dengan Kecacatan Neural Tube di kalangan bayi yang baru lahir.

  9.  Di Asia, di mana beras putih berkilat (beras gilingan yang mempunyai sekam itu, bran dan germa dibuang) adalah makanan ruji biasa kelas menengah, di mana kekurangan vitamin B1 atau thiamine dapat diperhatikan. Satu keadaan yang dipanggil beriberi adalah endemik yang wujud selama beberapa dekad berjuta-juta dan ramai yang lumpuh akibat penyakit ini.

  10. James Lind, seorang doktor Scotland dari Tentera Laut Diraja Scotland bertanggungjawab bagi penemuan skurvi (kekurangan vitamin C). Ini adalah perkara biasa di kalangan pelayar yang belayar di laut pada abad ke-17. Dia memilih 12 orang dari kapal beliau mengalami skurvi dan membahagikan mereka ke dalam enam pasangan dan memberikan mereka tambahan yang berbeza untuk makanan asas mereka. Golongan yang mendapat dua oren dan lemon pulih dengan luar biasa. Eksperimen ini menghapuskan skurvi sepenuhnya dari Tentera Laut Diraja Scotland

OKlah, sekian sahaja hasil kajian google translate untuk kali ini. Apapun selamat membaca, dan selamat berbuka puasa, marilah kita meriahkan malam ramadan ini dengan amal ibadat. Ok jumpa lagi semua !!!

14/07/2013

Salam Ramadan Al Mubarak semua. Hooo, macam mana lagi ada orang tanya saya, antara Omega Guard dan ESP, hmmm, macam mana ye nak terangkan. OKlah takpa, cara nak terangkan ini pun bukanlah susah sangat. Apa yang penting kat sini, semuanya nak tahu khasiat dan kebaikan 2 produk HOT Shaklee ini. Memang best kalau korang tengok dan cuba sendiri kebaikan 2 produk Shaklee ini. Oklah, Apapun, kita mulakan pengembaraan sekarang !!!


omega, guard, esp,shaklee, hot, products, laku, business,
omega guard dan ESP Shaklee yang terbaik dalam sejarah


Manfaat OMEGA GUARD


Oklah, sebenarnya korang boleh refer entry entry saya sebelum ini tentang Omega Guard, minyak ikan, kenapa perlu makan ikan dan sebagainya. Dan tak lupa juga video yang saya rekod, testimonial adik saya dan husbandnya. Memang cool, korang boleh tengok video tu kat sini. Apapun, kita nak ulang kaji sikit manfaat Omega Guard Shaklee. Ramai dah berpuas hati , antara manfaatnya ialah:

  1. Melindungi Jantung.
  2. Membantu Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung.
  3. Mencegah Penyakit Saluran Darah Dan Strok.
  4. Membantu Tumbesaran & Perkembangan Otak Janin.
  5. Membantu Perkembangan Memori.
  6. Meningkatkan Sistem Imun & Menyihatkan Paru-Paru.
  7. Menentang Kanser.
  8. Memelihara Fungsi-Fungsi Sendi.
  9. Mencegah Insomnia.
  10. Membantu Mengurangkan Tekanan.


Manfaat Energizing Soy Protein (ESP)

Hahaha, yang ni pulak, ramai dah tahu, produk paling HOT kat Shaklee. ESP memang semua benda dia boleh bedal, korang nak kurus, cantik, berpantang, tambah susu, semuanya ESP boleh balun. Itulah ramai gila suka produk ni, sampai satu tahap tu, habis stok ESP satu Malaysia. Hahha. Antara manfaat ESP yang boleh korang nikmati ialah:

  1. Pemberi tenaga segera
  2. Kekal Muda
  3. Kulit berseri dan anjal
  4. Memulihkan Pigmentasi
  5. Mengurangkan paras kolesterol
  6. Mencegah osteoporosis
  7. Mencegah penyakit jantung
  8. Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki
  9. Menjaga rahim dan ovari, kitaran haid
  10. Memperbaiki Memori
  11. "Milk Booster" Untuk Ibu Menyusu
  12. Membantu Menghilangkan "Stretch Mark" Sewaktu Mengandung
  13. Mengurangkan Alahan Ibu Hamil (Morning Sickness)
  14. Membantu Menurunkan Berat Badan
  15. Meningkatkan Kesuburan

Harga Macam Mana ?

Oklah, dari segi harga,Omega Guard RM 136 dan ESP Shaklee RM 150, rasanya tak banyak beza kot, tapi kalau korang contact Ainul Mustafa, tentu dia boleh bagi best harga untuk korang, hahaha. Apapun, gabungan ESP dan Omega ini yang paling best, tak rugi kalau ambil kedua-duanya, memang mengancam. Lagi lagi kalau korang nak turunkan berat badan. Apapun, setelah korang baca entry ini, dan refer kepada link yang aku berikan, apa pendapat korang ? Mana lagi bagus ?

Kebaikan dan manfaat tu, refer internet, ramai gila tulis kot benda ni, hahaha. Ok takpa, kalau nak tahu juga korang klik sini

  1. Kebaikan ESP Shaklee yang melecun
  2. Bestnya omega guard buang lemak
Sebelum ni, korang tentu dah baca cerita pasal Pakcik Kalman yang berjaya membuat satu algoritma matematik yang banyak membantu dunia kejuruteraan sains dan teknologi. Kalman Filter atau Penapis Kalman banyak menolong dari segi algoritma kawalan kepada sistem moden kejuruteraan. Pada dasarnya, Kalman Filter yang kita bincang dulu tu simple je, untuk masalah yang linear sahaja. Macam-mana nak buat kalau masalah itu semakin kompleks, hoo, ok, jom kita tengok lagi penambahbaikan Kalman Filter yang ada.



kalman, filter, algorithm
Kalman Filter Algorithm

Extended Kalman Filter 

Namanya pun kita dah boleh agak dah, hahaha, kiranya extend dari Kalman Filter yang biasa, jadilah dia Extended Kalman Filter (EKF), yang boleh menyelesaikan masalah nonlinear. Kiranya, EKF ini banyak menyelesaikan masalah kejurutereaan kawalan dan juga masalah dalam pemprosesan Isyarat. Caranya sungguh senang, kita cuma perlu tahu pembezaan. Dengan menghampirkan persamaan nonlinear kepada persamaan linear, anda boleh gunakan balik formula asal KF dan dapatlah hasilnya. EKF banyak digunakan, kerana kebolehannya untuk mengagak, estimate nilai yang kita tidak nampak semasa melakukan pengukuran.  Contoh terbaik ialah bagaimana nak kira pecutan jika kita hanya boleh nampak atau ukur pergerakan sesebuah objek ? Biasanya, bila kita sebut pengesanan objek, yang kita nampak cuma trajektori objek tersebut, tapi dengan adanya EKF, kita boleh  tahu dengan lebih mendalam lagi tentang halaju atau pecutan objek tersebut dengan berpandukan kepada persamaan nonlinear bagi trajektori objek tersebut.

Gaussian Sum Filter 

Secara biasanya, masalah kejuruteraan banyak dikaitkan dengan Gaussian Noise, hmm, dalam statistik, gaussian adalah satu taburan yang seperti bell curve, banyak orang guna taburan ini untuk buat score, KPI, dan sebagainya. Kiranya gaussian ni memang berguna dalam banyak bidang, termasuklah dalam Kalman Filter ini. Masalah yang biasa kita gunakan ialah masalah nonlinear, dan menganggap sistem di ganggu dengan  gaussian noise. Bagaimana pula untuk mengatasi masalah noise yang bukan gaussian ? Hoo, mengikut pengiraan, gaussian noise lebih mudah untuk diselesaikan dengan formula matematik yang boleh diterbitkan, tidak pula seperti masalah nongaussian noise ini. Masalah begini boleh diatasi dengan menghampirkan nongaussian noise dengan beberapa jumlah taburan gaussian  yang ada. Hmm, nampaknya macam sukar nak faham. Senang cerita, satu nongaussian noise mungkin boleh diwakili oleh beberapa Gaussian noise yang berlainan. Hmm , boleh faham tak ? Oklah, sambung lagi. Menggunakan EKF, masalah umum sesuatu sistem yang nonlinear dan nongaussian noise boleh diselesaikan dengan menggunakan Gaussian Sum Filter (GSF). Kiranya, kita macam ada banyak EKF yang dijumlahkan untuk estimate nilai sebenar sesebuah model atau isyarat. (aku baca pun macam tak paham).


Particle Filter

Pakcik Gordon, pada tahun 1993, dapat membuat satu algoritma yang diberi nama Particle Filter, hoo, apa ke benda particle ni. Kiranya, secara statistik, kalau kita nak kira purata, atau nilai anggaran, kita kena buat pengkamiran yang kompleks, dan memang akan menjadi masalah pada sistem komputer kita. Secara bijaknya, penyelesaian kepada masalah yang nonlinear dan nongaussian ini dapat di selesaikan dengan menggunakan konsep Sampling, atau sample. Jikalau kita gunakan sample untuk memudahkan sesuatu analisa, samalah juga dengan Particle Filter ini. Pakcik Gordon hanya perlukan sample bagi masalah sebenar taburan sesuatu persamaan, dan gunakan sample tersebut untuk mengagak atau estimate nilai sebenar sesebuah sistem. Hooo, jadi benda ini sebenarnya dikatakan sebagai mengira secara simulasi , yang di panggil Monte Carlo dalam bidang matematik. Tapi Particle Filter ini juga dikenali sebagai Sequential Monte Carlo, dimana setiap bacaan baru, kita akan buat sampling semula yang betul-betul mewakili masalah sebenar sesebuah model atau sistem. hooo, power power.

Unscented Kalman Filter

Masalah pakcik Gordon di atas ialah, sampling dibuat secara rambang, atau random, hmm, yang tak bagusnya, sampling secara rambang ni boleh memberikan jawapan yang tidak tepat, kalau pensampelan itu bagus, mungkin boleh dapat jawapan yang bagus, tapi kalau tak tepat, jawabnya kelautlah sistem kita. Jadi pakcik Julier, telah membuat satu teknik baru yang di panggil Unscented Transform (UT). Hooo, apa ini ?Kiranya benda ini ialah dipanggil pensampelan secara sistematik, tidak rambang. UT ini ialah kita tukar dari masalah nonlinear kepada satu domain lain yang mudah dikira. Secara senang je, jika EKF hanya menukar persamaan nonlinear kepada linear, UKF pulak melihat dari segi taburan, dengan memilih sampel yang bagus secara sistematik, nilai sebenar sesebuah sistem dapat dianggarkan dengan mudah, sambil diikuti pula dengan formula Kalman Filter yang asal. UKF ternyata lebih baik dari EKF, kira kita tak perlu tahu pembezaan, tapi UKF ini banyak kerja sikit, kita kena tahu berapa banyak Sampel yang perlu diambil untuk mendapatkan pengiraan yang bagus. 

unscented, kalman, filter, shaklee, sains,
Perbandingan Sampel sebenar, EKF dan UT.

Di Mana Saya Sekarang ?

Hahaha, boleh dikatakan, saya masih tidak berjaya untuk menerbitkan lagi jurnal Q1, hari tu dah kena reject, susah jugaklah nanti nak jawab dengan bright spark universiti malaya. hahaha. Apapun, saya nak share dengan anda , sebagai pengubat kepada tidak dapat diterima oleh jurnal antarabangsa. Kena usaha lagi. Mungkin ada diluar sana yang dapat membantu, saya sudi belajar dengan anda. Sekian sahaja, terima kasih. jumpa lagi dalam luahan PHD saya selepas ini.





Haiya, ini posting sudah lama aku mahu buat, tapi rasanya, hari ini baru nak tengok balik draft post yang aku nak karang ni. Sepatutnya aku nak buat pasal 10 pemain pertahanan terbaik Malaysia, tapi nampaknya aku ni memang tahu player Selangor je jadi aku nak ceritalah sikit apa yang aku tahu masa aku tengok bola dulu. Hahaha, pasang surut pasukan bola sepak Selangor memang sukar diduga. Jadi kesetiaan aku nak follow bolasepak Selangor pun ada pasang surut. Tapi time menang jelah, time kalah, susah gila. Apapun aku sempat jugak melalui zaman 95-97, zaman paling gemilang Selangor masa Aini Taibjadi manager. Oklah jom tengok cerita aku ni.


goal keeper selangor

11/07/2013

Nak masuk 2 hari berpuasa, badan masih tak biasa lagi, adui, tapi haritu dah berangan nak diet, diet, diet, hoo, nampaknya, semua orang pasti nak diet dengan best bila berpuasa. Soalannya, boleh ke berat badan turun masa berpuasa ? Jawabnya , memang pun turun, tapi kenalah jaga-jaga sikit, sebab ada benda yang kekadang kita terlepas pantang. Jom kita tengok sikit apa yang menarik tentang diet ini. 


bila diet ni jadi susah sampai malas nak buat dah

10/07/2013

Alhamdulillah, kita dah berjumpa di Ramadan, bulan rahmat, bulan untuk manusia, beribadat , nak masuk balik, training iman dan jiwa. Hoo, memang best. Saya telah melalui beberapa peringkat sales, jatuh dan bangun. Selain kita belajar ilmu marketing , FB, SEO , ianya tidak cukup untuk membuahkan hasil. Allah juga sebagai pembuka rezeki, pembuka hati customer. Saya dulu rasa tak yakin, tapi sejak bulan lepas, saya amalkan 4 amalan yang simple ni, sebab yang saya rasa semua orang mampu untuk lakukan, tapi impaknya pada sales, pada kerjaya, pada apa yang kita inginkan, akan tercapai dan murah rezeki.



 murah rezeki

08/07/2013

Salam sejahtera semua, penat kami jalan-jalan kat kuching haritu memang best, penat gila mencari tempat tu tempat ni, habis semua. Hujan lebat pula semasa kami nak cari ikan masin dan kek lapis. Sabtu pulak dengan ada BBQ dan rakaman hari raya di rumah Master Hadhatina MKB. Ahad pulak ada jamuan Hi-Tea group Jutawan MamaFaiz. Hoooo, jadi bila nak update blog ni, masanya sudah tiba, selepas selesai sudah bangun pukul 4 setengah. Oklah, tajuk kali ini ialah cara mudah macam mana nak jadi ahli Shaklee.

jadi,ahli,shaklee, macam, mana,business, duit, income, online, suri,rumah,
Jadi Ahli Shaklee Sekarang

1) Cari Cawangan Shaklee yang berdekatan

Untuk membuat pendaftaran, bolehlah anda pergi ke cawagan-cawangan yang berdekatan dengan anda. Kalau kat Shah Alam ni jawabnya ramai suka pergi HQ Shaklee di Empire Subang sana. Tak pun, warga lembah klang ni suka pergi cawangan Wangsa Maju, hooo, ramai juga rakan-rakan yang suka singgah di sana. Oklah, tapi tak susah pun, cawangan Shaklee ada di negeri Pulau Pinang, Johor, Kelantan, dan Sabah. Jadi korang boleh refer alamat tu di sini. Kalau susah sangat, jauh sangat, call je Ainul 013-3612717, nanti Ainul tolong daftarkan untuk korang.

2) Beli borang Ahli dan daftar nama korang

Selepas tu, bolehlah korang beli je borang nak jadi ahli di kaunter, dan terus sahaja isi borang tersebut dengan bantuan pekerja di sana. Macam mana nak isi borang tu tak susah, ikut je step by step, lepas itu di ruangan upline sponsoring di bawah, letak sahaja detail nama ini.

Nama upline : Ainul Fadzilah Mohd Mustafa
ID :866453
NO Hp: 013-3612717

3) SMS kami

Selepas  mendaftar anda perlu sms kepada kami, tak nak sms pun takpa, tapi memang best nya anda dah berjaya jadi ahli Shaklee, sama ada nak makan sendiri, ataupun nak buat business, nak cari downline yang cun-cun, nak tolong mak janda, semuanya terpulang kepada anda. Tapi tak nyesal join, selain dok nak cari duit, kita boleh buat aktiviti seperti memancing, BBQ, dan sebagainya. Paling best ialah makan-makan dengan family RMC, hahaha.SERONOK HOO, RUGI KALAU TAK JOIN !!!



05/07/2013

Salam dari Kuching Sarawak. Saya faiz, tauke kedai blog ni. Lama dah tak buat tulisan yang best untuk di baca. Oklah, hari ini lagi, entry ringkas-ringkas sahaja. Oklah, saya nak cerita sikit pasal buang lemak ini. Hmm, kalau nak bagus, pergilah senaman. Ye betul, anda perlulah aktif untuk buang lemak sana-sini. Jadi, bila lemak dah terbuang, barulah cun melecun ala rozita che wan. Tapi, Shaklee juga boleh membantu anda untuk membuang lemak. Ok, jom kita tengok beberapa kaedah yang penting dalam Shaklee untuk membuang lemak. 


buang ,lemak, shaklee, lecithin,alfalfa,omega guard, gla, herblax,cinch,esp,
Buang lemak 

Kaedah 1 - Bina Otot

Seperti biasa, kaedah yang paling bagus, ialah dengan membina Otot. Yebetul, bila nak berpuasa ni, Otot adalah elemen penting untuk pembakaran lemak yang bagus. Meningkatkan metabolisme otot membantu untuk membakar lemak yang  ada. Diet yang gagal adalah bila jisim otot yang menurun bukannya lemak. Walaupun kita rasa macam dah ringan, tapi kena hakikatnya, jisim otot yang menurun, tapi lemak masih ada lagi.Produk Shaklee yang membantu untuk mengekalkan otot yang sihat ialah Cinch Shake dan ESP.

Kaedah 2 - Detox

Seperti biasa, kaedah yang popular untuk membuang lemak ialah dengan detox toxin keluar. Biasalah, toxin ni antaranya juga ialah lemak-lemak yang kotor dan jahat. Jadi nak kena buang dengan detox keluar, supaya badan kita sihat dan cergas. Pagi-pagi bagus kalau dah detox keluar, pergi tandas. Jadi, badan akan rasa sihat, dan boleh mengurangkan rasa selsema waktu pagi. Produk Shaklee untuk detox  yang bagus ialah Herb-lax dan Alfalfa.

Kaedah 3 - Lemak Baik

Orang jawa kata, nak buang benda negatif ini, kenalah rajin buat amalan yang positif dan akhlak yang baik-baik, lama-lama tuh, sifat negatif tu boleh lama-lama keluar.  Begitu juga badan kita ni, ada kolestrol baik, ada lemak baik. Bukannya kita dengar  lemak tu, terus kata menyampah sungguh. Tapi dalam kajian yang dibuat, pengambilan lemak baik dapat membantu untuk membakar lemak-lemak jahat seperti lemak trans (bukan trans nasional) . Produk Shaklee yang berkaitan ialah Omega Guard, GLA, dan Lecihtin.


JOM AKTIF

Apapun produk, kena senaman bro, jangan lupa, Aktif, buat aktiviti yang menyihatkan dan cergaskan badan. Hoo kalau rajin tu, singgah singgah Gym yang berdekatan, buat otot sikit, barulah power hahaha. Oklah, jom solat subuh semua, dah masuk waktu.



Berminat Mendapatkan Produk Shaklee ?
HUBUNGI Ainul 013-3612717 !!!!
Harga bEst ?

03/07/2013

Salam sejahtera sekali lagi, lagi cerita pasal Cinch Shake yang best lagi menyegarkan. Biasalah sekarang ni, nak bulan ramadan al mubarak, semua orang nak cari juadah berbuka, tak kurang juga yang nak bersahur cara cepat punya. Alhamdulillah, tahun lepas, saya sudah layan sama itu Cinch, memang best, kawal selera makan, berat turun, dan sebagainya. Oklah, kali ini punya post, saya mahu cerita-cerita kepada anda komen pengguna pasal Cinch ni, hooo, jom kita tengok beberapa rangkuman yang saya dapat ini.

set, kurus, shaklee, cinch, shake, alfalfa, herb-lax, lecithin
Set kurus shaklee terbaik

"Alhamdulillah berat turun 2kg dalam masa seminggu. Makan nasi macam biasa cuma rasa kenyang je lepas ambil Cinch Shakes." Puan Sue, Terengganu
"baru 2 bulan ambik herb-lax + lecithin + cinch shake... dari baju saiz 50 dh bole pakai saiz 46 arini.... ni yg Ig semangat nk teruskn ni... Alhamdulillah ." Haidawati Abu Hasid 

Sebenarnya banyak lagi, kalau nak taip satu satu penat jugak tuh, takpa boleh refer kat page awek saya Diet Diet Sihat sana. Hahhaha, memang best woo, sana macam macam ada, tips ada, free gift ada, nak buat duit pun boleh, lawak antarabangsa dan sebagainya. Jadi Memang Best Cinch Shake Shaklee ini. Kalau nak lagi best, boleh juga ambil sekali dengan produk shaklee yang lain.

  1. Lecithin - yang ni untuk bakar lemak, sedut lemak tu
  2. Alfalfa - lebih kepada mengawal selera makan, boleh juga untuk detox
  3. Herb-lax - yang detox waktu malam, memang rasa ringan sikit badan.

Berminat ? Harga Best ?
HUBUNGI AINUL 013-3612717



Selamat pagi semua, pukul berapa dah ni aku terbangun, semata-mata nak siapkan post hari ini, semoga adalah rezeki sikit-skit, mana tahu tak kan. Alhamdulillah, nanti kita nak singgah Ramadan, banyak pahala kat sana, tapi kalau singgah bazaar Ramadan, tu cerita lain pulak. Hahhaa, tapi bila nak sebut bulan Ramadan ni, ada orang kita business dia tak jalan. Tapi, banyak-banyak business pun, Ramadan sebenarnya lah lubuk rezeki, bukan sahaja pahala, malah, rezeki dari bentuk duit pun mencurah-curah. Nak tunjukkan Allah sayangkan hambaNya. Oklah, sempena nak menjawab persoalan keyword yang muncul di blog nuffnang saya, jom kita tengok cara-cara nak berjaya dalam business, hmmm, ramai dah tahu kot, tapi saya nak ulas sikit tips dari wikihow ni, sambil tu tambah-tambah sikit apa yang perlu.

berjaya,dalam, business,success, shaklee, mlm, sales, gla, complex,
Berjaya dalam Business

1) Analisis

Apapun, sebelum nak berjaya dalam business ni, kita tengok dulu apa yang kita nak jual. Kita buat analisis harga pasaran, siapa customer dan sebagainya. So, bila kita tahu, barulah kita dapat idea macam -mana nak jual produk kita kepada pelanggan kita. So analisis juga kena selalu update. Sekarang ni pun pembeli banyak kat facebook, blog ke, dan sebagainya.

2) Penyelesaian

Salah satu elemen utama untuk berjaya ialah penyelesaian. Hmm, bila kita kenal pasti masalah yang kita hadapi, kita kena fikirkan penyelesaian, dan bukannya mengeluh je tak tentu pasal. Hahaha, katalah malas update blog, senang je, cari masa buat jadual update blog. Tak da akaun facebook, buka je akaun facebook. Takda kawan, senang je, add je kawan kat facebook tu. Tak reti SEO, belajar jelah dengan saya , hehehe, so penyelesaian tu takdalah susah sangat. Bak kata otai, just do it.

3) Proses

Proses nak berjaya ni, senang cerita, Tiada Jalan Pintas, NO SHORTCUT. Kita kena lalui semua pahit manis dalam nak berjaya dalam business ni. Contohlah kakak ipar saya Aida Fazlin yang sekarang ni tengah hot keluar Astro Awani, buat baju menyusu dengan  MUMSLUV, hooo, penat woo nak follow awek saya tuh dengan kakak dia, pergi sana sini, anak menangis, design tak betul. Benda ini adalah Proses kepada kejayaan yang akan kita kecapi nanti. Tak boleh elak, kena lalui jalan ini.

4) Objektif

Kita kena pastikan Objektif kita jelas. Kena tengoklah apa yang kita nak dalam business ini. Cara paling mudah ialah kena set objektif atau matlamat yang realistik, tapi tak salah pun nak target lebih tinggi, supaya kita kerja lebih kuat. Objektif mudah saya, contoh saya nak jual GLA shaklee 150 botol bulan julai ini. Kan senang ? Objektif saya mudah, dan senang faham. Bila dah nampak, barulah senang juga nak canang idea pemasaran nak jual produk kita.

5) Kerja berpasukan

Yang ni macam lain sikit, apapun, jangan buat kerja sorang. Kalau dalam Shaklee ini. saya dan awek saya buat sama sama, kita tolong menolong mana yang boleh. Tak susah pun, setiap masalah tentu ada penyelesaiannya. Kekadang rasa malas, kita sama-sama bangun kembali. Ada yang kita tahu, kita ajarkan. Sama-sama belajar. 

6) Visi

Apapun, Visi ini ialah apa yang kita nak jadi suatu hari nanti. Kita kena buat VISION BOARD kita, buatlah, rancang. Cara mudah, kita kena gambarkan, apa yang kita nak jadi dalam 5 tahun, 10 tahun, 20 tahun dan sebagainya. Contohlah, saya dalam 5 tahun ini, akan berjaya membeli rumah semi-D hasil usaha business saya. Hhahaha, benda ini penting, ianya pelan jangka masa panjang. Kalau kita boleh lihat diri kita di masa akan datang, insyaallah kita boleh berjaya.


7) Jualan

Apapun, setiap business tu, pencapaian diukur dengan JUALAN, kalau takda sales, hmm, tu bukanlah satu kejayaan, itu satu kegagalan. Tapi, kalau tiada jualan, itu bukan bermakna kita tak berjaya, itu sebab kita kena belajar,belajar dan belajar macam mana nak tingkatkan jualan ini. Statistik Jualan kita pun amat penting, supaya kita tahu macam mana prestasi kita sekarang, boleh kita buat macam itu, apa yang berlaku di sebalik itu sangat penting. 


Proses KITARAN

Hahhaha, apapun, 7 langkah di atas bukannya sekali je buat, ianya satu proses kitaran yang kita kena lalui, dan buat berulang kali, supaya hasilnya lebih memberangsangkan. Apapun, rajin-rajinlah kita berdoa dan meningkatkan amal ibadat, rajin bersedakah, dan zakat. Insyaallah kita boleh berjaya dalam business yang kita ceburi dan minati. Alhamdulillah, saya dan isteri dah nampak jalan, rezeki tetap ada.