Blog Orang Selangor

31/12/2013




Tazkirah..
Jika tiada rezeki anak,
mungkin diberikan rezeki mertua yang baik.
Maka kita lebih bahagia dari mendapat anak
yang liar.
----------------------
Jika tiada rezeki wang ringgit,
mungkin diberikan rezeki kesihatan.
Maka kita lebih bahagia dari kerisauan menjaga
harta dunia.
--------------------------
Jika tiada rezeki kereta mewah,
mungkin diberikan rezeki kenderaan yang jarang
menimbulkan masalah.
Maka kita lebih bahagia dari membayar
kerosakan yang mahal.
-----------------------
Jika tiada rezeki rumah yang besar,
mungkin diberikan rezeki makanan yang tidak
pernah putus.
Maka kita lebih bahagia dari si gelandangan.
-----------------
Jika tiada rezeki pasangan yang cantik,
mungkin diberikan rezeki pasangan yang baik
dan pandai menguruskan rumahtangga.
Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman
dan terjaga segala.
-------------------
Jika tiada rezeki jodoh,
mungkin diberikan rezeki umur ibu bapa yang
panjang.
Maka kita lebih bahagia dapat berbakti
sepenuhnya pada orang tua.
---------------------
Jika tiada rezeki hari ini, mungkin ada rezeki
yang lebih baik pada esok hari.
Maka kita lebih bahagia kerana rezeki yang tidak
dijangka.
------------
Bersabar. Bersyukur. Berusaha. Berdoa.
Bertawakal.
Hanya Dia, Allah Yang Maha Adil
Pinjam 1 minit, baca ayat ni 




"Hasbi Rabbi Jalallah..
Maafi Qalbi Ghairullah..
Nur Muhammad Salallah..




Laa ilaa ha ilallah 3x
Muhammadur Rasullullah"



 sebarkan kepada kawan & saudara mara.. Awak Akan Membuat Beribu , Malah Berjuta-Juta Org Berselawat Ke Atas Nabi Muhammad S.A.W 


Alhamdulillah, tahun 2013 akan menutup tirainya. Tak sangka, dalam tahun ni banyak yang terjadi pada saya, ianya macam magik, yang kadang kadang kita tak percaya, tapi kalau kita yakin, ianya seperti menjemput kita datang untuk berjaya. Dalam tahun ni juga pada 24 ogos 2013, tak sangka pulak, kami dari Ainul Mustafa HD, dan rakan rakan SUPERMOM yang lain, berjaya menyiapkan VLOG khas untuk mommy dan deddy, Master Hadhatina dan Master Kamarul sempena Master Celebration mereka. Alhamdulillah, tak sangka, semasa melihat video yang mereka buat untuk uplin mereka , Master Shareeza dan Master Lyna, kami melihat, mereka pun perlu diberikan penghormatan, dan kami adik beradik SUPERMOM mengambil inisiatif untuk membuat video dan menjayakan program kejutan untuk Mommy dan Deddy. Oklah, jom baca review saya dibawah, siap dengan playlist lengkap. Tak sangka , kira kira ada 10 video yang kami buat, ada panjang, ada pendek, sempena Master Celebration. Boleh tengok link playlist di sini  http://www.youtube.com/playlist?list=PLPVP4cdZLvKicZ9fb5T_QCm-gQubuaGwL


interview,victor,lim,shaklee,malaysia,business,
Interview Victor Lim, Bos Shaklee Malaysia

1) Terjah Master Kamarul

Ucapan khas, sebenarnya masa tu just nak ambil barang untuk rakaman esok, sebenarnya pun itu hanya video praktis, saja nak berlatih interview , tapi dah jadinya, MKB pun cakap clear, dan Ainul pun ada buat ucapan khas, jadinya, saya terus edit dan jadikan video teaser sebelum bermulanya Master Celebration. Memang sempoi gila, hahaha, apapun siap video pertama, sambil pakai kain tuh !!!

2) Video Sahabat

Satu video khas dari adik beradik SUPERMOM , kejutan dan hadiah untuk mereka. Alhamdulillah, sebenarnya banyak kisah yang tak boleh dilupakan masa buat video ni. Kitorang masa tuh, siap dah planning, oklah hari ahad ni, semua berkumpul kat rumah kitorang, so Nurul ditugaskan bawak software dan sebagainya. Masa tu kitorang boleh pulak ikut mommy dan deddy beraya kat Melaka. So sebabnya malam tuh dan planning, jadi malam tu jugak kitorang balik ke Shah Alam. Tapi jadi haru biru pulak, sebab Nurul dan Akmal tinggal kereta dalam Masjid, malam tu kami sampai, pintu Masjid kat Bangi dah tutup, tak boleh nak balik, badan semua dah penat, tapi time tu kami tidur hotel jap, sebab nak temankan Akmal dan Nurul. Pastu pulak masa tuh, ATM sume tutup duit takda, kitorang pakat pakat korek duit sampul raya, aduih, emmang gile lah. Hahha, so hari ahad tu balik shah alam, dan siapkan video ni. Tapi itu pun tak jadi, last last, buat punya buat, masa pergi rumah mommy, curi sikit video yang MKB buat, dan last last jadilah lagu Sahabat, video yang dimainkan ketika Master Celebration mommy. Hooo, memang satu kenangan betul, dan ramai suka video ni !!!

3) First Draft Video Kejutan

Biasalah, sebelum video sahabat tuh, ada juga video first draft, saya ambil lagu tema My Boss My Hero, Sorofune tuh. Tapi macam biasalah, ramai yang kata tak faham dan sebagainya, ada yang enjoy dan ada yang kata tak menusuk kalbu. So inilah video klip pertama saya, saya belajar cari template SONY VEGAS pro dan buatkan, dan letak gambar mommy dan deddy. Hahah, macam biasalah, first video ni kurang kemas. Lepas dah dapat komen dari semua adik beradi SUPERMOM, akhirnya, tukar lagu sahabat, hoo, tak sangka, bila guna template, lama bebenor nak render, sampai ada satu template tuh, lambat gile, berjam jam. Adui, takpa, lepas ni kena pakai komputer canggih. Hahhaha.

4) Master Azmie Kassim Bersilat

Satu adegan yang sebenarnya yang dapat direkod semasa Master Azmie sedang menerangkan sesuatu pada Aizad dan Shag, ahhaha, tak sangka pulak, seronok dialog diorang dan video tu disedari oleh abg long miri. So jadinya, aku terus bikin video. Tak sangka pulak, masa kitorang buat lagu ni, aku terinspirasi oleh lagu R Azmi, memang banyaknya lagu dalam video ni aku cedok lagu R Azmi, sebab lagu tu penuh ceria dan enjoy, sesuai dengan setiap adegan dalam video ni. 

5) Ucapan Khas ASB

Satu ucapan khas, dari team ASB, yang diketuai oleh Fahmy, Epul Jaguh dan Daud, ahahha, tak sangka mreka tu berkumpul dan aku sempat minta diorang ucapkan beberapa patah perkataan untuk MKB dan Mommy. Macam biasa , sebab tema ASB, lagu tema mereka tuh, aku kasi letak lagu Madu 3, ahhaha, memang kena dengan group ASB ni, hoooo yeas !!!

6) Ucapan Khas Mama Ainul untuk RMC

Hahhaha, majlis tu juga dihadiri oleh beberapa keluarga Rumah Mesra Ceria, yehaaa, video tu ada Najihah Razali dan Lin Alin. hoo, oklah, satu video khas untuk family RMC, supaya mereka pun boleh ada Master Celebration mereka.  Bersemangat betul, yang lain pun mungkin malu-malu kinabalu

7) Master Celebration Hadhatina dan Kamarul

Yehhaaa, inilah video rasmi nya, aku pilih jugak lagu Faizal Tahir tu, memang dah jadi antem untuk lagu lagu semangat banyak kumpulan MLM lain. So kali ini aku dah buat kasi lain, aku just ambil video minus one sahaja, so nampak lain sikit. Video ni sebenarnya kalau tak cut, boleh jadi panjang, so aku ambil beberapa ucapan dan kata-kata penting . Tapi mommy dan deddy pun dah siapkan ucapan penuh mereka, termasuk Master Haji Roslan. So kali ini pun, aku hanya siarkan interview Master sahaja, master haji roslan, master lyna dan zainul dan ucapan khas Maste Farah Wahida dan Master Yusry yang sempat melarikan diri. ahhahah. Apapun , aku tak guna teknik yang sama dengan MKB, aku biarkan ucapan mereka tanpa menyelitkan video lain macam yang MKB buat. So nampaklah muka mereka semasa mereka memberi ucapan. HHOHOO YES !!!

8) The Making of MASCEL

Hahhaa, tak sangka, masa bikin mascel haritu, boleh pulak aku datang awal dan buat preparation. Dan beberapa video yang kitorang praktis kat rumah MKB haritu, ada yang tak jadi, dan aku buatkan video the making, dan sempat ambil ucapan khas aizad, shaggy dan yang lain lain. Ada satu video khas untuk test camera RODE aku , dulu aku beli, saje nak try kat kamera NIKON D3100 aku, lah rupanya camera nikon aku tu tak support external mic, aiyoo rugi je, tapi lepas tuh, tara, wife hadiahkan D7100, oklah naik pangkat, boleh bikin lagi best lepas ni. Nasib baik D7000 mkb boleh support RODE mic ni. Banyak membantu dan menguatkan lagi Audio nak memudahkan suara untuk interview mereka mereka ni,

9) Lyna NOH aka Kakak Cantik

Hahah kakak cantik ni diperkenalkan untuk menghidupkan lagi suasana kemeriahan video mascel kami ni. hahah, pengenalan yang terbaik, itulah dengan background lagu malam sunat lagu kelantan, menghidupkan lagu semangat BUDU dan jiwa kelantan Lyna NOH. yehaa, satu teaser lagi khas untuk menonton AMHD, hooo, ingatlah kata kata Lyna NOH dalam video ni, CANTIK TAK KAK TON ?

10) Terjah CINTA !!!

Video terakhir yang saya siapkan, sempena idea wife saya yang nak bikin macam MELODI terjah, habis semua ahli ahli SUPERMOM kami terjah, dan ada yang malu dan yang selamba sahaja, paling best kami dapat korek rahsia playboy MKB yang dibongkar oleh Abg Long dan juga pengenalan pertama Lyna dan Hadhatina semasa mereka mula mula berjumpa. Satu memori yang diabadikan oleh Lyna NOH sendiri, bagaimana mereka mula mengenali Hadhatina. hahaha, video ni berakhir di sini, dengan lagu pilihan pun ambil lagu R Azmi, sungguh cachy dan sesuai dengan jiwa aku kot. Video ni memang kejutan terakhir untuk MKB dan Mommy !!!



master,hadhatina,kamarul,yoursupermom,HD,business,shaklee,
Master Hadhatina dan Kamarul

MASCEL Akan DATANG

Akhirnya kami dari SUPERMOM terutama khas dari kami Faiz dan Ainul dengan ikhlasnya menghadiahkan 10 episod video ni kepada mommy dan daddy yang banyak menjaga kami, belanja kami makan sedap, dan mendidik kami menjadi leader yang hebat, sampai dapat naik cruise putrajaya. Alhamdulillah, banyak benda yang kami rasa mustahil, akhirnya dapat kami lakukan bersama, so video MASCEL hanyalah hadiah yang mampu kami berikan dapa mommy dan daddy sepanjang tahun 2013 . 




29/12/2013

Salam sejahtera semua, apa khabar ? Buat anda yang setia membaca blog saya yang tak berapa nak cun ni, jomlah petang ni saya nak share tentang bubur jagung ni. Sebenarny bubur jagung ni di minta oleh wife saya , so Abah tolong buatkan, hoo, cara nak buatnya, maybe ada kat internet. Tapi bubur jagung abah ni memang special, setiap yang buat tuh ada cerita di sebaliknya. So jom tengok apa yang best pasal bubur jagung ni, oklah kita start dulu dengan cerita pasal jagung.


bubur jagung sedap best

Entry pagi pagi ini ialah sarapan yang berat dengan lemak, iaitu nasi lemak yang di makan kat kedai Nasi Lemak Pak Ayub . Lokasi nya betul betul dalam pasar seksyen 6 Shah Alam. Antara menjadi faveret pengunjung pwnduduk shah alam, baik yang kat pasar dan baik juga yang nak sarapan sahaja . Oklah  jom tgk sikit apa yang best.


nasi lemak pasar seksyen 6 shah alam sedap kaw kaw selepas membeli barang di pasar

28/12/2013

Alhamdulillah, dalam minggu, dapat juga menyiapkan beberapa blog , dan juga mengubah beberapa blog yang ada . Oklah sambutan dari family Rumah Mesra Ceria amat menggalakkan. Hooo, sebenarnya pun pening kepala jugak nak siapkan blog diorang. Ada yang ada blog, tapi nak tukar template, dan ada juga yang memang takda blog langsung, so memang pilih template yang comel dan start dari zero. hoo yang tu memang copy paste entry dulu. Sambil tu juga nak selit jugaklah link baru blog gua yang tetiba ada problem, sebab tak leh nak renew domain tuh, aduish geram sungguh !!!!


blog shaklee

Datin Seri Aishah

Oklah, yang ni saya dan wife datang ke rumah Datin untuk bikin kelas blog, masa tu ambil masa jugaklah nak cari template yang sesuai dengan jiwa kak Aishah anak kami ini. Sambil tu jugak, anaknya kak nor , datang sekali bikin blog, dan terpaksalah curi sikit template yang ada sebelum ni, tapi oklah, nampaknya simple dan menarik. Yang kak Aishah punya template ni memang macam saya punya, tapi jenis lain. Saya suka template pakcik johny ni sebab kemas , sempoi, dan kalau view kat mobile, lagi cun, so kak Aishah kata bolehlah ambil template ni, tapi ada ruang untuk bagi lebih anggun dan menawan.

My Life and Shaklee

Nilah dia blog kak Nor Azila anak Shaklee kak Aishah. oklah, memula tuh tiru blog Azmira anak saya. last sekali nasib baik jumpa blog yang lebih kurang sama dengan Azmira. Hoo memang floral pattern warna ungu ni memang menawan, Saya setup baling blog kak Azila. So lepas ni kak nor kenalah rajin dan bagi cantik sikit blog tuh. Rajin rajin promote kat kawan mawan, sedara mara, dan paling penting, promote kat ornag yang tak kenal, biar mereka senang nak melekat dengan blog kak Nor !!!

Norazmira Md Noh

Ok ni sebenarnya anak murid aku masa aku jadi tutor kat UM, lepas sama sama jadi staff, last last aku keluar UM, dia pun macam seronok nak join Shaklee. oklah, first bonus pun dah boleh grab 3 angka. Memang superb, dan aku nak dia bersemangat, so aku cuba try bikin blog baru, supaya Azmira kena update blog dan promote blog dia kaw kaw punya. Jangan malas pulak, kalau tak blog kena tarik balik, hehehe. Apapun selamat maju jaya Azmira !!!

Bila Aku Berbicara

Setelah mendapat tahu yang aku boleh tukar template dan sebagainya, ni aku punya piut, si Suriati ni pun nak join sekaki nak tukar blognya menjadi cantik rupawan. So dia pilih sendiri template yang dia suka, dan kerja aku senang, aku kasi tapau semua template lama dia dan gantikan dengan yang baru. Nampak lebih minimalis dan kemas, kalau dia boleh design header tentu lebih menarik. Hooo, apapun selamat berjaya kepada Suriati, rajin rajin prmo blog anda, belajar pasal SEO !!!

Blog Orang Selangor

Hahhaha, ini lagi best nak menyampuk. Oklah, sebenarnya blog aku ni pun ada masalah jugak. bukan masalah besar pun, tapi tetiba tak leh renew domain lama faiz saaid .com, adui sungguh kecewa sebab akan kehilangan SEO dan trafik , nampaknya dengan link baru yang percuma ini, kena kerja keras lagi untuk tari balik SEO melekat dengan blog aku yang sepower kumpulan grunge dari Sarawak. Hoo, ok takpa, blog orang Selangor akan tetap hidup dan terus diperjuangankan . hooooo YES !!!!

Ainul Mustafa

hooo, rupanya ada satu lagi tinggal. Blog wife aku, ayng aku buat sampai tak tidor, sampai demam aku edit buang itu ini yang tak penting, so jadilah blog wife aku yang simple dimple, kena dengan bendara tema PERAK, biasalah orang Gerik Perak. Hooo, lepas ni bolehlah wife aku update blog, biasalah sekarang tengah mabuk pregnant anak kedua, jadi biasanya dah tak larat sangat. Oklah, ni pun boleh bikin lagi cun lagi !!!

27/12/2013

Salam jumaat semua. Hari ini, masuk lagi ke bengkel makmal nuffnang, yang mana aku suka dengan keyword yang betul betul masuk dalam projek blog aku ini. Aku dapat rasakan, nuffnang memang bagi kaw kaw yang terbaik untuk kita hayati dan amati apa yang orang nak baca dalam blog kita. Oklah, buat hari ini, aku saja nak buka cerita pasal cara pengiraan kebarangkalian. Oklah, aku  pun pening kepala jugak sebenarnya nak kira kebarangkalian. Hoo tapi secara dasarnya, subjek ni penting dan aku pernah ceritakan sebelum ini , korang tentu boleh baca entry penuh  sejarah tuh. Oklah jom kita tengok subjek ni pulak !!!


contoh kira

26/12/2013

Salam sejahtera semua rakyat bumi. Sebelum ni korang pun tahu aku suka sangat tulis pasal facebook, fan page dan macam macam tips lagi yang aku merapu dalam entry yang diletakkan sebagai label business. Oklah untuk memuaskan semua pihak, kali ini aku nak cerita sikit pasal jenia jenis rakan yang wujud dalam facebook aku ni. Oklah ni pun pasal keyword dalam blog aku je ni. Apapun jom kita tengok apa yang menarik dalam facebook aku ni


facebook marketing
Salam sejahtera semua para penduduk bumi. Alhamdulillah hari ni dapatlah jugak ke Shaklee untuk tambah stok barang kat rumah yang nak habis tuh. Oklah, saya mendapat satu tips dari group para lelaki gersang , group ASB ni. Oklah rasanya ramai dah tahu amalan 8 surah ni. Apapun kita amalkan ingatlah , Allah juga yang menyembuhkan,  kita ikhtiar sahaja.

doa,sel,kanser,musnah,amalan,sains,
Kanser

Bacaan Surah

Lapan surah ini diamalkan dan dibaca untuk memusnahkan sel-sel barah kanser. Jika pesakit dapat membacanya lagi baik. Jika tak terdaya atau kurang baik bacaannya maka boleh minta suami, ayah, ibu atau orang lain membaca untuknya.

Selok-eloknya sebelum memulakan bacaan surah dibawah :
  1. Istighfar 10x. 
  2. Salawat Nabi 10x. 
  3. Al-Fatihah 1x.

Sediakan sebotol secukupnya air yang bersih lagi suci dan setiap kali habis surah dibaca, ditiupkan kepada air. Pesakit dinasihat minum air bacaan tiap-tiap hari dan sapu/mandi pada anggota yang kena barah kanser. InsyaAllah kerana sakit dan sembuh semua kekuasaanNya.

  1. Surah Al Maidah (Ayat 82-91). 
  2. Surah Al Araf (Ayat 70-81). 
  3. Surah Ar Ra'd (Ayat 16-28). 
  4. Surah Al Anbiyaa' (Ayat 38-50). 
  5. Surah Asy Syu'ara (Ayat 185-227). 
  6. Surah Az Zummar (Ayat 42-52). 
  7. Surah Ghafir (Ayat 67-77). 
  8. Surah Az Zukhruf (Ayat 52-70).



Kepada pembaca tolong sebarkan kepada ahli keluarga dan saudara yang sedang mengidap penyakit kanser. Semoga dengan menolong mereka yang sakit, akan juga mendapat pahala dari bacaannya serta pahala kerana menolong sesama hamba yang benar-benar memerlukan pertolongan dan penyembuhan dari-Nya

JOm baca jap, kali ini, aku cuba copy paste dari file group rumah mesra ceria, hasil dari penelitian dan aku rasa kerja rumah mereka ni yang maybe copy dari google juga. Oklah, buat pembaca budiman, jom kita baca pasal gejala awal sakit jantung ni. Ok jom tengok apa sebab-sebabnya

gejala,awal,sakit,jantung,sains,
Sakit Jantung


Sakit Jantung

Sakit jantung merupakan salah satu penyakit yang perlu kita waspada. Terdapat banyak kes orang terkena sakit jantung secara tiba-tiba. Kolesterol serta lemak berlebih dalam tubuh dihubungkan sebagai faktor penyebab masalah jantung. Namun, masih ramai di antara kita yang mengambil remeh isu pemakanan seharian, walaupun menyedari hakikat bahawa, SAKIT JANTUNG MERUPAKAN penyakit yang MEMBAWA KEMATIAN TERTINGGI DI DUNIA!! 

Gejala Sakit Jantung

  1. Penat: Bila anda sering jadi penat walau tidak melakukan aktiviti berat
  2. Nyilu di dada: Akan merasa nyilu dibahagian dada kerana saluran arteri tersumbat. Di sebabkan oleh saluran ini tersumbat, kita akan mudah merasa lemah akibat, darah gagal mengalir keseluruh badan
  3. Berpeluh: Sekiranya, badan anda berpeluh tanpa melakukan sebarang aktiviti, kebiasaanya, jantung mempunyai masalah
  4. Kebas
  5. Denyut jantung tidak teratur
  6. Sesak nafas
  7. Bengkak (sembab): Kebiasaannya pada pergelangan kaki

COQ Health Plus 

CoQHealth™ Plus mengandungi kesemua proprietari semulajadi daripada campuran 28mg CoQ10 dengan Vitamin E dan ekstrak Teh Hijau yang didatangkan di dalam kapsul bioketersediaan minyak kacang soya bagi memastikan potensi penguraian maksimum dan penyerapan yang lebih baik.

CoQ10 telah ditunjukkan dapat:
  • Menyokong penghasilan tenaga bagi jantung
  • Menggalak dan melindungi arteri sihat terhadap pengoksidaan LDL
  • Meningkatkan peredaran darah
  • Membantu menambah dan mengekalkan paras CoQ10 di dalam darah


25/12/2013

Nasi Ayam pak mal tak perlulah nak diceritakan pada rakyat jati Shah Alam yang dipimpin oleh puak puak MBSA. Nasi Ayam nya memang dah lejen sejak gua sekolah lagi. Itulah kata kata kebanyakkan penduduk dan pelajar pelajar dan pekerja swasta atau kerajaan yang pernah makan di sini. Korang tahu magik nasi Ayam Pak Mal senang je, belum order lagi, nasi Ayam dah siap untuk dihidangkan. Kat sini, memang best , cepat dan laju. Oklah gua nak memberi review sikit, sebab nak penuhkan blog gua yang dah lama tak update ikut hari ini.

nasi,ayam,pak,mal,shah,alam,sedap,seksyen,11,selangor,
Nasi Ayam Pak Mal

Sejarah Nasi Ayam

Sebenarnya, gua pun tak tahu apakah sejarah sebenar Nasi Ayam ini. Mungkin orang kata orang Cina yang start buat nasi Ayam, tapi orang melayu pun buat jugak. oklah itu tak penting, tapi bagi gua, sejarah nasi Ayam Pak Mal ni pun gua tak tahu. Siapa sebenarnya Pak Mal ni ? Adakah nama sebenarnya Jamaludin Bin Khamis ? Oklah tapi apapun nama tuan punya nasi ayam ini, tentu sekali rasanya sedap. Gua suspek, inilah gerai pertama nasi ayam tuh, sebelum adanya cawangan lain. Gerai ni terletak di seksyen 11 shah alam. Kedai ni dah buka awal, sejak pukul 9 pagi lagi. So kalau korang dah teringin nak mencekik nasi ayam atau nak bantai bee hun sup, meh lah datang sini. Tapi kedai ni special, dia memang jual nasi ayam, beehun sup je. So memang cepatlah, dah siap bungkus. Dulu masa aku form 1, mak aku kata, senang je, nak berapa ? Siap semua, sampai tengah hari sebelum pergi sekolah, mesti aku bantai 2 bungkus, sebab tu badan aku comel !!!

Harga Makin Naik

Oklah sejak aku sekolah sampailah sekarang, harga dia tak tetap dan makin naik. yang ni aku malas nak komplenlah, sebab semuanya benda dalam dunia ini akan naik. Sebab permintaan, dan sistem kapitalis inflasi, sementara semua kos naik, sebab maybe nak bayar hutang kerajaan yang banyak. Lepas tu pulak kita pun guna matawang kertas yang boleh dicetak sesuka hati tanpa paksaaan. Sebab tu harga bila disimpulkan, macam biasa akan naik. Maybe kalau guna dirham, harga akan naik disebabkan oleh permintaan dan kos perkhidmatan sahaja. Oklah, nampaknya rasanya macam dulu juga, berhantu dan membuatkan anda akan tidur kalau tak tahan nafsu makan. So memang bagus !!!

Fungsi Lain Nasi Ayam

Selain untuk memberikan rasa sedap, kalau korang kat rumah nak buat kenduri yang sedikit, atau tetiba saudara mara nak datang,atau anak buah Shaklee datang nak buat lawatan sambil belajar, kat sinilah tempat paling sesuai untuk menghidangkan tetamu rumah anda. Bawak sahaja kereta atau basikal ke sini, lepas itu orderlah berapa pun, insyaallah, dengan kiraan, 1,2,3, siap !!! Itulah magik dan kekuasaan Nasi Ayam Pak Mal. Sambalnya yang merah itu membuatkan anda akan tertidur. Selain itu, kalau ada buat gotong royong nak bersihkan rumah, nak cat baru, sesuai sangat beli Nasi Ayam Pak Mal, lepas tu anda akan tambah 2 bungkus, dan sambung balik kerja. Begitulah fungsi Nasi Ayam Pak Mal, yang sangat berguna ketika di hujung minggu, kalau anda tak mahu dapur anda berasap, ataupun isteri anda nak makan luar !!!

Peringatan Khas Dari Kami

Setiap benda yang anda makan, jangan lupa ya ada kalori, oleh itu, silalah buat senaman selepas makan, tapi bukan buat terus, petang tuh, pergilah lari jap, panaskan badan. Kalau nak cara paling cool, bolehlah ambil set kurus Shaklee, Lecithin dan Alfalfa untuk detoks perut anda yang kekenyangan tuh. Oklah, yang ni hanya cadangan di luar kotak pemikiran sahaja, tiada kena mengena dengan kajian nasi ayam Pak Mal. !!!




Macam macam cara yang saya pernah dengar nak hilangkan gatal gatal kulit, penyakit gatal, dan macam macam gatal lagi, tapi kalau gatal nak kahwin lagi , itu belum tahu ubatnya, tapi senang je nak perbetulkan. Oklah, untuk itu, saya nak share sikit pengakuan seorang pengguna Shaklee yang berjaya kurangkan gatal kulit . hoo katanya guna Alfalfa Complex dan GLA Complex. Hoo memang best tuh . Jom kita baca kisahnya di bawah


gatal kulit shaklee

24/12/2013

Kisah solat paling penting dalam sejarah, apapun nak kena jawab nanti, SOLAT paling awal sekali. Oklah, sementara aku terdapat benda link ni, bagus, betul mamat fb ni, siap buatkan list para ustaz ustaz popular masa kini yang bagi pendapat tentang solat. Oklah jom kita baca dan amati satu-satu perkara tentang solat ini oleh para ilmuwan yang bijak sana !!!


solat,tiang,agama,jaga,allah,menjagamu
SOLAT TIANG AGAMA !!!


  1. 1. Org yg tak solat akn banyak masalah, tidak tenang, cpt marah susah nk terima kenyataan dn selalu nmpk salah orang lain.- USTAZ AZHAR IDRUS

  2. Walaupun ayah kita penagih dadah sekalipun, bila dia suruh solat, kita sebagai anak WAJIB tunaikannya. - Ustaz Kazim Elias

  3. Tidak solat punca utama penceraian dalam rumahtangga? "Jaga solat...Insyallah bahagia..."- Ustaz Don Daniyal

  4. Selalulah Solat berjemaah walau payah macam mana pun, boleh jadi jemaah itu dapat menampung pahala berlipat ganda. - Datuk Ismail Kamus

  5. Kalau kita sakit jgn takut utk solat , atleast kalau mati , mati dalam solat - ustaz haslin baharin

  6. Selepas solat jangan tergesa-gesa, baca Subhanallah 33, Alhamdulillah 33, Allahuakbar 33, doa kemudian baru bangun” - Al-Habib Ali Zainal

  7. Kalau orang yang solat pun belum tentu masuk Syurga, apatah lagi orang yang meninggalkannya. -TG Syeikh Nuruddin Marbu Al-Banjari Al-Makki

  8. Jagalah solat anda. Kerana solat itu adalah hubungan antara Allah dengan hambaNya"- Sheikh Abdullah Jahaf.

  9. Menjaga solat boleh membersihkan dalaman kita. Puasa juga boleh membersihkan jiwa seseorang. -Ustaz Dasuki Rani

  10. Jgn cakap:"Pergi solat.Kalau tak,masuk api neraka!"Tapi cakap:"Jom solat,Nnt kita masuk SYURGA ALLAH sama2 ya.InsyaAllah - TG Harun Din

  11. Kalau dalam solat tak dapat ingat Allah, mana mungkin luar solat mampu ingat Allah.-Ustaz Pahrol.



23/12/2013

Semalam juga selepas kepenatan menaiki kapal sambil menyanyikan lagu paling sedap dalam dunia, nampaknya kali ini mengambil peluang untuk beramah mesra dengan ahli keluarga RMC . Anak Najihah Razali punya aqiqah dengan sedaranya. Oklah kali ini macam biasa datang sorang, sebab Ainul pun dah kepenatan mabuk kapal Putrajaya. Oklah misi kali ini penuh dengan warna warna persaudaraan yang ingin dirapatkan dalam keluarga rumah mesra ceria.

Majlis Aqiqah Auni Nadra anak si Yus dan Jiha


2 kambing bergolek golek

Hehehhe itulah yang paling best. Pagi datang awal sikiy sebelum tengah hari satu kambing bergolek golek. Lepas tu belah petang sikit ada katerer lain pulak nak tunjukkan skill menggolekkan kambing. Nampaknya memang meriah sambil air sirap kehabisan dan membuatkan aku kehausan . Macam biasalah sekrang ni tengah hari panas dan minum satu kemestian. Lauk nasi pulak memang best, pakai beras faizah panjang panjang sambil ada ikan masin lawan belacan.hahhaha tu yang sodap tuh !!!. Dalam pulak ada side dish muffin dan macam macam lagi. So apappun makan sedap dan sungguh berselera.



Adik Jiha: Testimonial Bergerak !!!

Paling tak boleh belah ialah dapat jumpa model testimoni bergerak adik jiha yang dah kurus tuh. Katanya nak bertunang , hoo selamatlah bertunang ye. Apapun dapatlah berkenalan walaupun sebelum tak berapa nak kenal. Hehehe jiha ni anak ketiga rupanya, hoo panggil kaklang rupanya hehehe. Biasalah tuh, standard hehehe.



RMC baru dan lama.

Dapatlah juga melihat kelibat anak anak jiha , geng besi jutawan yang baru dan perasan, tak sempat nak berkenalan. Ada yang lama macam Ana Lyana dan Noor Shaklee pun ada datang. Yang lain babah tak sempat nak jumpa pasal nak balik dah. Oklah lain kali kita gathering lagi. Ingat ye rajin rajin jumpa kat alam luar ni, dalam fb tak kira berjumpa. Nak jumpa jom kita bikin kenduri lagi. Heheheh.


Yehaa, memang best kali ini, walaupun sebenarnya agak kepenatan sebab ada yang belum baik sepenuhnya dari demam, tapi aktiviti rock n roll di teruskan dengan berjayanya kami dapat menjadi salah seorang dari penerima jemputan Supermom Intimate Dinner, dalam suasana naik kapal berlayar tengok Putrajaya hasil inovasi Dr M dulu dulu. Oklah, kali ini, banyak benda yang berlaku dan semestinya cerita kami dari seorang insan biasa yang akhirnya berjaya bersama orang orang hebat dalam team Supermom. Jom sambung cerita di bawah !!!


putrajaya,lake,cruise,kapal,dinner,free,supermoms
Penulis bergambar di atas Kapal

Senior Coordinator Ke Atas

Kalau mengikut kelayakan, dalam team supermom, Sr Coord ke atas je yang layak dan efektif, baru je dapat join dinner khas ni. Macam biasalah, pasukan OSF dari Master Azrin paling banyak sekali teamnya, dan diikuti oleh kak ngah Salwa dan adik beradik supermom yang lain. Bila fikir balik, hoo, tak sangka, boleh pergi sampai tahap macam ini. Memamng terasa lah pengorbanan dan kemanisan selepas itu, merasa demam sampai 40 darjah celcius sebab nak pulun habis bikin projek baik ini. Alhamdulillah, penutup dan sebagai hadiah harijadi yang ke 29 ini, dapat juga merasa dinner dalam cruise. Sebelum dinner kat mamak je hahaha !!!

Akustik Atas Kapal

Seperti biasa, mommy dan deddy memang sporting dan terus melantik aku and the gang untuk sama -sama memeriahkan dan mensumbangkan beberapa lagu, semangat betul aku bawak gitar masuk dalam kapal, nasib baik kapten kapal terbaik dan spoting habis punya. Oklah, gua kali ini dapat menyampaikan 4 buah lagu. Satu lagu malam 16, fikirkan boleh, dan lagu Rozana duet bersama MKB. Yehaa, lepas tu sebelum nak habis, aku dan penjejak bayang sempat bermain lagu Sahabat Selamanya sebelum kapal berhenti dan pulang ke jeti. Hehehe, memang pengalaman dapat perform atas kapal, hahha, malam tu memang selamba kodok je belasah. Nasib baik abang sound man penuh hensem membantu menggulung cable yang gua beli. Penant juga bawak amplifier pelbagai, oklah, sound malam tuh memang best !!!

Nakhoda Perjuangan

Perjuangan belum selesai, dinner tadi hanyalah satu pemangkin semangat untuk kami terus maju lagi. Bak kata Mommy, tahun depan semuanya ni akan jadi Master Coordinator, pangkat paling tinggi dalam Shaklee. Aku pun macam biasa balik terus kepenatan, dan tak sempat nak kemas rumah dan sebagainya. Tapi oklah, satu pengalaman dan rasa bertuah untuk sampai ke tahap macam ni. Heheh, lain kali, tahun depan tentu sekali aku akan ke US pulak untuk free trip Shaklee. Itu target yang PASTI . Hooo, Mari kita ke US pulak tahun depan !!!



19/12/2013

Hooo , sambungan dari cerita di nandoskan haritu, berlaku lagi kisah tragik apabila mereka mereka berkomplot NIKON untuk aku, oklah apapun kali ini aku tak sangka akan dapat banyak hadiah yang tak dijangka jangka. So sudah semestinya aku masa tuh insan paling happy, walaupun tak menjerit keriangan. Oklah jom kita tgk apa yang aku dpt untuk hadiah hari jadi

1. Coklat hersey
Hehrhr beg bewarna merah ada teddy bear yang sangat comel di berikan pada aku, wani dapat warna hitam pulak. Hoo oklah masa tu pun dia pakai baju hitam, aku pulak hanya berselipar merah made in guangzhou dan bertshirt cheetah. Nampaknya kali ini coklat tuh Arreessa yang nak, dia pulak nak makan sume coklat yang ada dalam tuh. Tapi bila buka je, katanya nak makan kacang je, coklat tak nak.

2. Survinior dari Paris
Yeah tak lupa juga deddy dan mommy bagi survinior dari hasil mereka berjalan jalan di Euro haritu. Hooo best best. Sungguh bergembira dapat itu dan ini . Oklah dpt buku lagi yang bertajuk law of attraction. Hoo best bertambah lagi koleksi buku kat rumah, nak bikin library kat rumah gua ni.

3. Nikon D7100
Hahhaha yang ni paling ultimate sebelum nak balik. Hoo last sekali ada something yang lebih best dari survinior yang terbang jauh ke Malaya. Hokk , aku tgk apa kebenda ni. Ingatkan kotak apa ni, diorang suruh aku tgk dalam beg tuh, hooo rupanya wife ku dah minta tolong mommy belikan camera baru untuk aku. Hooo sungguh teruja , terdiam kejap. Hahhaha , mkb tolong pilihkan model yang terbaik utk aku. Kerja aku yang nak bikin vlog, hoo seolah olah dapat semangat baru nak buat yang terbaik untuk nak kembangkan channel Ainul Mustafa HD, AMHD  . Hoo kali ni model dia lebih upgrade dari D7100 mkb punya. Memang superb, tekan dia body dia memang sedap. Harga dia pun yeah memang lagi sedap. Ingatkan nak angkat yang biasa je. Tapi kali ini bolehlah kahwinkan rode mic aku tuh dengan D7100 baru ni, kerja akan bertambah best. Hooo. Sekali lagi, aku tanya juga wife aku macam mana dia terfikir pasal ni. Bila tahu cerita tuh, aku pun faham situasi sebenar komplot  D7100 ni. Hooo yeah !!!!!

Oklah itu antara cerita malam sempena aku dan wani di nandoskan. Tapi tadi pun baru tahu anak/dowline aku selamat melahirkan baby masa bestday aku. Hehehe. Apapum tahniah ct noorytah utk baby baru, humaira dah dapat adik. Hooooo . Lepas giliran kakak Arreessa pulak nak jaga adik kesayangannya.

Terima Kasih
Alhamdulilllah

18/12/2013

Semalam sempena bulan bersejarah aku, untuk kali ke 29, atau dah masuk 3 series dah sebenarnya, aku dah di Nandos kan oleh team supermom yang diketuai oleh Ainul dan supermom sister, mommy hadhatina dan deddy mkb pun ada sekali . Berapa detail yang aku nak cerita tentu membuatkan Nandos bangga dengan aku.

1.Kalau tengok pada komen wani dalam status kontroversi wife aku tuh , bunyo macam nak ajak makan sekali malam ni. Oklah boleh celebrate sekali, wani pun share same bestday dengan aku, cuma tahun dia muda lagilah dari aku, hahhaha sebab tu aku nampak muda berbanding dia.

2. Oklah dah lepak shah alam mall, ainul nak cari madu , macam biasa Arreessa bawak dia beli tempat mainan, so macam biasa aku suka belikan dia koleksi play-doy , boleh buat cake  dan buat masak masak yang best. Hooo lepas tuh, tunggulah wani di Nandos, oklah lapar sikit je, sebelum dah makan nasi telur kicap mak aku masak.

3. Bila pergi Nandos je, bolehlah tengok ada En Wazer dan Kemal . Hooo , ramai juga team makan ni, hehehhe ok boleh ramai ramai makan dan minum , sambil borak , hariu dah lah trip kuantan dibanjirkan, so melepas gian melepak lagi dengan para para  Supermom

4. Mommy pun dtg join sekali mkn mkn, hoo ramai dah ni, tak sangka team Nandos tolong nyanyikan happy bestday, tu si Ainul kata dia pun tak tahu, cake tu gua sungguh bersemangat nak bergambar , hahahha , memang terbaik dan terharu tak pernah dpt surprise macam ni sebelum ni . Hehehe

Oklah nanti kita sambung lagi, dengan kisah komplot yang lebih haru lagi. ....

17/12/2013

Sebenarnya dah lama aku tak cerita pasal bola sepak. Member lab aku, Dr Kimi dah lama tak baca cerita bola sepak aku. padahal dulu aku suka sangat update pasal bola sepak. Mungkin pasal aku dah kecewa dengan beberapa kali aku dah tak dapat nak singgah stadium, dan juga tak dapat juga nak tengok Selangor membawa Piala Malaysia ke bumi Shah Alam. Makin teruk pulak, team Selangor macam kena bala bila semua player utama terus berhijrah, paling power tentu sekali Amri Yahyah yang terus ke JDT I dengan tawaran yang sangat lumayan. Apapun itu hak mereka. Oklah, gua nak cerita pulak pasal abang dari Melaka ini yang sempoi, rambut macam nak botak, gaya macam pemain catur peringkat Malaysia, iaitu Dato Ong Kim Swee. Sejak dia jadi coach Harimau Muda A, boleh nampak perbezaan yang ketara dia dan Rajagopal yang suka bereksperimen. Oklah , jom kita ulas satu satu kisah OKS ni.


Ong Kim Swee

Zaman Muda Muda

Kalau aku nak ikut umur tuh, baru je 40 lebih, maknanya tahun 90an dia dah start main bola. Cumanya maybe time tu, aku banyak tengok player yang lebih berbakat dan lebih gila dari dia. Abang OKS ni pernah bermian dengan Melaka, Sarawak dan Sabah. Tapi memang jaranglah juga aku tak ingat juga nama dia, sebab masa tuh, aku gile betul kat Selangor, tak lupa juga pasukan yang kuat kuat macam Perlis, Pahang, dan macam macam lagi. Bagi aku, nama OKS sebelum ini taklah segah nama pemain lain yang lebih sensasi ketika itu. Tapi apa boleh buat, walaupun sebagai pemain OKS jarang dikenali, tetapi nasibnya sekarang berubah apabila menjadi bos besar Harimau Muda A pada tahun 2009 menggantikan tempat K Rajagopal, dan ketika itu, banyak perbandingan yang dibuat, dan perdebatan yang hangat membandingkan Raja dan OKS !!!


Menyambung Legasi Pingat EMAS 2011

Boleh dikatakan, OKS berjaya membawa Pingat EMAS sukan SEA 2011 kekal di Malaysia, dan ketika itu, ramai memuji sikap OKS yang penuh patriotik dan membimbing pemain supaya lebih tenang dan bersemangat untuk menghadapi INDONESIA ketika itu. Kiranya masa tu, OKS masih dapat sentuhan pemain harimau Malaya seperti Apek, Fazly Shaz , Mahali , Asra dan ramai lagi. OKlah, tahun yang cukup mendebarkan bagi OKS sebenarnya, kerana ketangkasan APEK, jawatan OKS masih kekal sebagai jurulatih Harimau Muda A. Tapi selepas itu, jadual ketat dengan kelayakan Olimpik membuatkan pemain terus keletihan dan terkulai layu dan tak layak terus untuk layak ke Sukan Olimpik London 2012.


Kehilangan PEMAIN !!!

Bak kata pepatah, OKS memang terpaksa mengalah dengan permintaan Kinggopal yang lebih mementingkan skuad harimau malaya, skuad senior. Banyak pemain OKS yang terpaksa dilepaskan ke Skuad Senior, dan menjadikan OKS terpaksa menggilap player baru yang berbakat. Memang jadi satu isu jugalah dulu macam mana OKS boleh berebut player dengan Raja, ahahha. Tapi OKS dengan tenang mengatakan Skuad UTAMA layak untuk mendapatkan pemain terbaik untuk kepentingan NEGARA !!! itu belum lagi dengan kecederaan yang selalu menimpa pemain pemain utama seperti Wan Zack Haikal, Junior, Shahrul Ezwari dan ramai lagi. Sayang sungguh sayang !!!


Kelahiran NAZMI FAIZ MANSOR

Tengok nama pun korang dah tahu, nama yang tiba-tiba muncul dalam skuad Sukan Sea 2011. Terus menjadi kegilaan peminat bola sepak tempatan dan antarabangsa. budak yang tak ambil SPM, terus ke Indonesia, baru berusia 17 tahun, tapi otaknya dapat berfikir dengan baik, bermain macam andre pirlo, ala ala xavi, dan ramai tak sangka, cara permainan Nazmi banyak membantu Malaysia menghasilkan serangan dan mengawal bola dengan baik di padang. Tapi itu memang percaturan gila OKS ketika itu, budak mana dia kutip, dari Harimau B, dan sekarang menjadi pemain utama dalam skuad Harimau Muda A. Sekali lagi OKS tahu bila nak guna Nazmi Faiz, 3 game sebelum ni, masa sukan SEA di Myanmar, kemasukan Nazmi memang terus bagi impak terhadap jentera serangan negara. 

Menggilap PEMAIN HARAPAN NEGARA

Cara OKS yang suka player yang perform banyak membuatkan dia orang yang layak sekali untuk menggantikan tempat Rajagopal. OKS menekankan prestasi semasa pemain, dan banyak player yang top form di liga, mendapat tempat dalam list OKS. Paling menarik tentu sekali Junior Estadal yang menjadi wira Malaysia semasa Pesta Bola Merdeka. hoo, tapi sayang, kecederaan menghantui skuad Harimau Muda A, dan OKS tentu sekali mengharapkan Irfan Fazail dan Nazmi untuk bergerak memimpin jentera serangan. Boleh dikatakan, sejak kebelakangan ini, banyak pemain muda yang menyinar dibawah bimbingan OKS. 

OKS Perlukan GOD FATHER !!!

Ok yang ni aku punya pendapat, setelah sekian lama OKS bekerja sorang, aku rasa perlulah Malaysia buat kerja dan cari penasihat taktikal terbaik bagi menolong OKS dalam membimbing pasukan harimau muda malaysia ini. Aku pernah cakap, idea gila aku tentu sekali bayar je Arsene Wenger untuk jadi Director Youth Team kat Malaysia, tak pun panggil balik Lim Tiong Kim. Ada yang kata hooo kerja gila sebab takda duit. Ada pulak kata, sebenarnya Malaysia banyak duit untuk bolasepak, tapi duit tu hilang tah kemana , sebab tu prestasi tak menaik, ranking masih ditakuk lama.

Mampukah Score Hatrik Pingat Emas ?

Tak mustahil kalau semua pemain berdisplin , dan OKS perlu mencari jawapan kepada setiap kelemahan pemain yang melepaskan 2 gol. OKS setakat ini nampaknya masih berpuashati, dan aku nampak, OKS tidak betul betul menggunakan 100% pemain utama dalam setiap game. Tentu sekali ada perancangan yang menarik yang akan disajikan oleh OKS dan anak buahnya untuk game menentang Vietnam hari ini. Apapun, selamat maju jaya OKS !!!



16/12/2013

New Distributor Training Shaklee telah berjaya dihadiri oleh ramai SID dari seluruh malaysia. Kali ini team Rumah Mesra Ceria yang diketuai oleh Lin Alin, Datin Seri Aisyah, Nor Zila dan Suharmi Comey berjaya dengan cemerlangnya menghabiskan sesi NDT kali ini. Alhamdulillah kepada mereka yang berjaya hadir.

1. Dapat Sijil
Memang program ni kiranya dapat sijil terus, maknanya korang yang hadir ni oklah dapat training formal khas dari nutrionist Shaklee. So bertambah yakin bila nak memberi konsultansi terbaik kepada para customer dan anak didik anda nanti

2. Pergi banyak kali
Rasanya ada je yang dah banyak kali pergi. Bukan yang masih baru, malah yang dah masterpun turut sama join bagi nak update skill dan pengetahuan baru supaya lebih mantap dan berjaya.hooo biasalah bak kata orang tua tua makin tunduk makin berisi. Kenalah juga hadir lepas ni untuk bagi power kita punya kekuatan tentang produk Shaklee dan info kesihatan

3. Belajar dan terus Belajar
Apapun buat semua para SID , terutamanya team Rumah Mesra Ceria, jom kita terus belajar dan menuntu ilmu. Jangan limitkan pemikiran kita. Ilmu ni banyak, nak awet muda kena rajin belajar dan rajin nak tahu. Banyak benda kita boleh tulis dan beri manfaat kepada orang lain. Apapun tahniah team RMC

12/12/2013

Kalau semua orang berpantang, dulu dulu punya cerita, memang gila woo, macam macam petua yang aku dengan dari wife dan emak aku. Ada yang kata tak boleh makan itu ini dan macam macam lagi. Tapi zaman bila dah berubah, kenalah ubah corak pemikiran, dan macam macam ilmu baru yang dapat kita pelajari dari berpantang ini. Aku ni lelaki, dan aku rasa aku pun share jugak beberapa cerita pasal pantang yang aku sendiri dengan dari mulut wife dan mak aku. 


pantang ibu

10/12/2013

Satu topik yang biasa dibincangkan dalam forum, majlis ilmu, pihak kerajaan, dewan parlimen ,balai raya dan paling penting mak bapak kita. Memang secara dasarnya, jawapannya mudah sahaja, YA penting . Tapi, baru baru ini, ada sedikit masalah yang timbul dalam membicarakan isu ini. Betulke MARKAH dalam PELAJARAN membawa makna yang penting dan membantu kita dalam HIDUP ? Kalau saya kupas isu ini, tentu ramai sekali yang betul-betul marah. Apapun saya pun ada pendapat sendiri, betul dan tak betul bagi anda



09/12/2013

Banyak sungguh orang cakap pasal MLM ni, dan ramai tak boleh nak terima pasal MLM ni sebab banyak kes tipu dan sebat duit orang sampai berpuluh ribu , sampai family pun kena pulau dan sebagainya. Tapi sekarang ni Alhamdulillah, ramai juga yang terbuka dengan sistem MLM bila kita betul betul faham dengan konsep yang betul dan tak makan duit orang, tak susah nak berjaya dalam MLM. So sebagai seorang yang tak berapa nak cun dalam bisnes shaklee ni, bolehlah gua nak kongsi sikit pengalaman gua yang pernah join pasukan burung merah dan macam macam lagi tawaran hebat .

business buat duit

Promosi oh Promosi. Kalau nak beli produk time promosi tentunya best. Sungguh gembira di hati bila tahu si Omega GUARD sudah kali kedua di turunkan harga ke promosi. Oklah, bulan 2 tahun ni pun dah promosi OMEGA, so nampaknya, kali ini, masa yang sesuai untuk team Rumah Mesra Ceria nak score 2 keping EMAS. Memang menarik perkembangan terkini yang berlaku dalam Shaklee. Hoo, ok jom kita mulakan sekarang. 


Promosi OMEGA GUARD Beli 6 Percuma 1

Khasiat Omega GUARD

Banyak sebenarnya fakta menarik pasal khasiat OMEGA 3 ni. Dari cerita pasal jantung yang sihat, membentuk ketahanan badan supaya jarang demam dan paling menarik sekali lemak baik nak lawan lemak jahat. hoo, itu yang best tuh. Budak budak pun suka OMEGA Guard ni, sampai saya kena sorokkan dari anak saya botol omega guard ni. Oklah, banyak lagi info menarik di sini.

Boleh Dapat COQ Health Percuma 

Hahaha, yang ni memang offer terbaik dari Shaklee. Siapa yang daftar jadi member, lepas tuh jugak buat pembelian ONLINE, boleh layak dapat CoQ health percuma. Memang menari COQ health ni. Kalau korang nak bagi jantung sihat sejahtera, boleh ambil khasiat COQ 10 ni. Bagus untuk antioksida pada kolestrol jahat yang menghalang saluran darah ke jantung anda . Nak info lagi boleh klik sini untuk COQ health percuma 

Susah nak dapat MC ?

Kalau anda layan video kami pasal khasiat ikan dan omega guard, anda tentu percaya kuasa minyak ikan memang bagus untuk bagi korang jarang demam. Kan ada iklan pasal budak yang sorang sorang datang sekolah, sebab kawannnya semuanya demam. Oklah, ni kalau korang tengok video ni, memang boleh dikatakan athma adik ipar pun dah mula takda, dia memang rajin ambil omega guard, dan tengok memang dia kebal, kawan kawan ofis dia asyik demam je. Tapi ingat ye, kena rajin ambil.

Nak Dapat 2 keping 1 gram EMAS ?

Yang ni offer terbaik untuk rumah mesra ceria bawah team saya dan wife. Hoo, memang tengah nak mengoffer diorang ni. Kalau korang pun berminat nak dapatkan 2 keping 1 gram EMAS ni, apa kata jom hubungi saya di sini. Hoo, apa lagi, jom kita !!!


HUBUNGI 
Ainul 0133612717
Faiz 0163944294

07/12/2013

Nampaknya tadi gua sempat menjadi wartawan banjir misi kemanusian penduduk pantai timur. Oklah, ini ada sedikit sedutan dari tempat yang gua singgah tadi di dewan merbau seksyen 17 Shah Alam. Jadi cameraman , dengar abg petugas cakap lori pun tak cukup

06/12/2013

Salam sejahtera semua. Dukacita kita dengar cerita hari hari banjir , paling teruk sekarang ni tentu sekali di Kuantan sana. Kalau korang tengok sendiri kat facebook , macam macam orang cerita update sana sini pasal banjir. Manalah nak cari pertolongan, satu bandar Kuantan boleh kata terjejas dengan bekalan elektrik pun terputus sebab air naik dan TNB pun terpaksa tutup bekalan elektrik. So dari marah dan salahkan orang lain dengan mulut kosong, baik gua tulis pendapat gua kat blog, harap sama sama kita perbaiki kelemahan diri kita ni.

mangsa,banjir,pusat,pemindahan,jepun,malaysia,
Perbandingan Malaysia dan JEPUN ni betul ke ?

Pemimpin Tamak ? 

Aku tak pastilah sama ada nak kata pemimpin kita tamak . Tapi macam biasalah, sebelum banjir , gua asik dengar isu pemimpin naik elaun, naik gaji, kerajaan nak bikin GST, TNB nak naikkan taraf elektrik, sedang rakyat yang susah terus sengsara nak hidup. Boleh dikatakan kalau ikut zaman pemerintahan China, gua baca komik katanya bencana akan berlaku bila pemimpin atau boleh kata Maharaja di situ ada masalah , kejam dan sebagainya. Oklah, korang rasa ada kaitan ke dengan kenaikan gaji elaun para pemimpin negara kita ni ? Oklah, bak kata nak melawak tuh, elaun naik, air pun naik.

Masih lagi Perang POLITIK ? 

Paling best masa banjir kat Kuantan dan tempat lain ialah berlangsungnya persidangan sebuah parti politik terkemuka tanah air. Sampai ramai yang ada rasa marah sebab sempat lagi nak buat persidangan sedang ramai saudara mara kita di sana dah teruk kena banjir. Paling sedih bila kata ada pemimpin kita marah bila seorang adun nak usulkan bantuan banjir di parlimen, sampai kena marah. Tapi gua rasa bila bab bantuan kemanusiaan, tak perlulah nak pakai baju yang melambangkan parti politik . Tak perlu, kita sesama insan, takda masa nak bergaduh politik , kita nak selamatkan nyawa , nak mudahkan hidup mereka yang sengsara tanpa mengira ideologi politik. Tapi nak buat macam mana, negara kita memang 24 jam bergaduh pasal parti politik.

Banding Negara Luar ?

Lagi isu menarik bila kita tengok, ramai pula yang kat facebook, share macam mana pusat pemindahan mangsa bencana di jepun dan di thailand jika dibandingkan di Malaysia. Memang aku tengok kalau kat gambar tuh, memang kita ketinggalan , dan pihak berkuasa Thailand pun boleh sediakan khemah yang tersusun untuk mangsa bencana. Tapi bak kata wife aku, sekurang-kurangnya, pihak berkuasa kena asingkan tempat lelaki dan wanita, supaya dapat menghormati sedikit privacy pihak wanita, dan mereka pun berasa selesa kalau nak tukar baju , solat dan sebagainya. 

Luahan Mangsa Banjir ?

Yang ni kekadang aku rasa memang sedih sangat, dan kekadang geram dengan sikap segelintir pihak. Paling teruk memang mainan politik akan diapi-apikan, supaya nampak satu pihak itu betul-betul membantu, nak menunjuk-nunjuk parti politik dia datang selamatkan mangsa banjir, padahal mangsa dah makin teruk tak makan sehari semalam. Penduduk memang dah agak akan berlaku bencana, tapi memang kesian pihak berkuasa seperti tak boleh nak persiapkan untuk menghadapi musibah sebegini rupa. Hoo, memang sedih baca status facebook setiap orang di sana sini.

Mencuci DOSA ?

Setiap apa yang Allah turunkan, pasti ada hikmahnya, memang mencuci dosa kita, yang memang lalai dengan dalam dunia ini. Biar banjir ini membuka mata kita, tentang sesetangah orang, buka hati kita untuk menjadi orang yang lebih baik, menjadi saudara mara sesama insan, biar kita rasa kesusahan mangsa Taufan di luar Malaysia. Apapun, kat facbeook sana, ramai dah keluarkan iklan, banyak dah agensi yang nak menolong mangsa banjir. Apa lagi, kita yang mampu boleh turun padang hulurkan bantuan. SAMA SAMA DOAKAN agar mereka semua SELAMAT !!!



05/12/2013

Oklah, ini lagi pertanyaan dalam Nuffnang yang boleh gua kongsikan. Semenjak gua terbangun pagi tadi, gua mampu mengupdate kisah awek cun yang berjaya memperbaiki badannya. Tapi kali ini, gua nak story sikit lah pasal lu tentang tarik pelanggan Shaklee ni. Hoo, sebenarnya, ini bukanlah satu tarik - menarik macam pertandingan tarik tali, tapi memang realiti business , apapun business, semuanya ada main tarik tali, sampai pelanggan setia pun kena tarik dek kerana tawaran lumayan. Oklah, untuk membincangkan isu ini, kita mulakan dengan bacaan bismilah !!!

Tarik Pelanggan Shaklee Pergi Mana ?

Tarik Pergi Mana ?

Hoo kisah tarik menarik ni memang best, paling tak pun, kalau zaman konvensional punya, mesti tarik join, pastu letak harga pendahuluan front loading beribu ribu lemon punya. Kalau yang tak mahu join tuh, bolehlah tarik diorang pergi business talk, tak pun tarik pergi HQ je, tengok produk Shaklee ada macam macam, senang nak order dan sebagainya. Kalau yang single tuh, maybe boleh tarik customer pergi dating, kebun bunga keluar jalan jalan Jusco, huhuhu. Mungkin, lepas makan Shaklee, kulit bergebu-gebu , sebab tu kena tarik jadi makwe!!!

Bersaing Harga

Yang ni macam biasa, standard lah, bila dah jual benda sama, semuanya akan berebut, customer, cari paling senang tentu sekali dengan perang harga, kasi offer kaw kaw punya. Hoo, biasalah tuh, tapi Shaklee pun ada syarat syarat dan peraturan nya, tak boleh sewenang-wenangnya .

Tarik Dengan Duit ?

Hoo, zaman masa en Epul Jaguh dulu pernah terjebak dengan MLM haram jadah ni. Macam-macam janji kosong, dan terjebak dengan duit habis semua budak Universiti join beribu-ribu lemon. Memang naik cepat, tapi memang kena cop, kalau stok tak terjual, habislah simpan bawah katil, jadi perhiasan, tak reti nak jual dan sebagainya. Apapun, ramai je yang masih lagi buat cara ni, sebab nampak meyakinkan, nampak smart dan nampak macam businessman yang berjaya, tapi sekali masuk mahu kena keluar RM 10k, sampai ada je yang buat loan.

Magnet Rezeki

Cara paling bagus, ialah jadilah DIRI SENDIRI, dengan menambahkan ilmu didada, tak perlu paksa-paksa, dan teruskan membuat sharing yang bagus tentang produk yang anda sedang makan. Buatlah amalan murah rezeki yang diajar oleh upline anda itu. Gua pun masih tak berapa kuat nak jadi magnet kepada orang lain, maybe gua ni hensem sangat sampai gadis-gadis takut nak menghampiri gua. Apapun, rezeki, tetap ada di mana-mana, jom kita menikmatinya !!!





04/12/2013

BHooo buasir oh buasir. Sambil gua sedang mencari maklumat best dalam group Lady Boss ( bosan tunggu no kat Shakleee lambat ) , tertarik pulak gua baca poster best pasal buasir ni. Oklah nampaknya memang superb cara penyelesaian dengan bantuan Shaklee. Oklah sambil layan poster yang cun macam neelofa, jom baca penerangan kat bawah ni.



1. Zinc Complex

Hooo aku pelik jap kenapa kena ambil Zinc ? Hoo baru teringat pasal luka lepas pantang ni. Kalau korang rajin kaji, Zinc memang bagus untuk merawat luka dalaman, so kalau masalah buasir tu boleh menyebabkan luka, boleh ambil Zinc untuk membantu menyembuhkan luka si buasir tuh


2. Omega Guard

Yang ni gua malas nakcerita lah, dah lah sekarang tengah promo, anak gua pulak suka makan omega. So kalau amek Omega, bolehlah membantu mengecutkan otot yang terasa sakit semasa nak buang air besar.


3. Ostematrix

Yang ni biasalah, nak bantu kurangkan sembelit korang. So bila dah lancar, takdalah rasa sakit sangat, dan membuatkan korang tak perlu nak mennyanyo lebih lebih bila sakit sangat dalam toilet tuh



So kalau anda berminat bolehlah klik sini
Sambil boleh PM Ainul 0133612717



Selamat datang semua kepada yang baru singgah blog saya ni. Oklah, disebabkan ramai juga yang nak direview blog nye, marilah kita sama sama membuat satu entry khas untuk review blog ni. Saya dulu pernah buat khas untuk blog Shaklee saya. Anak-anak Shaklee ni semuanya dah meletup letup buat Sales. Tahniah babah ucapkan. Oklah, sempena dengan bulan Disember yang penuh dengan sejarah ketamadunan manusia, marilah kita melihat beberapa blog yang best untuk direview. Blog ni telah menghantar alamat rumah mereka di entry yang lepas !!!

blog,terbaik,2013,shaklee, business, visitor,trafik,info,padat,
Blog Terbaik 2013

1. Daxxstories

Oklah kita mulakan  dengan Daxxstories. Ok, nampaknya blog ni banyak kisah kisah pelik, dan informasi terkini. Tapi kalau korang tengok belah kanan tuh, dah macam blog orang dewasa pun ada. Apapun, banyak juga info yang menarik kalau korang betul nak cari info untuk buat entry blog korang. Simple je layout, tapi aku nye lagi simple dari dia. Oklah, kalau korang suka tengok gambar Nasha Aziz, boleh terus ke popular post.

2. Memory in My Life

Background kelabu, dan ada pelangi di header blog, tentu sekali akan menceriakan anda dengan beberapa entry tentang jawatan kosong di sektor sektor awam dan swasta. Memang menarik juga blognya. kalau nak kerja ke apa, update pasal jawatan kosong, bolehlah korang singgah blog ni, sempoi dan mengujakan !!!

3. Naim World

aku tak pasti tujuan blog ni diwujudkan, tapi oklah, ada gambar gambar panorama Malaysia yang menarik, sempena tahun melawat Malaysia 2014. oklah, nampaknya bolehlah kita membaca blog ni dengan tenang. Oklah, header warna kuning, seperti warna Harimau Malaya. Orait, banyak juga pedoman yang ada dalam blog ni, semoga korang insaf dengan dosa dosa lama !!!

4. Dear Hafiz

Hooo, masuk masuk je, abang kacak dengan jelingan yang memukau akan membuatkan korang terus nak tahu apakah rahsia awet muda en Hafiz ni. Aku tengok macam macam info jugak yang ada dalam blog ni . Aku dapat rasakan, jalur jalur ungu pink di belakang blognya membuatkan korang akan teringat majlis kahwin seorang artis yang glamour. oklah, nampaknya yang paling memukau bagi aku tentu sekali topi yang di pakai hafiz tuh, sunggu bergaya sekali !!!

5. The Other Side of Me

Hmm, nampaknya jalur ungu putih dan pink memang menjadi faveret blogger yang comel comel ini. Nampaknya kisah kehidupan nya telah di tuliskan dengan penuh kasih sayang dan beremosi dalam blog yang comel ni. Oklah, aku nampak juga lukisan seorang gadis yang menjunjung pasu bunga di atas kepala, sambil bersandar di atas tembok batu dan meletakkan kasut cinderela di atas tembok tersebut. Oklah dapat rasakan bunga itu sebagai satu teropong kehidupan yang membantu nya menjadi lebih ceria dan menawan, sambil kasut itu seperti jejak seorang yang berjaya dalam bidang penulisan blog. Tapi kalau nak tahu lagi maksud di sebalik gambar bunga di atas kepala, tanyalah tuan punya blog !!!

6. JmBELOG

Hahah, bunyi macam JM nasi beriyani pun ada. Oklah, nampaknya blog ni, pakai tulisan je, tentu sekali banyak entry dalam satu page tuh, maybe korang kena klik pada tajuk sensasi yang korang rasa nak baca. Tulisan biru ni seperti seorang yang penuh dedikasi dan amanah dalam setiap perkara yang dilakukan

7. Husna Hasib

Oklah, gadis UK ni nampaknya telah masuk pertandingan review blog zayani kat blog no 5 kat atas ni. Oklah tuh, aku pun tak join apa apa lagi contest dalam blogger ni. Tapi banyak jugak gambar gambar cun kat UK dalam blog gadis misteri ini. Hoo, tentu sekali kalau korang nak jalan jalan UK, cubalah contact gadis misteri yang bernama Huna Hasib. Banyak cerita cerita menarik dalam blog ni, enjoy semua !!!





03/12/2013

Nampaknya akibat banjir teruk yang melanda bandar Kuantan, magic session kali ini terpaksa dibatalkan. Huhu nampaknya tarikh baru akan diberitahu kemudian, nak tunggu juga bandar kuantan pulih, dan tak lupa juga keselamatan pengunjung pengunjung yang melawat Kuantan hujung tahun ini. Oklah disebalik banjir tuh memang ada cerita cerita kosong dan ulasan yang boleh kita buat.




Kesan Taufan Haiyan ?

Rasanya hujan lebat kali ini memang membawa gelombang dari Haiyan. Memang hujung tahun ni selalu sangat musim tengkujuh. Tapi kali ini hujan memang nak attack bandar Kuantan. Habis semua jalan jalan ditutup sehingga pusat bandar terjejas teruk. Banyak jalan yang rosak dan tenggelam dek kerana banjir yang terlampau teruk. Member bagi lagi gambar memang terjejas teruk kawasan Gambang Waterpark. Habis plan kami nak duduk di rumah kuantan , nasib baik tadi katanya owner rumah nak pulangkan balik duit deposit. Kalau tak naik sampan lah jawabnya.

Ramai Tak Jadi Ikut

Bileh dikatakan ramai tak boleh nak ikut. Lagi teruk Ainul dah mula morning sickness yang teruk untuk baby baru ni. Masa Arreessa pun tak seteruk macam ni. Lagi kawan kawan lain pun ada yang tak boleh datang . So bila dahvtak jadi macam ni, maybe rasa lega sikit. Ada pulak time ni kitorang bergelut nak cari rumah sewa nak duduk .

Planning Hujung Tahun 

Nampaknya kena tukarlah rancangan hujung tahun ni. Oklah boleh lah geng geng supermom , asb dan yang lain lain buat aktiviti lain seperti main bowling futsal ataupun pancing ikan. Hoo nampaknya boleh tanya ketua rombongan mohd wazir


02/12/2013

Kehebatan wanita ni aku dapat lagi dari group Aku Suka Bini yang penuh misteri. Salah satu kehebatan keyword kali ini tentu sekali ditulis oleh Naja Bekam USJ yang naik rank berkali kali. So jom kita tengok kehebatan wanita di bawah ini.

"7 Keanehan Wanita "
1. Berlubang Tapi Tak Bocor.
2. Ditusuk Tapi Tak Mati.
3. Berdarah Tapi Tak Terluka.
4. Merintih Tapi Menikmati.
5. Menjerit Tapi Minta Lagi.
6. Cakap Sakit Tapi tak serik.
7. Digempur Tapi Tidak Menyerah,
Malah Pasang Kuda-Kuda.
Wanita Memang Luar Biasa Disebut Mahluk Lemah Tapi
Survey Telah Membuktikan, Bahwa Wanita
Jauh Lebih Kuat Dari Lelaki. Kerana Wanita . .
Jika Kemana-mana mampu Bawa 2 Gunung dan 1 dunia fantasi,
Sedangkan Lelaki Hanya
mampu Membawa 2 Biji Telur Saja, Itupun Masih Dibantu Oleh Seekor Burung….?
WAAAH BETAPA HEBATNYA SEORANG
WANITA…

Sekian sahaja dari saya dari bilik berita tv37. Nampaknya esok tentu Shaklee buka, masa untuk borong omega guard yang tengah promo december 2013 sekarang. APALAGI SERBU !!!!

30/11/2013

Minggu lepas tak sangka cerita aku pegang Arreessa baca buku keluar jugak. Hahhaa kali ni memang muka aku besar jugaklah. Ok kali ni banyak juga aku dengar pandangan tentang mendidik anak . Hahaha aku nak kupas nanti bajet aku powerlak, apapun kita sama sama bincang , apapun untuk kebaikan anak anak kita

1. Bahaya GAJET ?
Bagi aku tak perlu nak salahkan gajet, sebab gajet ni sekarang dah jadi trend, memang zaman bebudak sekarang untuk layan gajet. Tu lagi bertambah dengan tok nenek kita pun dah ada akaun facebook . So bagi aku gajet ni nak tak nak kena bagi juga main, takut bebudak ni jadi gian kalau tengok kawan ada tapi dia takda. Tapi memang diakuo gajet macam tab ni memang ada kesan negatif yang memang tak bagus untuk kesihatan dan perkembangan kognitif kanak kanak. Hoo yang ni kita kena kawal , disiplinkan anak anak supaya tahu bila masa sesuai untuk bermain gajet. Tapi kekadang terpaksa bagi sebab takut bebudak menangis dan nak bagi senang jaga. Hmmm bahaya juga tuh.

2. Bermain Dengan Benda Betul
Hahhaha toys dulu dulu sememangnya ada kelebihannya. Dulu budak budak akan banyak belajar dengan pegang mainan macam lego, playdoh dan sebagainya. Kalau beli mainan kereta tuh memang membuatkan budak budak akan tengok sendiri dan berimaginasi dan menjadi lebih kreatif. Kalau dia dapat rasa dan berlari, jatuh , rasa sakit, itu pelajaran yang amat bagus .

3. Buku Penting Ke ?
Aku memang suka baca buku, tapi masa besarlah aku tahu baca buku . Itupun buku research masa aku buat master dan phd dulu. Tapi aku memang suka dan galakkan Arreessa dan family RMC aku baca buku. Buku ni buat dia dapat tengok dan feel imagination dia sendiri. Selain nak jadi penulis yang baik, nak tak nak baca buku untuk dapat banyak idea. Hoo apapun baca jangan tak baca Al Quran.

4. Ulangi Sejarah
Tak sangka pulak dulu aku pernah keluar paper masa kecik dulu dengan mak aku, keluar paper the star sambil pegang buku. Kali ni giliran aku dan Arreessa pulak keluar paper kosmo sambil baca buku. Mungkin lepas ji Arreessa dan anaknya? Manalah tahukan hehehe.


Bilo kito sebut pasal bonus ni tentu sekali ramai yang tahu pasal bonus Shaklee dan syarikat syarikat yang lain. So macam macam syarikat offer bonus ni, kalau petronas ada gaji dan bonus, kerajaan pun ada bonus dan gaji. Kalau Shaklee ni tiap tiap bulan ada bonus hasil dari jualan yang dibuat oleh seseorang SID . Oklah nak cerito sikit pasal bonus Shaklee ni

1. Ramai yang salah anggap bonus ni sebagai untung jual Shaklee, tu silap besar tuh. Jangan lupa, apapun perniagaan jual beli ada untung runcit. Ramai duk silap bab ni sampai jual harga tak untung dan boleh dikatakan ramai tak fokus untung sebab bonus dah besar.

2. Dulu Shaklee bank in ke Maybank je, takpun keluarkan cek. Sekarang bila dah lain macam ni, bank America ni dah buat sistem bagus semua bank boleh bedal bonus, takdo dah cek kertas semua. Bulan depan bonua masuk setiap 15 hrbln.

3. Bonus Shaklee macam macam ada, bonus personal, bonus group, bonus leadership bonus kereta dan macam macam lagi bonus Shaklee bagi kat kami. Oklah sekarang bonus tuh boleh bikin belanja, amek sikit beli gitar karen hahahha. Oklah tuh.

4. Orang bonus besar ni tak tahulah depa buat apa, so pandai pandailah belanjakan bonus tuh, buat beli kerepek ke, apapun HUTANG kena setel dulu !!!!

Oklah sekian sahaja dari bilik berita tv 90. Salam mesra dari en faiz

29/11/2013

Hahaha yang ni bunyinye macam tajuk upin ipin jari jemari Salleh. Tapi sebab adanya herbal blend Shaklee, awek kat bawah ni terus happy dengan adanya Shaklee. Nampaknya bolehlah aku buat episod Shaklee jari jemari Shaklee.

28/11/2013

Oklah, untuk memulakan sesi sebelum subuh update blog, gua terbaca kat group pasal GOUT ni. Hahha, korang tahukan GOUT ni tak bagus kepada bangsa dan negara, sampai gitaris power pun tak boleh ada gout macam cerita rock 2, hahaha. Oklah, apapun artikel ni di kongsi oleh Master Nur Izzati Che Jawias kita ni. Oklah jom baca sikit, mana tahu anda ada kawan kawan sedara mara yang dah kena GOUT.


masalah sakit gout

26/11/2013

Hooo hari ni memang dasyatlah, bila Shaklee SMS kata herblax zinc sume dah ada , berebut para para sakura datang mengambil stok di HQ tetiba saje Tsunami melanda Empire Subang. Hooo aku tak sangka banyak dugaan dan cabaran yang perlu dilalui oleh seorang pejuang baju merah. Oklah aku rasa ada beberapa perkara menarik yang aku rasa nak tulis.


business shaklee

25/11/2013

Jom kita tengok 16 fakta best pasal bayi ni. Aku dapat kat internet facebook .oklah jom baca sikit pasal bayi ni ok

1. Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan.

2. Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.

3. Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.

4. Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.

5. Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.

6. Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.

7. Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.

8. Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan

9. Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik.

10. Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.

11. Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.

12. Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.

13. Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.

14. Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.

15. Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.

16. Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.

Hoo buat korang yang baca entry aku sebelum ni, masa aku tulis entry tu ialah masa aku tgh meeting, lepas tu sambung balik hahahha. Oklah. Kali ni aku naknpromote sikit tentang meeting kali ni. Sebenarnya ini pertama kali aku join meeting mcm ni, kiranya alumni pertama yang aku join, alumni sekolah aku yang memang glamer habis. Hoo oklah ni ada laporan sikit dari aku.


alumni sekolah shah alam

23/11/2013

Banyak kenangan sebenarnya semasa di sekolah . Tapi yang paling ingat tentu masa aku kat sekolah menengah. Hoo boleh jadi gile dibuatnya dengan macam macam perkara yang tak dapat dilupakan ketika itu. Tapi bagaimanapun, bak kata Izhar, memang sekolah menengah memang terbaik, masa nilah kita nak belajar dan enjoy jadi budak nakal, pandai, nerd dan macam macam lagi. OKLAH, gua nak story mory sikit pasal sekolah gua ni satu persatu. Yang ni yang gua ingatlah ye.

1. Sekolah Menengah Kebangsaan Seksyen 9 Shah Alam ni secara rasmi dibuka pada murid murid ada 1997, jadi kitorang ni pioneer sekolah SMKS9. Tapi bangunan sekolah tak siap lagi, jadi masa tu kami menumpang kat Sekolah Menengah Sultan Salehudin Abdul Aziz Shah, Sekyen 2 Shah Alam.

2. Pengetua pertama Hajah Fatimah sekejap je berada di di sekolah kami, aku paling lama dengan Hajah Norsyam,  pengetua kedua.

3. Aku dulu kelas 1D, 2D dan pernah terjejak kelas budak pandai 3 Cekal, dan seterusnya masuk kelas paling GILE dalam sekolah iaitu 4STE dan 5STE.

4. Walaupun dulu kitorang tumpang sekolah, tapi main bolasepak tetap buat, just buat liga kat luar sekolah lawan antara kelas, aku aktif main bola sampai form 2, form 3 dah kureng sikit. Masa liga pertama, kelas 1C juara, kelas aku naib juara, dengan kemenangan 6-5.

5. Kitorang dapat masuk ke Sekolah kitorang pada tahun 1997 bulan November, masa tu kitorang sama sama cuci toilet hehe.

6. Wira jamaludin ialah olahraga pertama sekolah dari rumah kuning atau suria. Lepastu olahraga sekolah dibolot oleh Bukhari Murad, yang perempuan tuh pulak fatin idayu.

7. Zaman merentas desa pulak tentunya Rasul Majid juara pertama. Tapi lepastu Vishnu yang jadi power pulak. Ada satu zaman tuh, semua juara setiap tingkatan tuh dimenangi oleh rumah biru, masa tuh tahin 1999, sekolah kami ada budak form 1, 2 and 3 only.

Adui merapu pulak aku pasal fakta sukan. Oklah nanti aku btau lagi pasal ni. Hoo nanti aku sambung lagi, mahu sambung sidai baju.